Poszukuję aktu urodzenia Wiesława Raczyńskiego

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

KingaD

Sympatyk

Poszukuję aktu urodzenia Wiesława Raczyńskiego

Post autor: KingaD »

Dzień dobry,

poszukuję aktu urodzenia Wiesława Raczyńskiego urodzonego 17.04.1918 w Sieradzu, syna Stanisława i Zofii.

Przejrzałam skany na metryki.genealodzy.pl i w księdze z 1918 roku go nie ma - jest tylko jedna osoba o tym nazwisku i innym imieniu, urodzona 18 kwietnia 1917 z innych rodziców i ochrzczona w styczniu 1918.

Sprawdziłam też parafie Męka i Dąbrowa Wielka (siostra Wiesława urodziła się w 1919 roku w miejscowości Dąbrowa) i też nie ma metryki ani jego samego, ani jego siostry.

Zastanawiam się czy nie znalazłby się w księdze z 1919. Niestety, lat 1919-1920 brakuje i na szukajwarchiwach i na metryki.genealodzy.pl
Pozdrawiam
Kinga
Awatar użytkownika
Urbańska_Katarzyna

Sympatyk
Adept
Podziękował: 16 times
Otrzymał podziękowania: 4 times
Kontakt:

Re: Poszukuję aktu urodzenia Wiesława Raczyńskiego

Post autor: Urbańska_Katarzyna »

poszukuję aktu urodzenia Wiesława Raczyńskiego urodzonego 17.04.1918 w Sieradzu, syna Stanisława i Zofii
Skąd masz informacje, że urodził się w Sieradzu?

Miałam wiele takich przypadków, że informacje z późniejszych aktów: zgonu, a nawet i małżeństwa nie pokrywały się z rzeczywistością.
Serdecznie pozdrawiam,
Kasia
http://kasiaurbanskaparanoje.blogspot.com
Szukam aktu małżeństwa Mikołaja Tokarka vel Tokarskiego syna Marcina i Katarzyny z Jadwigą Stelmach, lata ok. 1814-1826 (najprawdopodobniej dzisiejsze woj. łódzkie lub wielkopolskie).
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 13 times

Post autor: kwroblewska »

KingaD pisze: sob 21 lut 2026, 09:12 Dzień dobry,
poszukuję aktu urodzenia Wiesława Raczyńskiego urodzonego 17.04.1918 w Sieradzu, syna Stanisława i Zofii.
Jesli jestes pewna tej daty urodzenia i rodziców, napisz do AD Włocławek, mają księgi Sieradz ochrzczonych 1870-1929
https://archiwumwloclawek.pl/akta-dekan ... -swietych/
Skan metryki otrzymasz mailem za drobną opłatą.
------
Krystyna
KingaD

Sympatyk

Post autor: KingaD »

Taka data i miejsce urodzenia jest w rodzinnych dokumentach/listach. Sama się zastanawiam, na ile jest pewna, chociaż jest podana w wielu dokumentach z obozu koncentracyjnego.
Pozdrawiam
Kinga
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 13 times
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Krystyna.waw »

Data urodzin może być prawdziwa, ale czasem chrzest, a tym samym wpis do księgi, odbywał się dłuuugo potem.
Raz datę narodzin znalazłam wpisaną przy akcie ślubu z wyjaśnieniem, że chrzest był tylko z wody
Moja pra...babka czekała 9 lat z chrztem dziecka na powrót ojca z USA
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”