Dzien dobry,
wprawdzie udało mi się z sukcesem przejść przez komunikacje z NIAB w Grodnie i nawet jakieś 'znalezisko' jest, ale wciąż nie jestem pewien, czy robie wszystko w OPTYMALNY sposób.
Co zrobiłem:
- napisałem emaila z prośbą o poszukanie aktu urodzenia dla Babci XY urodzonej xzy w miejscowości ABC, ...
- opłaciłem (ciężki temat sam w sobie) poszukiwania o "charakterze biograficznym" - 47 Rubli
- dostałem dokument, który coś tam stwierdza, są nawiązania do oryginalnego zapisu w księgach, jest informacja odnośnie Fondu i pozostałych detali odnosnie znaleziska. Ale nie jest to Skan.
Gdzieś na forum znalazłem informację, że proces jest właśnie taki (i poprostu jestem w jego połowie):
1. wysyłka zlecenia na szukanie
2. opłata
3. odpowiedź z Grodna z detalami
4. wysyłka zlecenia na skan (z punktu 3 wynika gdzie, w archiwum te informacje się znajdują razem z numerem Aktu)
5. opłata
6. odpowiedź z Grodna ze skanem.
Nie wiem, czy to wszystko właśnie tak ma wyglądać - może da się coś zrobić lepiej?
Jakie przypadki chcę niebawem zaadresować:
- Skan / Akt urodzenia (mam imię i nazwisko panieńskie, datę urodzenia, ale nie mam miejsca, strzelam, że mam do wyboru kilka wsi, w ramach max 2 parafii)
- Skan / Akt małżeństwa (mam imiona i nazwiska, ale nie mam daty ani wsi - przypadek trudniejszy niż ten jak wyżej)
W który kawałek cennika wchodzi tego typu wyszukiwanie w aktach?
Z góry dziękuje!
Grodno i proces otrzymywania skanów z księg
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Grodno i proces otrzymywania skanów z księg
-*-*-*-*-*-*-
Serdecznie Pozdrawiam
A. Puchalski
--
Poszukuję informacji o Aleksandrze Puchalskim oraz Annie Żaczek (Małżeństwo - Mazowieckie) oraz osobach o nazwisku Jakubcewicz, Wieśko, Warno z Wileńszczyzny (Hadziłuny, Koreniaty, Baranie).

Serdecznie Pozdrawiam
A. Puchalski
--
Poszukuję informacji o Aleksandrze Puchalskim oraz Annie Żaczek (Małżeństwo - Mazowieckie) oraz osobach o nazwisku Jakubcewicz, Wieśko, Warno z Wileńszczyzny (Hadziłuny, Koreniaty, Baranie).
-
julia_jarmola

Re: Grodno i proces otrzymywania skanów z księg
alamakota :
[6. odpowiedź z Grodna ze skanem./quote]
Nie wiem, jak to teraz wygląda, ale 10 lat temu nie dostałam skanu tylko wydruk danych z aktu ślubu pradziadków.
Tu się nic nie zmieniło, że najpierw trzeba opłacić, a dopiero potem wysyłają.
Pozdrawiam,
Julia.