Diecezja Radomska tworzy cyfrowe archiwum ksiąg metrykalnych

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
MariaŁopaciuk

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MariaŁopaciuk »

radicalman pisze:Wykaz parafii można zobaczyć tutaj:

familysearch

Jeżeli chodzi o ramy czasowe materiałów to nie znam szczegółów, więc nie będę spekulował.

Przywołany link wskazuje na przedział czasowy

Poland, Radom Diocese Church Books, 1654-1946

Pozdrawiam
Maria
Mikolaj_Wilk

Sympatyk
Legenda

Post autor: Mikolaj_Wilk »

radicalman pisze:Wykaz parafii można zobaczyć tutaj:

familysearch

Jeżeli chodzi o ramy czasowe materiałów to nie znam szczegółów, więc nie będę spekulował.

Radosław Zań
Nie, nie jest to wykaz parafii, a miejscowości objętych tym projektem (choć nie ma wszystkich należących do diecezji radomskiej, nawet tych gdzie są parafie). Bo np. jest Jeżowa Wola (dziś w Radomiu) i Dąbrówka Podłężna, gdzie nigdy nie było ani kościoła, ani parafii.

Pozdrawiam - Mikołaj
marzanna175

Sympatyk
Adept

Post autor: marzanna175 »

Szkoda że nie ma Szydłowca
Marzanna
Szukam Wygrzywalskich i Wąsowiczów
Sorbian_Roman

Sympatyk

Post autor: Sorbian_Roman »

Parafii Niekłań też nie ma w wykazie, a księgi są w kurii.
drrejment

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: drrejment »

Nie moge wejść na strone --blokada. Czy Gidle też są?
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Gidle to raczej Radomsko a nie Radom.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
kaczmarczykania

Post autor: kaczmarczykania »

Od ponad roku kuria radomska odpowiada , że skanowanie metryk trwa, ale końca nie widać!!!
Już tracę nadzieję!!
Kopiwoda_Rafał

Sympatyk

Post autor: Kopiwoda_Rafał »

Pewnie już i tak wszyscy wiedzą ... ale i tak napiszę gdyż jakoś na wierzchu tego nie ma.
Dziś zobaczyłem i pobrałem pierwszy batch z "Poland, Radom Diocese Church Books, 1600-1946" widzę, ze współpraca rozpoczęta ;). Gratuluję i życzę szybkich efektów.
Podpowiadam też, że według wyczytanych informacji zindeksowane i potwierdzone dane z diecezji lubelskiej mogą być dostępne już pod koniec marca - zapraszam więc i do tego pierwszego w Polsce projektu.
zetka

Sympatyk
Adept

Post autor: zetka »

Niestety nie otwiera się ta strona
Pozdrawiam
Żaneta
kopringo

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: kopringo »

Materiały dostępne są partiami dla chętnych do indexowania w programie FamilySearch Indexing (https://www.familysearch.org/volunteer/indexing)
Michał Koperkiewicz
zetka

Sympatyk
Adept

Zgłaszałam chęć indeksowania parafii w tym wątku bodajże w 2009 roku. Rozumiem że trzeba pobrać z tej strony jakiś program?
Jak można się dowiedzieć jakie materiały są w trakcie indeksacji a jakie zostały do zindeksowania?
Czy jest ktoś kto mógłby wyjaśnić to na forum?
Pozdrawiam
Żaneta
Awatar użytkownika
Miraś_Ireneusz

Członek PTG
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Miraś_Ireneusz »

Jeśli chodzi o sprawy techniczne to najlepiej zajrzeć na stronę Lubelskiego TG i "Projekt Lublin" gdzie wyjaśnione są krok po kroku zagadnienia logowania i pobierania plików do indeksacji. Metryki z Diecezji Radomskiej są drugim po lubelskich, polskim projektem indeksacyjnym w bazie Mormonów. Dzisiaj pobrałem pierwsze 2 paczki i są to chrzty z par. Kowala z 1 poł. XIX w. Z tego co wiem nie ma polskiego koordynatora dla metryk radomskich (w przypadku metryk lubelskich koordynatorem jest LTG), więc ciężko powiedzieć co zostało już zindeksowane. Podejrzewam jednak, że z racji tego że radomskie pliki są dostępne od niedawna, a w Radomiu nie ma lokalnego TG:( ilość indeksujących jest niewielka. Zapewne par. Kowala jest pierwsza. Niestety, z tego co zdążyłem się zorientować, w projekcie Mormonów nie mamy żadnego wpływu na indeksowaną parafię, dopóki nie zostanie zakończona Kowala zapewne nie będzie można pobierać nic innego.
Kopiwoda_Rafał

Sympatyk

Witam widzę, że troszkę namieszałem. Tak jak przedmówca napisał, projekt chyba wyszedł od samych Mormonów.
Nie widać również koordynatora i tu pojawia się pewien problem gdyż jako projekt ogólnodostępny może on być wspomagany przez ludzi którzy czasem z językiem polskim nie wiele mają wspólnego. Dlatego im więcej Polaków włączy się do indeksacji - tym błędów będzie mniej. Zaczęcie indeksacji jest banalnie proste - wystarczy się zarejestrować, pobrać plik i .. indeksować. Interfejs jest spolszczony. Cały opis tego co napisałem znajduje się tutaj (choć to nie ten projekt): http://ltg.pl/content/category/5/98/175/
z tą różnicą, iż w w przypadku problemu z programem gdzieś na stronie familysearch (znajduje się wersja Indexing_windows_3_7_11 i ta na pewno działa).
Większość rzetelnie wyjaśnionych zagadnień dotyczących indeksowania znajduje się tutaj: http://piotrreszka.pl/faq/index.php?action=show
Choć indeksacja Diecezji Radomskiej może się różnić założeniami od Lubelskiej, to warto wspomagać się tym co już napisali Wasi koledzy.
Tutaj: https://familysearch.org/search/image/s ... /waypoints
znajdują się parafie które będą indeksowane (nie wiem czy to całość projektu czy tylko jego pierwsza część).
Pierwszy batch jaki pobrałem miał nr 1 i rzeczywiście dotyczył "Kowala-Stępocina" z 1835 roku.
Gorąco zachęcam do indeksacji obydwu Diecezji - jest to stosunkowo prosta praca (jeśli charakter piszącego metryki jest "w miarę" czytelny). Pamiętajmy, że nasi przodkowie i krewni emigrowali i błędem jest myślenie, iż nas to na 100% nie dotyczy. W projekcie Lubelskiego TG w samym Lublinie natrafić często można na dość "egzotyczne" nazwiska i osoby pochodzące z całej Polski i nie tylko.
Tych którzy uczestniczą w projektach zachęcać nie trzeba - Ci którzy się wahają niech choć spróbują i sami zobaczą nawet zindeksowanie 1 batcha czyli z reguły 3-6 stron księgi to zawsze pomoc.
zetka

Sympatyk
Adept

Rozumiem że jesli jakaś parafia nie jest wyszczególniona w spisie Poland, Radom Diocese Church Books, 1654-1946 to nie została zdigitalizowana?
Pozdrawiam
Żaneta
Kopiwoda_Rafał

Sympatyk

Niekoniecznie. Nie mam 100% pewności ale w programie projekt został oznaczony jako część I. Wnioski można wysunąć różne:
-podział na części w zależności od pojedyńczej parafii
-część I obejmuje całość wyszczególnionych parafii
-nastąpi część II z innymi parafiami
Trzeba by zajrzeć czy poszukiwana przez Panią parafia znajduje się w zasobie Mormonów.
Może wystąpić też sytuacja, iż parafia zmieniała swoją przynależność i w zależności od tego do której diecezji została sklasyfikowana znajduje się w innych zasobach. Nie ma zbyt wielu informacji dotyczących tego projektu.
Można zawsze wysłać zapytanie do Mormonów (u mnie angielski "nie teges " więc się nie podejme ;) ). Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”