rozwikłanie nieścisłości w aktach

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

doda1990.19

Sympatyk

rozwikłanie nieścisłości w aktach

Post autor: doda1990.19 »

Dzień dobry,
Borykam się od jakiegoś czasu z informacjami dot. Marianny Bodziachowskiej (zd. Cywińska), chodzi mianowicie o rodziców i miejsce urodzenia.
W AM nr 7 https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,58228,17 wpisani są rodzice Józef i Rozalia i po tych danych nie mogłam znaleść AU Marianny, podany tam wiek 21 lat, wychodzi urodzenie w 1819r.
natomiast w jej AZ https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 348&zoom=1 tylko że tutaj wiek zgadzałby się na urodzenie w 1822r.
wpisani są rodzice Antoni i Anna, ur. w Besiekierzu i faktycznie taki akt urodzenia znalazłam https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... 0&zoom=1.5

Czy ktoś mógłby mi pomóc rozwiązać tą zagadkę? Skąd wiadomo który akt jest ok?
Dorota Tworek
Paweł_Zawadzki

Członek PTG
Legenda
Otrzymał podziękowania: 4 times

Re: rozwikłanie nieścisłości w aktach

Post autor: Paweł_Zawadzki »

Witaj,
co do zasady AM powinien być precyzyjny, bo dane wpisywane do aktu pochodziły z metryk. W akcie zgonu znajdują się informacje podane przez zgłaszającego.

W AP Kielce są alegaty do tego ślubu, może jest tam akt urodzenia Marianny.

21/1729/0/-/50
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/15214422
Paweł
doda1990.19

Sympatyk

Paweł_Zawadzki pisze: wt 10 lut 2026, 11:00 Witaj,
co do zasady AM powinien być precyzyjny, bo dane wpisywane do aktu pochodziły z metryk. W akcie zgonu znajdują się informacje podane przez zgłaszającego.

W AP Kielce są alegaty do tego ślubu, może jest tam akt urodzenia Marianny.

21/1729/0/-/50
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/15214422
Niestety w tych allegatach nie ma nic że ślubu moich przodków, są one dostępne na genbazie.
Dorota Tworek
Paweł_Zawadzki

Członek PTG
Legenda
Otrzymał podziękowania: 4 times

Post autor: Paweł_Zawadzki »

doda1990.19 pisze: śr 11 lut 2026, 07:05 Niestety w tych allegatach nie ma nic że ślubu moich przodków, są one dostępne na genbazie.
Można spróbować prześledzić losy Marianny ur. 1822 c. Antoniego i Anny i sprawdzić np. czy brała ślub. Anna Cywińska dd. Życińska umiera w 1822 w parafii Gieczno.

https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... &zoom=1.25
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 893&zoom=1
Paweł
doda1990.19

Sympatyk

Niestety nic nie znalazłam, a czytanie po rosyjsku w dalszych latach odpada...
Aczkolwiek dziękuje za chęć pomocy.
Dorota Tworek
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Arek_Bereza »

Tu raczej przydałoby się przejrzenie akt urodzenia/ślubów/zgonów rodzeństw żeby np. zobaczyć czy sobie świadkowali z różnych okazji (czyli poszukać związków rodzinnych)
Domniemana matka Marianny czyli Anna dd. Życińska umiera 1822, ojciec żeni się ponownie z Teklą Piaskowską
Występuje jako Antoni, z jego aktu urodzenia wynika, że nazywał się Antoni Norbert, a czasem w indeksach jest także Teodorem.
Marianna miała na pewno siostrę Teodozję, która wyszła za Młodzianowskiego w 1839 w Borkowicach oraz przyrodnią siostrę Balbinę Józefę, która wyszła za Gryżewskiego. Nie mam (poza jednym) aktów urodzeń dzieci Marianny, masz jakieś linki do akt ?
w Sobkowie (24 km od Węgleszyna) w 1835 bierze ślub domniemana siostra Marianny - Salomea z Aleksandrem Siewierskim. Ta para zgłasza w parafii Bebelno dziecko, którego chrzestną jest Marianna Bodziowska
nr 7
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 312&zoom=1
takie akty uprawdopodabniają, że Salomea (córka Antoniego i Anny Życińkiej) mogła być siostrą Twojej Marianny
GeneRys

Sympatyk
Adept

Post autor: GeneRys »

doda1990.19 pisze: wt 10 lut 2026, 09:54 ...tylko że tutaj wiek zgadzałby się na urodzenie...
Witaj Doroto,
Wiem, że poniższa moja uwaga nie rozwieje Twoich wątpliwości, ale przynajmniej uświadomi wszystkim czytającym czym naprawdę są a raczej czym nie są takie informacje, jak wiek osób wymienionych w akcie.
Otóż dane w akcie pochodzą z reguły od osób składających ustne oświadczenie o zaistniałym zdarzeniu a osoby te nie zawsze posiadały ścisłą wiedzę nt. osób wymienionych w akcie - tak więc informacje te były często informacjami "obiegowymi" typu "fama głosi" lub domysłami informatorów nawet, jeżeli pochodzili z kręgu rodzinnego.
W czasach minionych zazwyczaj nie posługiwano się ścisłymi dokumentami typu wypisy z aktów, które przecież były pierwotnie wytworzone z aktów utworzonych na podstawie ustnego oświadczenia.
Z mojej własnej praktyki indeksującego obszary wiejskie zauważam, że często wiek podawany był ze sporym przybliżeniem bo niektórzy skrybowie zaokrąglali go do 5-ciu, 10-ciu lat (ci ostatni zapewne liczyli na paluszkach 10, 20, 30, 40, 50 itd.), W skrajnych przypadkach różnice wynosiły nawet KILKADZIESIĄT lat.
Stwierdzenie to nie jest moim wymysłem lecz wynikiem analizy wieku obliczanego z różnicy daty wydarzenia i daty urodzenia analizowanych osób z ich aktów UMZ.
Uogólniając wnioski można stwierdzić, że np. nieletnie panny młode zawyżały swój wiek (z 15 na 20L) oraz te wychodzące za dużo starszych oblubieńców!
Nagminnie zawyżano też wiek osób zmarłych w podeszłym wieku np. 60-ciu na 80 lat ale to można przypisać oczywistemu faktowi braku wiedzy, bo młodszych oświadczających nie było przecież na "chrzcie" nieboszczyka a skryba, który miał przecież księgi na miejscu w parafii nie raczył do nich zajrzeć by ustalić fakty.
Reasumując: podany w akcie wiek osób, który mógłby być pomocny w odnalezieniu księgi właściwego rocznika może prowadzić na przysłowiowe "manowce" nie tylko z powodu w/w niezgodności wieku i dat z faktami ale również dlatego, że datowane zdarzenia były niekiedy umieszczane w księgach innych roczników (np. opóźniony chrzest lub nie odnotowany w właściwym terminie zgon).
Biorąc powyższe fakty pod uwagę należy podchodzić z dużą rezerwą do informacji typy "podany wiek" a poszukiwaniami obejmować duże szerszy zakres roczników co będzie wymagało dużo wysiłku.

Owocnych poszukiwań!
Ryszard, GeneRys
doda1990.19

Sympatyk

Arek_Bereza pisze: pt 13 lut 2026, 16:01 Tu raczej przydałoby się przejrzenie akt urodzenia/ślubów/zgonów rodzeństw żeby np. zobaczyć czy sobie świadkowali z różnych okazji (czyli poszukać związków rodzinnych)
Domniemana matka Marianny czyli Anna dd. Życińska umiera 1822, ojciec żeni się ponownie z Teklą Piaskowską
Występuje jako Antoni, z jego aktu urodzenia wynika, że nazywał się Antoni Norbert, a czasem w indeksach jest także Teodorem.
Marianna miała na pewno siostrę Teodozję, która wyszła za Młodzianowskiego w 1839 w Borkowicach oraz przyrodnią siostrę Balbinę Józefę, która wyszła za Gryżewskiego. Nie mam (poza jednym) aktów urodzeń dzieci Marianny, masz jakieś linki do akt ?
w Sobkowie (24 km od Węgleszyna) w 1835 bierze ślub domniemana siostra Marianny - Salomea z Aleksandrem Siewierskim. Ta para zgłasza w parafii Bebelno dziecko, którego chrzestną jest Marianna Bodziowska
nr 7
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 312&zoom=1
takie akty uprawdopodabniają, że Salomea (córka Antoniego i Anny Życińkiej) mogła być siostrą Twojej Marianny
Witam,
Dziękuje za przyjrzenie się sprawie dość wnikliwie, przy okazji znalazłam jeszcze akt urodzenia Adama Siewierskiego z par. Węgleszyn z 1839r. akt 46 gdzie chrzestną jest Marianna Cywilska (była jeszcze przed ślubem) https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,427864,14
Dorota Tworek
doda1990.19

Sympatyk

GeneRys pisze: sob 14 lut 2026, 13:42
doda1990.19 pisze: wt 10 lut 2026, 09:54 ...tylko że tutaj wiek zgadzałby się na urodzenie...
Witaj Doroto,
Wiem, że poniższa moja uwaga nie rozwieje Twoich wątpliwości, ale przynajmniej uświadomi wszystkim czytającym czym naprawdę są a raczej czym nie są takie informacje, jak wiek osób wymienionych w akcie.
Otóż dane w akcie pochodzą z reguły od osób składających ustne oświadczenie o zaistniałym zdarzeniu a osoby te nie zawsze posiadały ścisłą wiedzę nt. osób wymienionych w akcie - tak więc informacje te były często informacjami "obiegowymi" typu "fama głosi" lub domysłami informatorów nawet, jeżeli pochodzili z kręgu rodzinnego.
W czasach minionych zazwyczaj nie posługiwano się ścisłymi dokumentami typu wypisy z aktów, które przecież były pierwotnie wytworzone z aktów utworzonych na podstawie ustnego oświadczenia.
Z mojej własnej praktyki indeksującego obszary wiejskie zauważam, że często wiek podawany był ze sporym przybliżeniem bo niektórzy skrybowie zaokrąglali go do 5-ciu, 10-ciu lat (ci ostatni zapewne liczyli na paluszkach 10, 20, 30, 40, 50 itd.), W skrajnych przypadkach różnice wynosiły nawet KILKADZIESIĄT lat.
Stwierdzenie to nie jest moim wymysłem lecz wynikiem analizy wieku obliczanego z różnicy daty wydarzenia i daty urodzenia analizowanych osób z ich aktów UMZ.
Uogólniając wnioski można stwierdzić, że np. nieletnie panny młode zawyżały swój wiek (z 15 na 20L) oraz te wychodzące za dużo starszych oblubieńców!
Nagminnie zawyżano też wiek osób zmarłych w podeszłym wieku np. 60-ciu na 80 lat ale to można przypisać oczywistemu faktowi braku wiedzy, bo młodszych oświadczających nie było przecież na "chrzcie" nieboszczyka a skryba, który miał przecież księgi na miejscu w parafii nie raczył do nich zajrzeć by ustalić fakty.
Reasumując: podany w akcie wiek osób, który mógłby być pomocny w odnalezieniu księgi właściwego rocznika może prowadzić na przysłowiowe "manowce" nie tylko z powodu w/w niezgodności wieku i dat z faktami ale również dlatego, że datowane zdarzenia były niekiedy umieszczane w księgach innych roczników (np. opóźniony chrzest lub nie odnotowany w właściwym terminie zgon).
Biorąc powyższe fakty pod uwagę należy podchodzić z dużą rezerwą do informacji typy "podany wiek" a poszukiwaniami obejmować duże szerszy zakres roczników co będzie wymagało dużo wysiłku.

Owocnych poszukiwań!
Ryszard, GeneRys
Dziękuje za cenne uwagi ;)
Dorota Tworek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”