Potrzebuję pomocy - brak informacji o ojcu, niewiele o matce - Bogaccy [Małopolska/Świętokrzyskie]

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

dorxD

Sympatyk
Podziękował: 7 times

Potrzebuję pomocy - brak informacji o ojcu, niewiele o matce - Bogaccy [Małopolska/Świętokrzyskie]

Post autor: dorxD »

Potrzebuję pomocy w znalezieniu informacji o rodzicach Wiktora Bogackiego.
Wszystko co mam o Wiktorze:

-żona: Marcjanna Smutek (w jednym miejscu na genetece zapisana jako Smużek), akt ślubu: https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 02-003.jpg
-matka: Antonina Bogacka
-syn: Jan Bogacki
-synowa: Zofia Adamek

Urodzony około 1841 roku. Jeśli dobrze odczytałam - włościanin.
W akcie ślubu z Marianną nie jestem w stanie odczytać miejsca urodzenia Wiktora. Ślub wzięli w Tarnawie w parafii Imbramowice, Małopolska.
Również w akcie ślubu wpisana jest tylko matka Wiktora Bogackiego, więc możliwe, że ojciec nieznany i już tutaj kończy się poszukiwanie z jego strony. Ale o matce również niewiele jestem w stanie znaleźć i może tutaj historia z poszukiwaniem tej linii się kończy.

Dlatego proszę o pomoc i może podpowiedź gdzie jeszcze mogłabym szukać i w jakich aktach.

Dziękuję i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz 15 lut 2026, 00:45 przez dorxD, łącznie zmieniany 1 raz.
Dorota
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 11 times

Re: Potrzebuję pomocy - brak informacji o ojcu, niewiele o matce - Bogaccy [Małopolska]

Post autor: kwroblewska »

wg mnie wieś Strzałkowo https://zapodaj.net/plik-K7Uy6J4Zag
-----
Krystyna
Ted_B

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 12 times

Re: Potrzebuję pomocy - brak informacji o ojcu, niewiele o matce - Bogaccy [Małopolska]

Post autor: Ted_B »

Witam!
Wiktor urodził się 01.09.1840 w Strzałkowie (parafia Janina). Jego matka miała 20 lat.
Co jego żony (Marcjanny) - to może być problem, bo była córką rolników kolonistów.
Pozdrawiam!
Tadek

PS. Sam akt urodzenia Marcjanny powinien być w parafii Imbramowice (ok. 1850 roku).
Ur. dokładnie 06.01.1850 r.
Można jeszcze przejrzeć M w Imbramowicach (1844-49) - a nuż pobrali się w Tarnawie.
Lukasz_Rydzyk1977

Sympatyk
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Lukasz_Rydzyk1977 »

Dzień dobry

Proszę tu jeszcze zerknąć .

https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... &zoom=1.75
--------------------
Pozdrawiam Łukasz
dorxD

Sympatyk

Bardzo dziękuję za pomoc.
Ale mam jeszcze pytanie i może znowu udałoby się rozwiać moje wątpliwości.
Na akcie urodzenia Witkora istnieje pieczątka z powiatu Stopnickiego i wspomniana jest parafia Janina, jak już wyżej w jednym komentarzu było to zauważone. Jeśli dobrze znalazłam powiat ten był na terenach obecnego świętokrzyskiego.
Też dopiero teraz zauważyłam, że na drugiej stronie tego aktu jest dopisek, że Wiktor składa metrykę swego urodzenia w Imbramowicach w styczniu roku 1866 (rok jego ślubu).
Czy w takim razie mogę założyć, że Wiktor urodził się w Strzałkowie w obecnym świętokrzyskim?
I jeśli tak to czy ktoś może wie dlaczego zdecydował się "przenieść" tę metrykę do Imbramowic? Jaki mógł być tego powód? Czy z racji tego, że brał ślub w Imbramowicach w tym roku to był zobowiązany dostarczyc również swój akt urodzenia by dopełnić wszystkie formalności?
I czy akt który doniósł w Imbramowicach to był oryginał? Bo w świętokrzyskim nie znajduje mi w genetece kogoś takiego jak Wiktor, w skanotece też jeszcze nie znalazłam. Chociaż może nikt nie dodał/nie zeskanował tam jego aktu.
Za to chyba udało mi się znaleźć jego matkę Antoninę i jej siostry, Balbinę i Józefę.
Do tego chyba bardzo mobilni byli ci Bogaccy bo coraz bardziej zbliżam się do granicy z podkarpackiem... chyba że zbieżność nazwisk i to nie oni.
Dorota
Ted_B

Sympatyk

Re: Potrzebuję pomocy - brak informacji o ojcu, niewiele o matce - Bogaccy [Małopolska/Świętokrzyskie]

Witam!
1. Janina obecnie leży w powiecie buskim w województwie świętokrzyskim. Kiedyś był to powiat stopnicki, zaś województwo kieleckie.
2. To że Wiktor urodził się w Strzałkowie wynika bezpośrednio z aktu.
3. Wiktor nie przeniósł żadnej metryki. On tylko dostarczył do parafii w której zawierał związek małżeński wypis (odpis, wyciąg) ASC z parafii w której się urodził i w której był ochrzczony. Jest to tzw. alegata. Dziś podobnie, do pewnych czynności trzeba dostarczyć pewne dokumenty, które mają potwierdzić pewne fakty wymagane prawem.
4. Oryginalna metryka ASC urodzenia Wiktora powinna się znajdować w księdze, a ta zaś znajduje się na parafii: https://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=2689
5. Przejrzałaś małżeństwa w Imbramowicach w latach 1844-49?
Pozdrawiam!
Tadek
dorxD

Sympatyk

Re: Potrzebuję pomocy - brak informacji o ojcu, niewiele o matce - Bogaccy [Małopolska/Świętokrzyskie]

Raz jeszcze bardzo dziękuję za ogromną pomoc.
Tak, właśnie się wczytuję w akt Antoniny i Piotra Majcherka i próbuję odczytać czy jest tam wspomniane coś o dziecku (a że znowu pismo dla mnie trudne do odczytania to zapewne chwilkę mi zajmie ta zagadka). Bo powątpiewam, że Piotr mógł być biologicznym ojcem Wiktora. To co mam do tej pory rozczytane:
Działo się we wsi Korzkiew dnia dwudziestego czwartego listopada tysiąc osiemset pięćdziesiątego roku o godzinie dwunastej w południe. Wiadomo(?) czynimy w przytomności świadków Ludwika [nieczytelne] i Tomasza Rybki włościana obydwóch w Owczarach zamieszkałych po lat trzydzieści sześć mających. Na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Piotrem Majcherek kawalerem lat dwadzieścia cztery mającym, synem Tekli Majcherkowej, żyjący do dziś dnia [dużo nieczytelne] w Galicji Austrackiej urodzonem a w Owczarach zamieszkałym a w służbie(?) jako kucharz, a panną Antoniną Petronelą [nieczytelne] Bogacką lat trzydzieści jeden mającą, córką(?) Ignacego i Julianny z Nagórskich małżonków Bogackich urodzoną w wsi Szczeglicach w powiecie Sandomierskim (?) a w Owczarach zamieszkałą w [bardzo dużo nieczytelne] Małzeństwo to poprzedziły trzy spowiedzi w dniu [nieczytelne] trzynastego i dwudziestego października bieżącego roku w Parafii [nieczytelne] ogłoszona [nieczytelne] matki nowozaślubionego [nieczytelne] małrzonkowie nowi oświadczają iż żadnej przedślubnej umowy nie zawarli i mieszkać będą w Owczarach pod numerem pierwszym.
Wciąż się uczę sposobu w jaki zapisywano wszelkie akta, więc dalej nie wszystkie formułki i użyte frazy są dla mnie łatwe do rozczytania i część z informacji zgaduję. Np nie rozumiem wciąż czy w tej wsi Owczary (jak rozumiem na terenie Galicji w parafii Korzkiew, jeśli w ogóle dobrze odczytałam nazwę wsi) ostatecznie mieszkali?
Obawiam się, że mam też dużo pytań na które odpowiedzi nie ma szans, że dostanę jak np to czy Piotr przyjął Wiktora jako syna? Czy wtedy Wiktor nie powinien się nazywać Majcherek? Czemu Antonina tyle podróżowała? Tak samo ojciec, jeśli dobrze znalazłam też często jego akta prowadzą w przeróżne miejsca.

Mogę się też tylko domyślać, że doszło tu do jakiegoś mezaliansu ze względu na to, że Antonina miała nieślubne dziecko? Bo z tego co rozumiem jako jedyna była piśmienna i z trochę wyższego stanu, biorąc pod uwagę że jej ojciec był pisarzem gdzieś na dworze? Chyba, że nie doceniam funkcji kucharza lub przeceniam pozycję córki pisarza?

Przepraszam za ilość pytań i wątpliwości, czasami może niespójnych, ale cała historia Antoniny Bogackiej jest dla mnie dosyć skomplikowana, a jej podróże na południu Polski nie ułatwiają poszukiwań...

Pozdrawiam,
Dorota
Ted_B

Sympatyk

Witam!
Owczary i Korzkiew - to 2 miejscowości w rejonie Ojcowa (najogólniej). W tym okresie należały one do Królestwa Polskiego, a nie Galicji. Korzkiew leżała praktycznie przy granicy z Galicją, zaś Owczary trochę wyżej na północ. A jeszsze dalej na północ - jakieś 20-30 km w linii prostej - znajdują się Imbramowice. Owczary obecnie mają swoją parafię (od lat 80-tych XX w.), zaś w tym okresie podlegały pod parafię Korzkiew.
Piotr Majcherek tylko zamieszkiwał w Owczarach, zaś urodził się w ... w Galicji Austriackiej.
Zaś Antonina Bogucka urodziła się w Szczeglicach koło Staszowa. To też było Królestwo Polskie - miejscowość leżąca na północny wschód od Owczar. Należało by ustalić tutaj parafię.
Zamieść ten akt, to spróbuje się odczytać miejsce urodzenia Piotra.
Pozdrawiam!
Tadek
Grudzmar

Sympatyk
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Grudzmar »

Dzień dobry
Poniżej podaję większość słów, których nie byłaś pewna, a które wg mnie brzmią jak niżej

Działo się we wsi Korzkiew dnia dwudziestego czwartego listopada tysiąc osiemset pięćdziesiątego roku o godzinie dwunastej w południe. Wiadomo czynimy w przytomności świadków Ludwika Soleckiego owczarza i Tomasza Rybki włościana obydwóch w Owczarach zamieszkałych po lat trzydzieści sześć mających. Na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Piotrem Majcherek kawalerem lat dwadzieścia cztery mającym, synem Tekli Majcherkowej, żyjący do dziś dnia w stanie wolnym [nieczytelne] w Galicji Austrackiej urodzonem a w Owczarach zamieszkałym na służbie jako kucharz, a panną Antoniną Petronelą dwóch imion Bogacką lat trzydzieści jeden mającą, córką Ignacego i Julianny z Nagórskich małżonków Bogackich urodzoną w wsi Szczeglicach w powiecie Sandomierskim a w Owczarach zamieszkałą w obowiązku gospodyni dworskiej. Małzeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi w dni [nieczytelne] trzynastego i dwudziestego października bieżącego roku w Parafii Korzkiew ogłoszona. Tamowaniu małżeństwa nie zaszło, zezwolenie matki nowozaślubionego obecnej aktowi nastąpiło. Małżonkowie nowi oświadczają iż żadnej przedślubnej umowy nie zawarli i mieszkać będą w Owczarach pod numerem pierwszym.

Co do miejscowości w którym urodził się Piotr, z tego co odczytuję to mi najbardziej pasuje Samborownia (?)

Pozdrawiam
Mariusz
dorxD

Sympatyk

Zamieść ten akt, to spróbuje się odczytać miejsce urodzenia Piotra.
Akt zawarcia małżeństwa między Piotrem a Antoniną: https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... 9999999998

Co do miejscowości w którym urodził się Piotr, z tego co odczytuję to mi najbardziej pasuje Samborownia (?)
Mam wrażenie, że pierwsza literka to może być "G", ale cała reszta już jest absolutnie nieczytelna. I jestem bardzo wdzięczna za rozczytanie reszty moich wątpliwości.
Nie wiem czy to może być to, ale znalazłam w małopolsce wieś Gręboszów (w akcie zapis wygląda trochę jak Gremboszów) i nawet by pasowało mniej więcej do tego co w akcie się znajduje. Ale to znowu kolejna wieś, odległa od innych. Jestem przywyczajona, że moi przodkowie jednak siedzieli w jednej wsi kilka pokoleń, a tu takie roszady się dzieją nagle ;)

Raz jeszcze dziękuję za zaangażowanie i pomoc!

Pozdrawiam,
Dorota
Ted_B

Sympatyk

Witam!
Dorota - masz dobre wrażenie.
To jest w Gremboszowie [Gręboszów].
Tutaj masz akt USC urodzenia Antoniny i akt znania Piotra:
https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... &zoom=1.75
Pozdrawiam!
Tadek

PS. Akt urodzenia [chrztu] Piotra powinien być tu:
https://skanoteka.genealodzy.pl/id4346
Ciekawa rzecz, że młodzi w tym akcie małżeństwa zamieszkali w domu pod nr pierwszym - czyli we dworze.
Co do rodziny - to na Śląsku powiedzieli by, że to były ptoki.
dorxD

Sympatyk

Sama bym się chyba nigdy nie dokopała do tych wszystkich informacji! Dziękuję za zainteresowanie i pomoc!
Pozdrawiam,
Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”