Archiwum w College Park (NARA)

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
k_skrzyp

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 1 time

Archiwum w College Park (NARA)

Post autor: k_skrzyp »

Zdobył może ktoś z Was doświadczenia w pozyskiwaniu skanów z ameryk. NARA (National Archives and Records Administration) w College Park, MD, pod Waszyngtonem?
Archiwum tłumaczy się bezwstydnie "limited resources" i nie przyjmuje zleceń na kopiowanie znacznej części zbiorów. Zamiast tego instruuje, by osobiście odwiedzić pracownię albo zatrudnić miejscowego, komercyjnego badacza, który wyręczy nas na miejscu (listę chętnych badaczy mają nawet na stronie).
Może komuś z Was akurat po drodze do College Park, by zrobić kilka skanów, lub może korzystaliście z usług pośrednika i podpowiecie, komu zlecać warto, a od kogo na pewno stronić?
Kamil
Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 6 times

Re: Archiwum w College Park (NARA)

Post autor: kaphis »

Witam

w ostatnich tygodniach juz kolejny raz spotykam się z NARA. Skany z NARA są też dostępne online.

https://www.familysearch.org/search/ima ... Fwaypoints

To np. Listy pasarzerów.
Warto zapytać Sztuczną inteligencję (SI/AI) czego się poszukuje i może Cię naprowadzić na właściwą rolkę.
Ja sam NARA jeszcze nie opanowałem ale już szukałem dokumentacji wojennej tam i przyznam, że posiadają sporo i dostępne online.

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Marek Z.
Awatar użytkownika
k_skrzyp

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję :wink:
Trochę jest online, ale problem z materiałem, który nie jest zdigitalizowany i pewnie jeszcze dłuugo nie będzie.
Zdobywaliście takie kopie z College Park?
Kamil
Mciemala

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Mciemala »

k_skrzyp pisze: czw 12 lut 2026, 23:00 Dziękuję :wink:
Trochę jest online, ale problem z materiałem, który nie jest zdigitalizowany i pewnie jeszcze dłuugo nie będzie.
Zdobywaliście takie kopie z College Park?
Przy poszukiwaniu akt 3 armii dotyczących zajęcia akt metrykalnych wywiezionych z Polski do Coburga korzystałem z możliwości pozyskiwania akt z NARA. Za pierwszym razie wykonano dla mnie za darmo kopie cyfrowe małego zbioru dokumentów po kontakcie mailowym z NARA. Niestety ponowna kwerenda, bardziej obszerna, skutkowała odpowiedzią, że niestety nie mogą jej wykonać ze względu na duża liczbę zapytań. Zdjęcia akt wykonał dla mnie wynajęty człowiek - płacone od godziny poszukiwań plus opłata dodatkowa za skany/zdjęcia.

pozdrawiam,
Awatar użytkownika
k_skrzyp

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję :wink:
Jeśli pamiętasz i nie widzisz potrzeby tajenia umowy, chętnie zbieram ploteczki, kto pośredniczył, jak wypadł i ile wziął (acz to mocno zależy pewnie od tematu i rozmachu). Lub może zarys przynajmniej - w którym roku zleciłeś i jak długo czekałeś na realizację?
Mnie 2 badaczy póki co ignoruje - może obłożeni, może za małe zlecenie i nie kusi, a może wykazuję za mało cech jelenia. :D
A gdy za pierwszym razem kopie wykonało NARA, wymagano od Ciebie jakiejś specyficznej metody uwierzytelniania (że np. bez amerykańskiego mObywatela nie pobiorę skanów od NA, nie odwołam się itp.)?
Choć marne szanse na sukces, napiszę jeszcze raz do NARA, akcentując, że mało i wskazując dokładnie materiał.
Kamil
Mciemala

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Mciemala »

k_skrzyp pisze: pt 13 lut 2026, 09:55 Dziękuję :wink:
Jeśli pamiętasz i nie widzisz potrzeby tajenia umowy, chętnie zbieram ploteczki, kto pośredniczył, jak wypadł i ile wziął (acz to mocno zależy pewnie od tematu i rozmachu). Lub może zarys przynajmniej - w którym roku zleciłeś i jak długo czekałeś na realizację?
Mnie 2 badaczy póki co ignoruje - może obłożeni, może za małe zlecenie i nie kusi, a może wykazuję za mało cech jelenia. :D
A gdy za pierwszym razem kopie wykonało NARA, wymagano od Ciebie jakiejś specyficznej metody uwierzytelniania (że np. bez amerykańskiego mObywatela nie pobiorę skanów od NA, nie odwołam się itp.)?
Choć marne szanse na sukces, napiszę jeszcze raz do NARA, akcentując, że mało i wskazując dokładnie materiał.
Rok 2023, kontakt z contact@naraexpert.com Dirk Burgdorf, kwota minimalna za kwerendę to 150 USD< 0,5 USD za zdjęcie/skan strony. Zlecenie 5 września, wykonanie w przeciągu 3 tygodni, konkretny kontakt i bezproblemowe wykonanie.
Za pierwszym razem NARA odpowiedziało na maila wysłanego do nich - bez uwierzytelniani.

pozdrawiam,
Awatar użytkownika
k_skrzyp

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję raz jeszcze za cenne informacje!
Kamil
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”