Barlasch - Szukam rodziny

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Przemek_Barlasch

Barlasch - Szukam rodziny

Post autor: Przemek_Barlasch »

Witam serdecznie,
Szukam więcej informacji o rodzinie Barlasch najbardziej zależy mi na opowieściach, historiach związanych z rodziną Barlasch i jej poszczególnymi osobami. U większości osób posiadam daty urodzenia i daty zgonów. Drzewo mam bardzo dobrze rozbudowane do ok 1750 roku dzięki pomocy pewnego znajomego. Moja rodzina generalnie pochodzi z Jastarni, to ród rybacki.

Moim dziadkiem jest Albert Barlasch ur. 21.11.1940r a zm. 19.09.2017r
pradziadek to Antoni Barlasz ur. 17.09.1906r a zm. 6.02.1979r obaj żyli w Jastarni - Bór
Dalsze pokolenia też znam. Wierzę w moc internetu. Mam nadzieję że mi pomożecie. Bardzo dziękuję ☺️
Jan.Pacek

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 12 times

Re: Barlasch - Szukam rodziny

Post autor: Jan.Pacek »

zeczywiście duże masz drzewo na MH.
Możeasz w<jaśnić, dlczego żadna z kobiet mężatek nie ma pokazanego nazwiska panieńskiego?
Do tego Janina Barlaasch jest zapisana jako Janina Wiśniewska, a to przecież nazwisko po mężu.
Weź przykład z drzewa Mariana Lozińskiego, który robi to samo drzewo i zobacz jak należy nazwiska mężatek zapisywać.
Przemek_Barlasch

Post autor: Przemek_Barlasch »

Szanowny Panie,

przede wszystkim — nie jesteśmy na „ty”. Drzewo tworzę dla siebie, według własnych zasad i na podstawie materiałów, którymi dysponuję.

Nie wszystkie posiadane przeze mnie dokumenty są publikowane publicznie, dlatego wnioski wyciągane wyłącznie na podstawie widocznych danych mogą być niepełne.

Dziękuję za zainteresowanie, jednak proszę o uszanowanie mojego sposobu prowadzenia drzewa.

Z poważaniem Przemysław Barlasch
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Dzień dobry,

trochę wzmianek o tej rodzinie zawiera książka:
Merki rybaków pomorskich : przyczynek do heraldyki i folkloru, aut. B. Namysłowski:
https://polona2.pl/item/merki-rybakow-p ... o:metadata
strona / karta 10 (str 16)
. Karol Walkows, merk jego przejął i używa jego siostrzeniec Fryderyk Barlasch; fakt ten jest ciekawym
inny ród (w danym wypadku na rodzinę Barlasch przez Wal- kowsównę), lub że rybak, kupując gospodarstwo

strona / karta 14 (str 20)
11 ** * Q tn 11 10. 1L IŁ Rye. XXVII.-* 1. Gottfryd Doercks. 2. Marcin Budd. 3. Dawid Barlasch

strona / karta 15 (str 21)
przedstawia się dostatecznie jasno. 1. Alojzy Struck. 2. Józef Muża. 3. Juljusz Muża. 4. Augustyn Barlasch. 5
. Andrzej Barlasch. 6. Marcin Boschke. 7. Jakób Kąkol. 8. C. Miejscowość Jastarnia. [' sl. Z

strona / karta 17 (str 23)
. 14. Augustyn Krella. 15. Andrzej Gruba. 16. Antoni Barlasch. 1 II I X l 2. V. Rye. XXXIV.
strona / karta 20 (str 26)
. Stanisław Długi. 15. Józef Boszk. 16. Leon Barlasch. F. Miejscowości Oksywie i Wielka Wieś. Z innych
Inne wzmianki:
https://polona2.pl/search/?query=%22Bar ... ighlight=1

Pozdrawiam
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”