Grodno i proces otrzymywania skanów z księg

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

alamakota

Sympatyk
Podziękował: 4 times

Grodno i proces otrzymywania skanów z księg

Post autor: alamakota »

Dzien dobry,

wprawdzie udało mi się z sukcesem przejść przez komunikacje z NIAB w Grodnie i nawet jakieś 'znalezisko' jest, ale wciąż nie jestem pewien, czy robie wszystko w OPTYMALNY sposób.

Co zrobiłem:
- napisałem emaila z prośbą o poszukanie aktu urodzenia dla Babci XY urodzonej xzy w miejscowości ABC, ...
- opłaciłem (ciężki temat sam w sobie) poszukiwania o "charakterze biograficznym" - 47 Rubli
- dostałem dokument, który coś tam stwierdza, są nawiązania do oryginalnego zapisu w księgach, jest informacja odnośnie Fondu i pozostałych detali odnosnie znaleziska. Ale nie jest to Skan.

Gdzieś na forum znalazłem informację, że proces jest właśnie taki (i poprostu jestem w jego połowie):
1. wysyłka zlecenia na szukanie
2. opłata
3. odpowiedź z Grodna z detalami
4. wysyłka zlecenia na skan (z punktu 3 wynika gdzie, w archiwum te informacje się znajdują razem z numerem Aktu)
5. opłata
6. odpowiedź z Grodna ze skanem.

Nie wiem, czy to wszystko właśnie tak ma wyglądać - może da się coś zrobić lepiej?

Jakie przypadki chcę niebawem zaadresować:
- Skan / Akt urodzenia (mam imię i nazwisko panieńskie, datę urodzenia, ale nie mam miejsca, strzelam, że mam do wyboru kilka wsi, w ramach max 2 parafii)
- Skan / Akt małżeństwa (mam imiona i nazwiska, ale nie mam daty ani wsi - przypadek trudniejszy niż ten jak wyżej)

W który kawałek cennika wchodzi tego typu wyszukiwanie w aktach?

Z góry dziękuje!
-*-*-*-*-*-*-
Serdecznie Pozdrawiam
A. Puchalski

--
Poszukuję informacji o Aleksandrze Puchalskim oraz Annie Żaczek (Małżeństwo - Mazowieckie) oraz osobach o nazwisku Jakubcewicz, Wieśko, Warno z Wileńszczyzny (Hadziłuny, Koreniaty, Baranie).
:k:
Jan.Pacek

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 14 times

Re: Grodno i proces otrzymywania skanów z księg

Post autor: Jan.Pacek »

A dlaczego nie zapytasz o cennik u źródła?
julia_jarmola

Sympatyk

Post autor: julia_jarmola »

alamakota :
[6. odpowiedź z Grodna ze skanem./quote]

Nie wiem, jak to teraz wygląda, ale 10 lat temu nie dostałam skanu tylko wydruk danych z aktu ślubu pradziadków.
Tu się nic nie zmieniło, że najpierw trzeba opłacić, a dopiero potem wysyłają.

Pozdrawiam,
Julia.
Jan.Pacek

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Jan.Pacek »

jak kupujesz chleb to też najpierw płacisz a potem dostajesz...
alamakota

Sympatyk

Jan.Pacek pisze: śr 18 lut 2026, 15:16 A dlaczego nie zapytasz o cennik u źródła?
Nie zakładam złej woli, ale w interesie Grodna nie jest optymalizacja opłat po stronie zlecającego.
Jan.Pacek pisze: śr 18 lut 2026, 18:35 jak kupujesz chleb to też najpierw płacisz a potem dostajesz...
z całym szacunkiem, nie rozumiem jak komuś ten sposób odpowiadania na pytania na forum może pomóc? Nie kwestionuję sensowności zapłaty, a jedynie chce zoptymalizować proces i zmaksymalizować 'zyski' po mojej stronie - co nadmieniłem w pierwszym poście.
julia_jarmola pisze: śr 18 lut 2026, 17:48 ...
Dziękuje!
-*-*-*-*-*-*-
Serdecznie Pozdrawiam
A. Puchalski

--
Poszukuję informacji o Aleksandrze Puchalskim oraz Annie Żaczek (Małżeństwo - Mazowieckie) oraz osobach o nazwisku Jakubcewicz, Wieśko, Warno z Wileńszczyzny (Hadziłuny, Koreniaty, Baranie).
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Albin_Kożuchowski »

Tak tylko informacyjnie, jeżeli szukasz danych z parafii należącej do dekanatu grodzieńskiego to metryki można znaleźć w AA w Białymstoku /1865-1936/. Jeżel w iinych parafiach to już jest inna sytuacja. Chyba możesz podać jakieś dane które masz /nie musisz podawać nazwisk jak to tajemnica/ jak lata i ewentualnie parafie. Może ktoś już tam prowadził poszukiwania?
Pozdrawiam AlbinKoz.
aka83

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: aka83 »

alamakota pisze: śr 18 lut 2026, 13:56 Dzien dobry,

wprawdzie udało mi się z sukcesem przejść przez komunikacje z NIAB w Grodnie i nawet jakieś 'znalezisko' jest, ale wciąż nie jestem pewien, czy robie wszystko w OPTYMALNY sposób.

Co zrobiłem:
- napisałem emaila z prośbą o poszukanie aktu urodzenia dla Babci XY urodzonej xzy w miejscowości ABC, ...
- opłaciłem (ciężki temat sam w sobie) poszukiwania o "charakterze biograficznym" - 47 Rubli
- dostałem dokument, który coś tam stwierdza, są nawiązania do oryginalnego zapisu w księgach, jest informacja odnośnie Fondu i pozostałych detali odnosnie znaleziska. Ale nie jest to Skan.

Gdzieś na forum znalazłem informację, że proces jest właśnie taki (i poprostu jestem w jego połowie):
2. opłata
4. wysyłka zlecenia na skan (z punktu 3 wynika gdzie, w archiwum te informacje się znajdują razem z numerem Aktu)
5. opłata

Nie wiem, czy to wszystko właśnie tak ma wyglądać - może da się coś zrobić lepiej?

- Skan / Akt urodzenia (mam imię i nazwisko panieńskie, datę urodzenia, ale nie mam miejsca, strzelam, że mam do wyboru kilka wsi, w ramach max 2 parafii)
- Skan / Akt małżeństwa (mam imiona i nazwiska, ale nie mam daty ani wsi - przypadek trudniejszy niż ten jak wyżej)

Z góry dziękuje!
Możesz sobie zamówić skany, koszt ok 2.5 rubla za stronę, ale musisz podać dokładną sygnaturę i numer strony. A jak tego nie znasz, to pozostaje ci zamówić odpis właśnie za 47 rubli, przy czym jak podasz np. zakres dat np. 1900-1910 i z 2-3 parafie, to archiwum przejrzy te roczniki i parafie. Na odpisie będą wszystkie dane, później możesz na tej podstawie zamówić skan.
Aneta
kdeheras

Sympatyk

Post autor: kdeheras »

Prośba o pomoc przy kontakcie z Archiwum w Grodnie
Mnie się nie udało dotrzeć do Archiwum w Grodnie. Moje majle system odrzucał. Czy to ma jakieś znaczenie że mejle wysyłane są ze Szwecji?
Dziekuję z góry za pomoc
Krystyna
Zbig_Kowalski

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Zbig_Kowalski »

alamakota pisze: śr 18 lut 2026, 13:56 Dzien dobry,

Co zrobiłem:

2. opłata
5. opłata

Z góry dziękuje!
Ok, moglibyśmy wejść w tą dyskusję, ale ja bym chciał najpierw usłyszeć jak udało Ci się zapłacić archiwum w Grodnie, mimo sankcji na ich Baćkę Łukaszenką, co skutkowało odcięciem podnóżków ruskich od SWIFTa. To by mogło pomóc wielu użytkownikom tego forum, którzy czekają, że znów można będzie normalnie z nimi handlować.
------------
Pozdrawiam, Zbig
alamakota

Sympatyk

Albin_Kożuchowski pisze: czw 19 lut 2026, 11:26 Chyba możesz podać jakieś dane które masz /nie musisz podawać nazwisk jak to tajemnica/ jak lata i ewentualnie parafie. Może ktoś już tam prowadził poszukiwania?
Jasne, nazwiska mam w podpisie: Jakubcewicz, Wieśko, Warno,
Wsi: Hadziłuny, Koreniaty, Baranie - one wszystkie kolo siebie są
te 3 wsie należą niestety do 2 parafii:
- Świranki (rejon Ostrowiecki): Hadziłuny, Koreniaty
- Kluszczany (ten sam rejon): Baranie
rodzina się na raty repatriowała stamtąd na dolny śląsk, ale jeśli chodzi o konkretne daty samych krewnych to wcześniejsze niż 1930
-*-*-*-*-*-*-
Serdecznie Pozdrawiam
A. Puchalski

--
alamakota

Sympatyk

kdeheras pisze: czw 19 lut 2026, 23:33 Prośba o pomoc przy kontakcie z Archiwum w Grodnie
Mnie się nie udało dotrzeć do Archiwum w Grodnie. Moje majle system odrzucał. Czy to ma jakieś znaczenie że mejle wysyłane są ze Szwecji?
Dziekuję z góry za pomoc
Krystyna
Emaile wysyłałem z gmaila, wiec raczej kraj nie miał znaczenia... bo gmail i tak amerykanski
-*-*-*-*-*-*-
Serdecznie Pozdrawiam
A. Puchalski

--
alamakota

Sympatyk

Zbig_Kowalski pisze: pt 20 lut 2026, 02:01
Ok, moglibyśmy wejść w tą dyskusję, ale ja bym chciał najpierw usłyszeć jak udało Ci się zapłacić archiwum w Grodnie, mimo sankcji na ich Baćkę Łukaszenką, co skutkowało odcięciem podnóżków ruskich od SWIFTa. To by mogło pomóc wielu użytkownikom tego forum, którzy czekają, że znów można będzie normalnie z nimi handlować.
Koleżanka stamtąd pochodzi i część jej dalekich kuzynów wykonali robotę na miejscu. Ale całość była podobno przez nich wykonana manualnie - spacer do banku/poczty i zlecenie wysłania pieniędzy. To nie jest proces do utrzymania na dłuższą metę (sama płatność to ponad miesiąc dyskusji).
Nie wiem, czy odważyłbym się zlecic komuś 'obcemu' (na Facebooku są grupy polaków, którzy albo tam mieszkają, albo regularnie tam jezdzą).
-*-*-*-*-*-*-
Serdecznie Pozdrawiam
A. Puchalski

--
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”