Witam,
Szukam aktu urodzenia mojej prababci Marianny Strzałkowskiej urodzonej w Księżostanach.
informacje jakie posiadam z Aktu zgonu, urodziła się 12.11.1874 r w Księżostanach
jej rodzice to Jan Strzałkowski i Marianna ( imię jej matki w akcie ślubu to Anna) Strzałkowska - niestety nazwiska panieńskiego nie podano,
znalazłam akt małżeństwa (22) Marianny Strzałkowskiej z moim pradziadkiem Michałem Matej z 1897 roku p. Komarów,
ojciec: Jan Strzałkowski
matka; Anna z Kowalskich
wiek młodej w akcie ślubu to 28 lat - więc powinna urodzić się w 1869 r a nie jak podano w akcie zgonu w 1874 ???
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 60daf56111
nadmienię jeszcze, że sprawdziłam dwa skrajne akta urodzeń dzieci Marianny Strzałkowskiej i Michała Matej, w których podawany wiek matki świadczy o tym że urodziła się w 1874r. ??
odszukałam akt urodzenia (78) Marianny Strzałkowskiej z 1869 r, p. Komarów
rodzice się zgadzają, miejsce urodzenia również tylko data inna - 29.10.1869 r.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... b22eda1ae8
Proszę o pomoc, w rozwiązaniu tej zagadki.
Dziękuję i pozdrawiam Agnieszka
Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu zagadki- brak aktu urodzenia
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
AgnieszkaMazurkiewicz

- Podziękował: 11 times
-
Jan.Pacek

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 20 times
Re: Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu zagadki- brak aktu urodzenia
Dlaczego masz wątpliwości?
Ze ślubu wynika rok 1869.
Akt chrztu 1869 rodzice się zgadzają...
Więc w czym problem?
Dane z aktu zgonu są najmniej wiarygodne, tak samo jak dane z pomnika na cmentarzu.
Nie widzę linku do zgonu...
Więc w czym problem?
Dane z aktu zgonu są najmniej wiarygodne, tak samo jak dane z pomnika na cmentarzu.
Do tego data urodzenia zapisana jest chyba tylko w starym stylu, w kalendarzu gregoriańskim byłoby to 10.11 czyli znacznie bliżej daty dziennej z grobu. A że ją potomkowie odmłodzili na cmentarzu o 5 lat, to już detal...
Łukasz
Łukasz
-
AgnieszkaMazurkiewicz

data zgonu pochodzi z aktu, niestety z różnych powodów nie ma grobu małżonków Michała i Marianny Matejbielecki pisze: ndz 22 lut 2026, 15:00 Do tego data urodzenia zapisana jest chyba tylko w starym stylu, w kalendarzu gregoriańskim byłoby to 10.11 czyli znacznie bliżej daty dziennej z grobu. A że ją potomkowie odmłodzili na cmentarzu o 5 lat, to już detal...![]()
Łukasz
a Marianna " odmłodniała" dwa lata po ślubie rodząc pierwsze dziecko
w akcie urodzenia mojej babci Emilii a córki Marianny z roku 1910 wiek matki podany jest 36 lat ...
jedynie moje podejrzenie to to że Marianna może chciała się odmłodzić???? zakładając że urodziła się w 1869 roku była starsza od swojego męża o 6 lat
-
AgnieszkaMazurkiewicz

Jan.Pacek pisze: ndz 22 lut 2026, 14:48 Dlaczego masz wątpliwości?
Więc w czym problem?
zgon nastąpił 1951 roku, akt zgonu posiadam w wersji papierowej