Dubno (woj. wołyńskie)

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Eugen1975

Dubno (woj. wołyńskie)

Post autor: Eugen1975 »

Witam wszystkich,

Poszukuję informacji dotyczących metryk z dekanatu Dubno (woj. wołyńskie) oraz okolicznych parafii.

Czy wszystkie metryki z dekanatu Dubno (Volynia) lub szerzej — parafii w tej okolicy są już zeskanowane i zaindeksowane, a jeśli tak, to gdzie mogę uzyskać do nich dostęp?
Przeglądałem już dostępne indeksy i zasoby online, niestety nie znalazłem w nich żadnych informacji dotyczących mojej rodziny.

Szukam mojego przodka:

Mikołaj Czyżewski — urodzony ok. 1781 r.,
ojciec: Aleksander Czyżewski.

Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę dotyczącą:
dostępnych skanów metryk,
indeksów online,
archiwów/parafii przechowujących te księgi,
regionów pokrewnych, gdzie mogą być zachowane zapisy (np. parafie sąsiednie).

Z góry dziękuję za pomoc!
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Re: Dubno (woj. wołyńskie)

Post autor: Goś_Edmund »

Eugen1975 pisze: sob 21 lut 2026, 16:31 Witam wszystkich,

Poszukuję informacji dotyczących metryk z dekanatu Dubno (woj. wołyńskie) oraz okolicznych parafii.

Czy wszystkie metryki z dekanatu Dubno (Volynia) lub szerzej — parafii w tej okolicy są już zeskanowane i zaindeksowane, a jeśli tak, to gdzie mogę uzyskać do nich dostęp?
Przeglądałem już dostępne indeksy i zasoby online, niestety nie znalazłem w nich żadnych informacji dotyczących mojej rodziny.

Szukam mojego przodka:

Mikołaj Czyżewski — urodzony ok. 1781 r.,
ojciec: Aleksander Czyżewski.

Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę dotyczącą:
dostępnych skanów metryk,
indeksów online,
archiwów/parafii przechowujących te księgi,
regionów pokrewnych, gdzie mogą być zachowane zapisy (np. parafie sąsiednie).

Z góry dziękuję za pomoc!
Nie wiem, czy trafiam rodzinnie, ale Aleksandra znalazłem w parafii Korytnica i podaję poniżej, oraz jeden wypis z parafii Dubno:
Parafia Korytnica
Czyżewski Aleksander (r.: Klemens i Katarzyna z Waśkowskich) i Józefa Sidorska; zw. mał. w 1865r. (1865/16)
Czyżewski Jan (r.: Klemens i Katarzyna z Waśkowskich) i Wincentyna Jabłońska; zw. mał. w 1875r. (1875/28)
Czyżewski Franciszek , lat 29 (r.: Aleksander i Józefa z Sidorskich) i Marianna Jezierska; zw. mał. w 1901r. (1901/13)
Czyżewski Stanisław (r.: Aleksander i Józefa z Sidorskich) i Agnieszka Jabłońska; zw. mał. w 1894r. (1894/47)
Parafia Dubno
Czyżewski Józef i Agnieszka ….; dz.: Katarzyna Karolina chrz. 4.11.1773, Jan Łukasz chrz. 9.10.1774, Justyna chrz. 28.06.1778, Aniela *1.08., chrz. 3.08.1780, Karol Marcin * i chrz. 7.11.1782, Anna *27.07., chrz. 28.07.1785.
Edmund
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”