Żołnierz armii austro-węgierskiej, 10. Pułk Piechoty
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
- Virg@

- Podziękował: 17 times
- Otrzymał podziękowania: 25 times
Żołnierz armii austro-węgierskiej, 10. Pułk Piechoty
T: "Żołnierz armii austro-węgierskiej, 10. Pułk Piechoty (IR 10), w k. nr 12[?]. Zm. 28 X 1823, Peterwardein"
Proszę o pomoc w odszukaniu informacji o Franciszku Juszczęć z Odrzykonia, który był żołnierzem armii austro-węgierskiej, w pułku hrabiego Luigi Mazzuchelli, 10. Pułku Piechoty (IR 10), w kompanii nr 12 [?], zmarłym 28 października 1823 w Petrovaradinie (gestorben 28. Octob. 1823 in Peterwardein).
Nazwisko polskie Juszczęć (może być zapisywane fonetycznie np. jako Juszczenc, Juszczenz lub Juszczetz).
Łączę pozdrowienia –
Lidia
Proszę o pomoc w odszukaniu informacji o Franciszku Juszczęć z Odrzykonia, który był żołnierzem armii austro-węgierskiej, w pułku hrabiego Luigi Mazzuchelli, 10. Pułku Piechoty (IR 10), w kompanii nr 12 [?], zmarłym 28 października 1823 w Petrovaradinie (gestorben 28. Octob. 1823 in Peterwardein).
Nazwisko polskie Juszczęć (może być zapisywane fonetycznie np. jako Juszczenc, Juszczenz lub Juszczetz).
Łączę pozdrowienia –
Lidia
- jan2024

- Podziękował: 15 times
- Otrzymał podziękowania: 58 times
Re: Żołnierz armii austro-węgierskiej, 10. Pułk Piechoty (IR 10), w k. nr 12[?]. Zm. 28 X 1823, Peterwardein
A możesz pokazać zapis?
chyba chodzi o ten pułk.
https://pl.wikipedia.org/wiki/10_Pu%C5% ... 99gierski)
chyba chodzi o ten pułk.
https://pl.wikipedia.org/wiki/10_Pu%C5% ... 99gierski)
......................
Pozdrawiam.
Jan, יאן, יונש, Ян, Hans, Johann.John
Pozdrawiam.
Jan, יאן, יונש, Ян, Hans, Johann.John
-
Officinalis_Paeonia

- Otrzymał podziękowania: 48 times
Re: Żołnierz armii austro-węgierskiej, 10. Pułk Piechoty (IR 10), w k. nr 12[?]. Zm. 28 X 1823, Peterwardein
Lidio,
być może, pasuje Franz Zuczek - przedostatni wpis: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 27&lang=pl
Pozdrawiam.
być może, pasuje Franz Zuczek - przedostatni wpis: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 27&lang=pl
Pozdrawiam.
Elża
- Virg@

Elżo,
jak Tobie udało się znaleźć ten zapis?
Z Franciszka Juszczęć „zrobić”: Juszczenc, Juszczenz lub Juszczetz, to jeszcze bym zrozumiała, lecz Franz Żuczek? Naprawdę trzeba mieć fantazję.
Z tego, co potrafiłam odczytać:
Zmarł 28 października 1823 roku (to by się zgadzało), ten Odrzykoń w Galicji też pasuje.
Nowa informacja, że w szpitalu garnizonowym w Petrovaradinie (tak jak 5 osób wpisanych przed i jedna po „Zuczku”), tj. dla wszystkich siedmiu osób wymienionych na stronie, w tym Franza Zuczka, przyczyną śmierci jest „Nervenfieber” (tyfus).
Nie doczytałam się o czym dokładnie napisano w kolumnie „2” i „3”.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie
-
Lidia
jak Tobie udało się znaleźć ten zapis?
Z Franciszka Juszczęć „zrobić”: Juszczenc, Juszczenz lub Juszczetz, to jeszcze bym zrozumiała, lecz Franz Żuczek? Naprawdę trzeba mieć fantazję.
Z tego, co potrafiłam odczytać:
Zmarł 28 października 1823 roku (to by się zgadzało), ten Odrzykoń w Galicji też pasuje.
Nowa informacja, że w szpitalu garnizonowym w Petrovaradinie (tak jak 5 osób wpisanych przed i jedna po „Zuczku”), tj. dla wszystkich siedmiu osób wymienionych na stronie, w tym Franza Zuczka, przyczyną śmierci jest „Nervenfieber” (tyfus).
Nie doczytałam się o czym dokładnie napisano w kolumnie „2” i „3”.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie
-Lidia
Lidio,
w Sterbregister IR.10 znalazłem osobę "Franc Juszczek". W odczytywaniu zawijasów nie jestem jednak orłem, miejsce urodzenia to na pewno nie Odrzykoń. Data śmierci się zgadza. Co do wpisu poprzedniczki - nazwiska często były w mniejszym lub większym stopniu zniekształcane. Tutaj jednak nie do końca pokrywa się data pogrzebu (różnica jednego dnia):
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 41&lang=en
PS. Interesuje mnie nazwisko Gunia z Odrzykonia, jeśli masz je także w drzewie proszę o kontakt.
Pozdrawiam
Łukasz
w Sterbregister IR.10 znalazłem osobę "Franc Juszczek". W odczytywaniu zawijasów nie jestem jednak orłem, miejsce urodzenia to na pewno nie Odrzykoń. Data śmierci się zgadza. Co do wpisu poprzedniczki - nazwiska często były w mniejszym lub większym stopniu zniekształcane. Tutaj jednak nie do końca pokrywa się data pogrzebu (różnica jednego dnia):
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 41&lang=en
PS. Interesuje mnie nazwisko Gunia z Odrzykonia, jeśli masz je także w drzewie proszę o kontakt.
Pozdrawiam
Łukasz
Pozdrawiam
Łukasz
Łukasz
- Virg@

Re: Żołnierz armii austro-węgierskiej, 10. Pułk Piechoty
Łukaszu,lukgunia pisze: ndz 15 mar 2026, 20:42 Lidio,
Interesuje mnie nazwisko Gunia z Odrzykonia, jeśli masz je także w drzewie proszę o kontakt.
Pozdrawiam
Łukasz
znajdziesz w GENETEKA wykazy akt metrykalnych (urodzenia, małżeństwa i zgony) osób o nazwisku Gunia,
zachowanych w księgach parafialnych z Odrzykonia:
57 akt urodzenia z lat 1784-1925,
26 akt małżeństwa z lat 1787-1916,
38 akt zgonów z lat 1784-1946.
Zainteresuj się też Bratkówką i Węglówką oraz takimi przysiółkami jak: Podzamcze Leszczyny oraz Zawodzie.
Podaj mi imiona tych osób o nazwisku Gunia, które Ciebie interesują oraz rok wydarzenia i numer strony (znajdziesz w uwagach).
Poszukam te akta i prześlę Ci skany stron, na podany adres e-mail.
Łączę pozdrowienia –
Lidia
PS
Nie mam w drzewie genealogicznym osób o nazwisku Gunia.
Jeśli jednak interesują Ciebie koligacje rodów kmiecych z Odrzykonia, to mogę Tobie również przesłać robocze drzewo (robocze, bo wciąż je od lat uzupełniam).