Pomoc w intepretacji - spis parafian

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

yousarian

Sympatyk
Podziękował: 2 times

Pomoc w intepretacji - spis parafian

Post autor: yousarian »

Dzień dobry.

Uzyskałem odpis aktu zgonu prababci Anna Kowalska ur. 1881- mam tam podane dane jej rodziców. Bazyli Kowalski oraz Katarzyna zd. Piśko.

W szukajwarchiwach - jest spis parafian z Pełkiń
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 4c126d24e7

Prośba o pomoc czy prawidłowo interpretuję wpis.

Pod pozycją 39 jest Michał Piśko ur 1810 jako gospodarz. Na kolejnej pozycji jest Katarzyna i Bazyli Kowalski. Czy dobrze rozumiem, że Katarzyna jest córką Michała Piśko i żoną Bazyliego Kowalskiego a to że nie ma jego żony wiec pewnie zmarła?
Nie ma na liście mojej prababci ale być może spis był robiony był przed 1881 rokiem.

Pod pozycją 38 jest inna rodzina i jako pierwszy wpisany jest Piotr Piśko ur. 1843 - jak rozumiem w tym dokumencie nie ma informacji, że Piotr jest/może być synem Michała?

Z góry dziekuję
Pozdrawiam Paweł Ż
Jan.Pacek

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 27 times

Re: Pomoc w intepretacji - spis parafian

Post autor: Jan.Pacek »

yousarian pisze: śr 25 lut 2026, 10:47 Dzień dobry.

Uzyskałem odpis aktu zgonu prababci Anna Kowalska ur. 1881- mam tam podane dane jej rodziców. Bazyli Kowalski oraz Katarzyna zd. Piśko.

W szukajwarchiwach - jest spis parafian z Pełkiń
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 4c126d24e7

Prośba o pomoc czy prawidłowo interpretuję wpis.

Pod pozycją 39 jest Michał Piśko ur 1810 jako gospodarz. Na kolejnej pozycji jest Katarzyna i Bazyli Kowalski. Czy dobrze rozumiem, że Katarzyna jest córką Michała Piśko i żoną Bazyliego Kowalskiego a to że nie ma jego żony wiec pewnie zmarła?
Nie ma na liście mojej prababci ale być może spis był robiony był przed 1881 rokiem.

Pod pozycją 38 jest inna rodzina i jako pierwszy wpisany jest Piotr Piśko ur. 1843 - jak rozumiem w tym dokumencie nie ma informacji, że Piotr jest/może być synem Michała?

Z góry dziekuję
Pozdrawiam Paweł Ż
Trzy razy TAK
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”