Polscy Lansjerzy

General discussion about genealogy (po angielsku); Diskussion über Genealogie (po niemiecku);
Parlons généalogie (po francusku); Дискуссии о генеалогии (po rosyjsku)

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

EdgardoRabez

Polscy Lansjerzy

Post autor: EdgardoRabez »

Dzień dobry:

Czy ktoś wie, gdzie mogę znaleźć zapisy dotyczące ułanów z 1 Pułku Kawalerii Polskiej służących rządowi francuskiemu?

Mój przodek Pierre Rabe (urodzony w Polsce w 1793 r.) był jednym z nich i poszukuję informacji/dokumentacji na ten temat.

Dziękuję bardzo za pomoc.

Z poważaniem,
Edgardo Rabez (edgardo.a.rabez(at)gmail.com)
(Nie mówię po polsku; korzystałem z Tłumacza Google.)
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Re: Polscy Lansjerzy

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

EdgardoRabez

Dziękuję Ci bardzo Tomaszu za pomoc, sprawdzę ten link.

Niestety, jeśli chodzi o polskie pochodzenie mojego przodka, wiem tylko tyle, że urodził się w 1793 roku i był ułanem w tym pułku, o czym świadczy jego akt ślubu z Marny we Francji z 1820 roku. Nie mam żadnych innych informacji (co znacznie utrudnia poszukiwania), więc sądzę, że mogą ich udzielić dokumenty wojskowe, na przykład imiona jego rodziców.

Serdecznie, Edgardo.
Zbig_Kowalski

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 4 times

Post autor: Zbig_Kowalski »

Z tego co widzę, to sytuacja wygląda tak:
W książce Roberta Bieleckiego nie ma tego nazwiska na liście 4582 biogramów, która jest tu
https://ornatowski.com/wykazy-nazwisk/s ... i-polskie/
Natomiast wg. źródeł we wszystkich rejestrach tej jednostki znajdowało się trochę ponad 4800 nazwisk.
Na stronie francuskiego archiwum wojskowego w wyszukiwarce również nie ma tego nazwiska.
Natomiast nie wszystkie z ksiąg są już zaindeksowane do bazy danych. Ich status jest tu:
https://fr.geneawiki.com/wiki/Matricule ... S%C3%A9rie
Interesuje ciebie GR20 YC 157 158 158 160 (w tej są jeszcze inne oddziały)
Natomiast same księgi są teraz dostępne tutaj
https://www.memoiredeshommes.defense.go ... eb51da2ed1
No, ale to już musisz sam zdecydować czy je przeglądać, w nadziei, że akurat ten człowiek nie trafił do biogramów ani jeszcze do pełnych indeksów.

Inna opcja to taka, że miał trochę inne nazwisko, a zostając we Francji sobie je "uprościł" dla wygody życia.
No, ale wtedy to już nie ma za bardzo punktu zaczepienia.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: Officinalis_Paeonia »

Tu może być matrykuła Pierre'a - brak danych rodziców:
https://www.memoiredeshommes.defense.go ... /280|0|280
Akt małżeństwa: https://archives.marne.fr/ark:/86869/7x ... b383134dc2
i akt zgonu: https://archives.marne.fr/ark:/86869/nq ... b960f2dac2
znów - brak danych rodziców.
Pozdrawiam.
Elża
EdgardoRabez

Dzień dobry Zbig.

Dziękuję bardzo za cenne informacje, które podałeś. Sprawdzę strony, które wymieniłeś.

Szukałem w memoiredeshommes… ale wpisy Rabe/Rabbe są po francusku, żaden nie jest po polsku. W każdym razie spróbuję jeszcze raz.

To, co wspomniałeś, jest prawdą, ale mój punkt wyjścia jest bardzo skomplikowany ze względu na brak informacji.

Pozdrowienia, Edgardo.
EdgardoRabez

Dzień dobry, Elza:

Bardzo dziękuję za chęć pomocy.

Jeśli chodzi o strony internetowe, które mi przesłaliście, chciałbym skomentować następujące kwestie:

- Widziałem numer rejestracyjny Pierre'a, ale go zignorowałem, ponieważ nie zawierał konkretnych informacji, które pozwoliłyby mi potwierdzić, że jest on poszukiwanym przeze mnie przodkiem. Na tej stronie są również inne osoby o nazwisku Rabe/Rabbe (numery rejestracyjne 208, 1786), które noszą imiona swoich rodziców, ale urodziły się we Francji.

- Już miałem akty zgonu i ślubu (oczywiście doceniam, że mi je przesłałeś), szkoda, że żaden z nich nie zawiera imion jego rodziców ani dokładnej daty i miejsca urodzenia.

Będę nadal prowadził te trudne poszukiwania, nie mając precyzyjnych informacji.

Pozdrowienia, Edgardo.
braszyns

Sympatyk

Post autor: braszyns »

Witam . Rozwijając temat mam pytanie .Czy kompania artylerii pieszej wysłana do Francjii też była na żołdzie francuskim ,i czy wchodziła w skład lansierów. Drugie pytanie , czy są jeszcze inne spisy żołnierzy polskich w archiwach z tamtego czasu .Pozdrawiam Bogusław Raszyński
Czupryna01

Sympatyk
Podziękował: 2 times

Post autor: Czupryna01 »

Pozwolę się włączyć do tematu ze swoim przodkiem.
Może ktoś podpowie, gdzie szukać jego opisu fizycznego i podpisu w dokumentach?
Cytuje ze Słownika biograficznego oficerów powstania listopadowego, Warszawa 1995-98; Robert Bielecki
Nr 268 w indeksie żołnierzy 1 Pułku Szwoleżerów-Lansjerów Gwardii Cesarskiej Napoleona.
Sebastian Kowalski; ur. 15.01.1783 w Wieliczce; syn Jacentego i Rozalii Gawrońskiej; wstąpił 15.12.1806 do lekkiej jazdy Księstwa Warszawskiego; 25.05.1807 – szwoleżer 1 kompanii;
11.7.09 bryg. à la suite, 17.6.12 podof. 7 p. szwol.-lansjerów, 21.6.12 ppor. 8 p. szwol.-lansjerów, odbył kampanie 1809, 1810 w Hiszpanii, 1812, Wagram, Burgos, Witebsk, ranny 1810 od kuli karabinowej w nogę lewą, 30.7.12 pod Jakubowem nad Dźwiną wzięty do niewoli ros., w której pozostawał do 14.4.14. Wszedł 1.2.15 do 1 psk. jako ppor., 6.4.17 por., 8.4.24 dymisja, przeznaczony do korpusu inw., 24.5.30 otrzymał znak honorowy za 15 lat nieskazitelnej służby oficerskiej. W powstaniu por. korpusu inw. Po kapitulacji Warszawy pozostał w mieście, stawił się przed KRW, ponowił przysięgę wierności carowi. 5.32 użyty do spisu wojskowego w Radomiu.
Właśnie w Radomiu ożenił się, miał dzieci i tam zmarł.
Pozdrowienia, Romuald
Zbig_Kowalski

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 4 times

Post autor: Zbig_Kowalski »

jeżeli chodzi o rejestr w służbie francuskiej to akurat prosta sprawa. Masz numer służbowy z indeksu Bieleckiego 268. Pierwsze 1800 numerów jest w sygnaturze GR 20 YC 157.
W tym linku wchodzisz w opcje obrazy
https://www.memoiredeshommes.defense.go ... icheFocus=

I znajdujesz go po kolejności numerów ~6 na stronę - 268 jest na stronie 48. Obraz można wyeksportować z opcji po prawej: Kropki (ovirr...), Partage et impression, Enregister.. i voila. Jakoś podanie linku do konkretnej strony u mnie nie działa, bo zrywa pozycję do początku teczki, więc ten sposób.
------------
Pozdrawiam, Zbig
ODPOWIEDZ

Wróć do „General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne )”