Problem - wysyłanie wiadomości "pw" do innego użytkownika forum

Zgłaszanie i pomoc w rozwiązywaniu problemów technicznych na naszej stronie w tym Rejestracja - brak hasła

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Jan.Pacek

Nieaktywny
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 64 times

Re: Problem - wysyłanie wiadomości "pw" do innego użytkownika forum

Post autor: Jan.Pacek »

mariuszek69 pisze: śr 11 lut 2026, 08:05 Możliwość powiadamiania mailem o otrzymaniu wiadomości istnieje na tym forum. Ale o tym czy jest ona aktywna decyduje odbiorca.

Pozdrawiam,
Mariusz
Rzeczywiście, ale z wielu funkcji tylko ta opcja jest na starcie wyłączona.
Nawet dla mnie doświadczonego internetowca znalezienie strony, gdzie można aktywować powiadomienia e-mailem o otrzymaniu wiadomości, zajęło blisko 10 minut.
Jan
Awatar użytkownika
Talos

Sympatyk

przesyłanie wiadomości prywatnych

Post autor: Talos »

Witam,

Czy tylko u mnie nie funkcjonuje możliwość korespondencji z użytkownikami naszego forum ("Module MailUsers not available")?
Pozdrawiam - Wiesław
dorxD

Sympatyk
Podziękował: 10 times

Re: przesyłanie wiadomości prywatnych

Post autor: dorxD »

Napisałam wiadomośc prywatną by sprawdzić czy działa i u mnie poszło.
Pozdrawiam,
Dorota
Awatar użytkownika
Talos

Sympatyk

Post autor: Talos »

[quote=dorxD]
Napisałam wiadomośc prywatną by sprawdzić czy działa i u mnie poszło.
[/quote]

Wielkie dzięki za przeprowadzenie tego testu. Ja próbowałem od innej strony - od działu "Nazwiska". Znalazłem interesujące mnie nazwisko, a pod nim zapisany kontakt do osoby, która to nazwisko wprowadziła. Z boku jest ikona "koperty", naciskamy i wyskakuje puste pole z adnotacją "[b]Module MailUsers[/b] not available". Podobnie wygląda, jeśli wejdziemy do działu "Użytkownicy" i klikniemy na ikonę koperty pod PM dowolnego użytkownika...
Proponuję przeprowadzić jeszcze inne testy.
Pozdrawiam - Wiesław
Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept
Podziękował: 20 times
Otrzymał podziękowania: 43 times

Post autor: kaphis »

Witam

Postaraj się odszukać użytkownika na liście strony forum i tak się z nim skontaktować (zakładka Użytkownicy na górze strony). Od momentu zmian na forum wiele funkcji nie jest jeszcze zaktalizowanych i wiele linków nie działa. Wszystko musi być manualnie zaktualizowane a to niestety wymaga długiego nakładu czasu.
Pozdrawiam
Marek Z.
Czy wiesz, że...?
Adamus_P

Zarząd PTG
Mistrz
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 56 times

Post autor: Adamus_P »

Jesienią zeszłego roku możliwość wysyłania wiadomości bezpośrednio z poziomu strony głównej została wyłączona. Powodem jest fakt, że używane tam moduły są przestarzałe i w obecnej formie mogłyby zostać wykorzystane do naruszenia bezpieczeństwa serwisu.

Z tego samego powodu wyłączona została również skrzynka odbiorcza dostępna ze strony głównej. W jej miejscu widoczna jest obecnie informacja:
„Prywatne wiadomości → przeczytaj na forum”.

Nie oznacza to jednak, że funkcja prywatnych wiadomości została całkowicie usunięta.
Wysyłanie wiadomości prywatnych do innych użytkowników jest nadal możliwe, ale odbywa się wyłącznie poprzez Forum PTG, które posiada aktualne i bezpieczne rozwiązania do komunikacji między użytkownikami.
Pozdrawiam,
Patrycja
Jan.Pacek

Nieaktywny

kaphis pisze: ndz 15 lut 2026, 15:25 Witam

Postaraj się odszukać użytkownika na liście strony forum i tak się z nim skontaktować (zakładka Użytkownicy na górze strony). Od momentu zmian na forum wiele funkcji nie jest jeszcze zaktalizowanych i wiele linków nie działa. Wszystko musi być manualnie zaktualizowane a to niestety wymaga długiego nakładu czasu.
Czy można wysłać wiadomość do użytkownika forum bezpośrednio na jego adres majlowy?
Jan
Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept

Witam

Jeżeli inny użytkownik wyrazi na to zgodę i udostępni swój adres poczty elektronicznej np. w wiadomości prywatnej to zdecydowanie można. Proponuję zapytać użytkownika forum do którego ma być skierowany e-mail.
Jan.Pacek pisze: pn 09 mar 2026, 10:06Czy można wysłać wiadomość do użytkownika forum bezpośrednio na jego adres majlowy?
Pozdrawiam
Marek Z.
Czy wiesz, że...?
Jan.Pacek

Nieaktywny

kaphis pisze: pn 09 mar 2026, 13:28 Witam

Jeżeli inny użytkownik wyrazi na to zgodę i udostępni swój adres poczty elektronicznej np. w wiadomości prywatnej to zdecydowanie można. Proponuję zapytać użytkownika forum do którego ma być skierowany e-mail.
Jan.Pacek pisze: pn 09 mar 2026, 10:06Czy można wysłać wiadomość do użytkownika forum bezpośrednio na jego adres majlowy?
Czyli aby napisać majla do użytkownika forum to najpierw muszę go poprosić o jego adres majlowy.
Na innych forach genealogicznych jest możliwość bezpośredniego wysłania majla do użytkownika bez konieczności pisania do niego na forum z prośbą o adres majlowy.
Konto na genealogach zakładamy podając swój adres majlowy, czyli ten adres jest zapisany w bazie danych.
Wystarczy dodać pole "wyrażam zgodę na odbieranie poczty elektronicznej" i wtedy każdy może do mnie napisać bezpośrednio majla nie zajmując niepotrzebnie dodatkowe miejsce na serwerze.
Jan
PawelKoss

Sympatyk
Podziękował: 6 times
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: PawelKoss »

Jan.Pacek pisze: pn 09 mar 2026, 14:11
kaphis pisze: pn 09 mar 2026, 13:28 Witam

Czyli aby napisać majla do użytkownika forum to najpierw muszę go poprosić o jego adres majlowy.
Na innych forach genealogicznych jest możliwość bezpośredniego wysłania majla do użytkownika bez konieczności pisania do niego na forum z prośbą o adres majlowy.
Konto na genealogach zakładamy podając swój adres majlowy, czyli ten adres jest zapisany w bazie danych.
Wystarczy dodać pole "wyrażam zgodę na odbieranie poczty elektronicznej" i wtedy każdy może do mnie napisać bezpośrednio majla nie zajmując niepotrzebnie dodatkowe miejsce na serwerze.
Ale jednocześnie wtedy przestajesz kontrolować kto ma dostęp do Twojego adresu mailowego, w praktyce wystawiasz go do Internetu. Zrozumiesz to dopiero wtedy jak zaczniesz się zastanawiać nad zwiększoną liczbą maili spamowych na skrzynce.

Pozdrawiam
Paweł
Jan.Pacek

Nieaktywny

PawelKoss pisze: pn 09 mar 2026, 14:30 Ale jednocześnie wtedy przestajesz kontrolować kto ma dostęp do Twojego adresu mailowego, w praktyce wystawiasz go do Internetu. Zrozumiesz to dopiero wtedy jak zaczniesz się zastanawiać nad zwiększoną liczbą maili spamowych na skrzynce.
Pozdrawiam
Paweł
Dostęp mają tylko zalogowani użytkownicy.
Godząc się na podanie adresu majlowego podejmuję ryzyko spamu, ale już kilka razy dawałem sobie z takimi atakami radę. Internet używam od 1996 roku a na pierwszym moim komputerze był windows 3.1.
Ryzyko podejmują osoby, które prawie codziennie podają tutaj swoje adrewsy majlowe, często z @ zamiast at lub małpa i adresy są widoczne bez konieczości zalogowania się.
Nasze adresy majlowe są w bazie danych strony... po włamaniu hackera twój adres też będzie widoczny.
Jan
PawelKoss

Sympatyk
Podziękował: 6 times
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: PawelKoss »

Nie wiem czemu ma służyć licytacja, ale jeśli to ważne, to ja korzystałem z netu już w 1993 roku, równolegle na różnych komputerach miałem i Win 3.0 i IBM PC-DOS. A pierwszy raz grałem na komputerze w roku 1970.
Co do dostępu do maili, to zarejestrowanie na forum nie jest potężnym wyzwaniem a przejście później przez profile użytkowników to zabawa dla botów. Standardem jest, że fora bezpośrednio nie udostępniają adresów e-mail i dobrze. Tak jest bezpieczniej.

Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: A.Michałowski »

Witam,
W indeksach z parafii w Łukowie,znalazłem wpis o zgonie Augustyna Koziorowicza ,zm.w roku 1799,lat 95.Chciałem się skontaktować z autorem indeksu,żeby dowiedzieć się trochę wiecej na temat zmarłego,ale wysyłki zapytań przez formularz są zablokowane,a to jedyna możliwość żeby dotrzeć do autora wpisu... :cry:

Aleks.
Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept

A.Michałowski pisze: śr 11 mar 2026, 09:31 Witam,
W indeksach z parafii w Łukowie,znalazłem wpis o zgonie Augustyna Koziorowicza ,zm.w roku 1799,lat 95.Chciałem się skontaktować z autorem indeksu,żeby dowiedzieć się trochę wiecej na temat zmarłego,ale wysyłki zapytań przez formularz są zablokowane,a to jedyna możliwość żeby dotrzeć do autora wpisu... :cry:

Aleks.
Witam
Proszę odszukać użytkownika na liście forum. W ten sposób można napisać PW ale nie ma gwarancji, że autor indeksu odpowie.
Pozdrawiam
Marek Z.
Czy wiesz, że...?
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept
Podziękował: 11 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Wysyłanie wiadomości przez formularz

Post autor: Bialas_Malgorzata »

w nowym forum wysyłanie wiadomości do użytkownika przez formularz jest niemożliwe
brak w bieżących postach ilości wyświetleń
brak informacji, że przyszła wiadomość prywatna

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek
Moderator
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy techniczne”