Podgórny - Kaczanówka

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

ppodgorny

Podgórny - Kaczanówka

Post autor: ppodgorny »

Dzień dobry Państwu,

Piszę do Państwa dość nieśmiało, ponieważ jestem zupełnie początkujący i dopiero zaczynam układać strzępy informacji o swojej rodzinie. Niestety u nas więzi rodzinne nie były zbyt silne i o przeszłości prawie się nie rozmawiało. Wszystko, co wiem, to kilka notatek, które udało mi się zapisać podczas rozmowy z ojcem tuż przed jego śmiercią.

Nie mam ambicji, by szukać bardzo głęboko wstecz czy budować ogromne drzewo genealogiczne. Chciałbym po prostu, jeśli to możliwe, dowiedzieć się czegokolwiek więcej o moich najbliższych przodkach, by ich historia nie została całkowicie zapomniana.

Szukam informacji o:

Józefie Podgórnym (mój dziadek) – ur. 12 maja 1936 r. w Kaczanówce (woj. tarnopolskie), zm. 5 lipca 1991 r.

Grzegorzu Podgórnym (mój pradziadek) – z moich notatek wynika, że zmarł prawdopodobnie w latach 70., być może w Kaczanówce.

Michalinie Podgórnej (moja prababcia, nazwisko panieńskie nieznane) – również miała zmarć w latach 70., prawdopodobnie w Kaczanówce.

Będę ogromnie wdzięczny, jeśli komuś z Państwa udałoby się pomóc mi ustalić cokolwiek o Grzegorzu i Michalinie – kim byli, skąd pochodzili lub kto był rodzicem Grzegorza. To byłby dla mnie ten „kawałek do tyłu”, który chciałbym lepiej poznać.

Dziadek Józef był żonaty z Marią z domu Tarasiuk (ur. 1943, zm. 2003)

Jeśli ktoś z Państwa kojarzy te nazwiska z okolic Kaczanówki lub wie, gdzie szukać śladów tych osób, będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę.

Paweł
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 28 times

Re: Podgórny - Kaczanówka

Post autor: puszek »

Jeśli Twój Dziadek zmarł w Polsce to zacznij od uzyskania jego aktu zgonu.
Podobnie Babcia.
Napisałabym też do Urzędu Stanu Cywilnego m. st. Warszawy. III Wydziału Rejestracji Stanu Cywilnego i Ksiąg Zabużańskich o odszukanie aktu ślubu Grzegorza Podgórnego z Michaliną w par. Kaczanówka
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... spol_cur=1

Kaczanówka tylko do 1911r.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... sult_cur=1
Bożena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”