Witam,
Za pomocą wymienionej sztucznej inteligencji chciałem wyszukać w archiwach, szczególnie w AGAD w Warszawie,
skany dotyczące rodziny Szaniawskich z Podlasia: oblaty, testamenty, itp...
Dostałem podpowiedź, że w AGAD takie wpisy są tj. : MK 61, fol. 156-158: MK 36, fol, 35, MK 180.A także zespół nr7; sygn.32,57,74... Niestety nic nie udało mi się odnaleźć. Czy Wam się kiedyś coś udało w tym temacie ?
AI jest zawodna.
Pozdrawiam,
Aleks.
Sztuczna Inteligencja (AI)
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- A.Michałowski

Sztuczna Inteligencja (AI)
Ostatnio zmieniony wt 24 lut 2026, 20:13 przez A.Michałowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: sztuczna Inteligencja
Jeśli używasz AI do researchu, największym ryzykiem są „pewne siebie” odpowiedzi bez pokrycia.
W przypadku genealogii na początku należy zaznaczyć aby model zachowywał się jak profesjonalny genealog. Następnie sformułować zapytanie. Na końcu zaznaczyć, że w odpowiedzi ma podać pewne fakty potwierdzone źródłami i linkami i ma unikać wymyślonych faktów nie potwierdzonych źródłami.
Wojciech
W przypadku genealogii na początku należy zaznaczyć aby model zachowywał się jak profesjonalny genealog. Następnie sformułować zapytanie. Na końcu zaznaczyć, że w odpowiedzi ma podać pewne fakty potwierdzone źródłami i linkami i ma unikać wymyślonych faktów nie potwierdzonych źródłami.
Wojciech
-
bielecki

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 2 times
Po takim prompcie każda niesztuczna inteligencja by się obraziła. Ze sztuczną nie próbowalem.Wojtek_W pisze: wt 24 lut 2026, 15:55 Jeśli używasz AI do researchu, największym ryzykiem są „pewne siebie” odpowiedzi bez pokrycia.
Wojciech
Łukasz
- Bartek_M

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 16 times
- Kontakt:
Kilkadziesiąt jednostek MK, do końca XVI wieku, zostało opracowanych w formie sumariuszy:A.Michałowski pisze: wt 24 lut 2026, 13:14 Witam,
Za pomocą wymienionej sztucznej inteligencji chciałem wyszukać w archiwach,szczególnie w AGAD w Warszawie,
skany dotyczące rodziny Szaniawskich z Podlasia:oblaty,testamenty,itp...
Dostałem podpowiedż,że w AGAD takie wpisy są tj. : MK 61,fol.156-158: MK 36,fol,35,MK 180.A także zespół nr7;sygn.32,57,74...
1) "Matricularum Regni Poloniae Summaria" - dostępne w bibliotekach cyfrowych,
2) https://agad.gov.pl/?page_id=446
Bartek
- A.Michałowski

Re: Sztuczna Inteligencja (AI)
Witam,
Dziękuje za informację.Myślę,że coś uda mi się znależć.
Aleks.
Dziękuje za informację.Myślę,że coś uda mi się znależć.
Aleks.