Łazowscy w Borszczowie
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
-
januszasj45

Łazowscy w Borszczowie
Poszukuję danych osobowych dotyczących Feliksa Łazowskiego (żona Franciszka Ostrowska) oraz Jana Łazowskiego, syna Feliksa (żona Maria Czarnecka). Jan Łazowski był profesorem, ale nie wiem: gimnazjalnym czy uniwersyteckim. Jan Łazowski urodził się już w XIX wieku, jego ojciec w XVIII wieku. Jan jest ojcem znanych lwowskich aptekarzy: Leona i Tytusa.
-
januszasj45

Feliks i Jan Łazowscy
Poszukuję daty i miejsca urodzin Feliksa Łazowskiego oraz miejsca urodzin Jana (syna Feliksa).
- kaphis

- Podziękował: 20 times
- Otrzymał podziękowania: 43 times
Re: Feliks i Jan Łazowscy
Witam
To trochę mało informacji. Napisz co wiesz o Janie i Feliksie Łazowskich. Gdzie mieszkali, w jakim przedzoiale czasu mogli się urodzić, kiedy zmarli lub w jakim przedziale czasowym. Nawet najmniejsza informacja jest ważna bo może prowadzić do odszukania właściwej osoby. Mamy blisko 14 tys. indeksów w całej Polsce pasujących do nazwiska Łazowski. Poczytaj proszę jak formułować prośby o pomoc lub poszukiwania i podpisuj swoje wypowiedzi zgodnie z regulaminem.
Edycja :
Już zakładałeś wątek w tym temacie.
viewtopic.php?p=771841#p771841
To trochę mało informacji. Napisz co wiesz o Janie i Feliksie Łazowskich. Gdzie mieszkali, w jakim przedzoiale czasu mogli się urodzić, kiedy zmarli lub w jakim przedziale czasowym. Nawet najmniejsza informacja jest ważna bo może prowadzić do odszukania właściwej osoby. Mamy blisko 14 tys. indeksów w całej Polsce pasujących do nazwiska Łazowski. Poczytaj proszę jak formułować prośby o pomoc lub poszukiwania i podpisuj swoje wypowiedzi zgodnie z regulaminem.
Edycja :
Już zakładałeś wątek w tym temacie.
viewtopic.php?p=771841#p771841
-
januszasj45

Feliks Łazowski urodził się w połowie XVIII wieku (nie wiem gdzie). Jego żona to Franciszka Ostrowska (ur. chyba w 1795 r.). Jan Łazowski (jego syn) był urzędnikiem c.k. Austrii, tytułowany dr albo prof.. Urodził się najprawdopodobniej w 1699 r.(gdzie?), zm. w 1974 r. we Lwowie. Ślub brał w Zaleszczykach (żona: Maria Czarnecka). Jan jest ojcem znanych lwowskich aptekarzy - Leona i Tytusa.
- Dąb_Henryk

- Podziękował: 6 times
- Otrzymał podziękowania: 12 times
Pisz, a potem przed wysłaniem czytaj, bo przecież Jan nie mógł żyć tak długo.
Nadal nie podpisujesz się. Wystarczy imieniem, wtedy czuję, że koresponduję
z żywym człowiekiem, a nie robotem.
Pozdrawiam
Henryk
Nadal nie podpisujesz się. Wystarczy imieniem, wtedy czuję, że koresponduję
z żywym człowiekiem, a nie robotem.
Pozdrawiam
Henryk
Rozumiem że chodzi o rok śmierci 1774. Radzę Panu poprawić odpowiednio daty aby były ze sobą spójne.januszasj45 pisze: wt 24 lut 2026, 12:21 Feliks Łazowski urodził się w połowie XVIII wieku (nie wiem gdzie). Jego żona to Franciszka Ostrowska (ur. chyba w 1795 r.). Jan Łazowski (jego syn) był urzędnikiem c.k. Austrii, tytułowany dr albo prof.. Urodził się najprawdopodobniej w 1699 r.(gdzie?), zm. w 1974 r. we Lwowie. Ślub brał w Zaleszczykach (żona: Maria Czarnecka). Jan jest ojcem znanych lwowskich aptekarzy - Leona i Tytusa.
Pozdrawiam
Jakub Belicki
-
januszasj45

Jan Łazowski urodził się w 1799 r. (błąd drukarki-przepraszam). Feliks Łazowski musiał urodzić się co najmniej 20-30 lat wcześniej, więc w drugiej połowie XVIII wieku.
Janusz J.
Janusz J.
- Dąb_Henryk

- Podziękował: 6 times
- Otrzymał podziękowania: 12 times
-
januszasj45

Czytałem. Wspomnienia są nastawione na potomków Tytusa Łazowskiego. O przodkach Pani Cwalina wie niewiele (Jan Chrzciciel nie był naszym przodkiem), o Feliksie ma pojęcia, itd.
Re: Łazowscy w Borszczowie
W 1844 roku w Monasterzyskach biorą ślub Marianna (31 lat), córka Feliksa Łazowskiego i Franciszki Ostrowskiej i grekokatolik Prokus (?) Dzerawicz (25 l). Oboje z Monasterzysk.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 34&lang=pl
Zofia
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 34&lang=pl
Zofia
-
januszasj45

Dzięki. Znałem tę informację, ale nie wiedziałem o religii Dzereeicza.Lazowscy zmieniali stan cywilny w różnych miejscach: Zaleszczykach, Krakowie, Jordanowie, prawdopodobnie w Bykowcach.
Byli bardzo mobilni!
Janusz J
Byli bardzo mobilni!
Janusz J
Co w takim razie wiesz o Feliksie Łazowskim i Franciszce Ostrowskiej?
Zofia
Zofia
-
januszasj45

Niewiele, poza tym, że byli małżeństwem. Ślub wzięli w 1795 r. (Chyba). O Feliksie nic nie wiem i szukam sprawdzonych informacji.
Janusz J
Janusz J
Feliks w akcie ślubu córki określony jest jako servus depositorii tabacalis, sługa (strażnik) składu tabacznego. A coś o jego innych dzieciach wiadomo?
Zofia
Zofia
-
januszasj45

Wiem tylko o Janie Łazowskim, bezpośrednim przodku rodziny mojej żony. Wszystkie informacje podałem w poprzednich postach. Nie wiem, czym się zajmował, bo w dokumentach figurował jako doktor lub profesor (akt zgonu jego żony).
Janusz J
Janusz J