Spadek ze Stanów 1923

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Sobierajski_Jan

Sympatyk

Spadek ze Stanów 1923

Post autor: Sobierajski_Jan »

Dzień dobry
Wczoraj znalazłem taki wpis w Reparatorium adwokata z Mławy z 1923 r nr 549 (pierwszy na stronie) tyle że nie bardzo mogę ogarnąć kto ten spadek przeprowadzał w USA , mam tylko pewne podejrzenie ? że sprawa mogła się odbyć w Michigan i że mogła to być córka mojego pradziadka .
Franciszek Sobierajski żeni się w 1868 z Teofilą Rama par. Radzanów , Teofila umiera w 1873 , w między czasie mają czworo dzieci , Aniela ur 1869 i chyba umiera (
nie otwiera mi się ten rok w skanotece),Ewa ur.1870 znikła mi , i to ją podejrzewam że może prowadzić sprawę spadkową po matce , ale chyba pod innym nazwiskiem bo nie znalazłem jej , Józef rodzi się i umiera 1872 , i Konstanty ur. 1873 zmarł 1874 przeżył matkę o kilka miesięcy. Dziwne bo on też jest wzmiankowany przy tym testamencie ( ale w tych sprawach się nie znam i może musiał być wymieniony ?) Franciszek ponownie się żeni większość dzieci też umiera ,w 1923 ma 81 lat , jego najmłodszy syn Czesław będzie tu dziedziczył .
Dodam tu jeszcze jedną osobę, Anna Kurzątkowska siostra Franciszka którą wychowywał i chyba wyekspediował do USA , mogła raz czy dwa odwiedzić brata w kraju i to do niej mogła wyjechać Ewa.
https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... &zoom=1.37
parę dni pózniej nr.577
https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... &zoom=1.37
Tak więc nie bardzo rozumie czemu tu Czesław dostaje te pieniądze skoro on z ojcem siedzi na schedzie Teofili ? , czemu pojawia się Konstanty ? , czy jest szansa dotarcia do akt sprawy w Polsce lub USA ?
Pozdrawiam
Jan S
Jan.Pacek

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 19 times

Re: Spadek ze Stanów 1923

Post autor: Jan.Pacek »

Komnstanty dlatego się pojawia, bo chodzi rónież o spadek po nim.
"...przelew praw do spadku po Teofili... i Konstantym..."
Sobierajski_Jan

Sympatyk

Czyli , rozumiem że Franciszek jako mąż dziedziczy 50 % a Ewa i Konstanty drugie 50% , następnie po Konstantynie Ewa 50 i Franciszek 50 , zapewne z tych 6 milionów marek czyli po 1,5 miliona minus koszty sądowe i całość Franciszek ceduje na syna Czesława , chyba tak to musiało wyglądać ? , co nie zmienia faktu zmienia faktu że wciągu pół roku zjadła to hiperinflacja :wink:
ale z drugiej strony to Franciszek chyba powinien wypłacać spadek córce ? dalej nie rozumnie :roll: :)

JanS
Jan.Pacek

Sympatyk

Przeczytaj dokładnie oba akta.
1. Czesław przyjmuje darowiznę spadku po Teofili.
2. Czesław otrzymuje od ojca jego części spadków po Teofili i Konstantym.
Sobierajski_Jan

Sympatyk

Ciężko to zrozumieć , przeczytałem kilka razy , i te dwa wpisy z kancelarii w Mławie wydają się być ostatnim , a zapewne były jeszcze wcześniejsze korespondencie w tej sprawie , a właściwie chyba ugodzie po sprawie spadkowej ? , ponieważ Czesław był z drugiej żony więc nie mógł dziedziczyć . Podejrzewam też że koordynatorem przy tej sprawie w USA zapewne była siostra Franciszka , Anna Kurzątkowska . Kojarzę też jeszcze z mojego dzieciństwa imię Karolina z USA , ale raczej rodzina z nią nie utrzymywała kontaktów , może to więc być córka Ewy? , tak tylko dedukuję , nazwiska nie znam. Zastanawia mnie też kwestia pieniędzy , jeśli sprawa była w USA , to walutą powinien być dolar , a z tych wpisów wynika że jest to marka , w którym miejscu nastąpiło przewalutowanie w Polsce czy w USA ? . Najgorsze że wpisy w Mławie u tego adwokata zaczynają się od 1923 , wcześniejsze może są , ale zapewne po rosyjsku i muszę przejrzeć innych adwokatów , a na amerykańskich stronach nie bardzo potrafię się poruszać poza tymi genealogicznymi.

Pozdrawiam Jan S
Jan.Pacek

Sympatyk

Darowizna jest zrobiona przez spadkobiercę majątku po Teofili, dotyczy więc jej majątku posiadanego w Polsce.
Wartość jej części majątku wynosi 6 milionów marek i nie może być podawana w dolarach, gdyż majątek znajduje się w Polsce.
Spadkobierca mieaszkający w USA ma prawo do zrzeknięcia się prawa do spadku na rzecz dowolnej osoby w Polsce i tą osobą jest Czesław. Czesław w pierwszym dokumencie akceptuje przyjęcie tej darowiny, jest to robione notarialnie, gdyż wiąże się z kosztami dla Czesława.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Emigracja”