Wolluÿ (Wolluij) V. - malarz
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Wolluÿ (Wolluij) V. - malarz
Witam serdecznie,
chciałam się zapytać Państwa, czy wiadomo w jakich źródłach mogę znaleźć informacje na temat rozwinięcia sygnatury malarza żyjącego na przełomie XIX/XX w. podpisanego jako V. Wolluÿ (lub Wolluij)? Szukałam już tradycyjnymi metodami na myheritage i w bazach galerii sztuk. Niestety niczego nie znajduję. Interesuje mnie tylko to kim była ta osoba. Chciałam odtworzyć jej biogram w oparciu o informacje na temat obrazów czy wystaw, ale niczego nie mogę odnaleźć i za bardzo nie wiem, gdzie szukać. Może Pąństwo spotkaliście się kiedyś w jakichś bazach z tym nazwiskiem?
Pozdrawiam,
Ania
chciałam się zapytać Państwa, czy wiadomo w jakich źródłach mogę znaleźć informacje na temat rozwinięcia sygnatury malarza żyjącego na przełomie XIX/XX w. podpisanego jako V. Wolluÿ (lub Wolluij)? Szukałam już tradycyjnymi metodami na myheritage i w bazach galerii sztuk. Niestety niczego nie znajduję. Interesuje mnie tylko to kim była ta osoba. Chciałam odtworzyć jej biogram w oparciu o informacje na temat obrazów czy wystaw, ale niczego nie mogę odnaleźć i za bardzo nie wiem, gdzie szukać. Może Pąństwo spotkaliście się kiedyś w jakichś bazach z tym nazwiskiem?
Pozdrawiam,
Ania
-
Jan.Pacek

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 28 times
Re: V. Wolluÿ (Wolluij) - malarz
Co taka sygnatura może mieć wspólnego z genealogią i szukaniem na MyHeritage.Vulpes pisze: wt 24 lut 2026, 15:22 Witam serdecznie,
Pozdrawiam,
Ania
Gdzie można obejrzeć obrazy tego malarza?
Jakiej był narodowości?
Co malował?
Już spieszę z wyjaśnieniami:
1. Nie mam żadnego punktu zaczepienia dla mojej kwerendy oprócz nazwiska i skrótu imienia malarza, dlatego pomyślałam, że może wiedzą Państwo o jakiś bazach (podobnych do szukajwarchiwach czy geneszukacz ), w których na podstawie imienia i nazwiska można się dowiedzieć o dacie i miejscu urodzenia. Mając takie informacje mogłabym szukać dalej w oparciu o miejsce urodzenia. Czasami na Myhertiage są dane na temat zawodu lub statusu, np. imigrant, itp.stąd moje poszukiwania. Znalazłam tam inf. bodajże p. Vincenta Wolluya który wyemigrował do USA, ale nie zgadzają mi się daty.https://www.myheritage.pl/research?s=1& ... 0ln.Wolluy
2. Sądząc po nazwisku malarz był prawdopodobnie Niemcem lub Holendrem (y umlaut lub jako ij);
3. Olejny obraz to landschaft przedstawiający jelenia na rykowisku i ma jedynie wartość sentymentalną, rodzinną. Moje zapytanie nie jest formą "zmonetyzowania" informacji. Ciekawi mnie to kim był ten człowiek który go namalował, czy namalował tylko ten obraz, czy jest autorem jakichś innych dzieł.
4. Dlaczego kieruję tutaj to zapytanie? Otóż wiem - a może raczej ufam - że Użytkownicy tego forum to osoby doświadczone w wielu kwerendach i przeszukiwaniach polskich i zagraniczny baz, którzy wiele widzieli i mogliby mi chociaż podpowiedzieć ,jak wyszukać pewne dane. Mam tego świadomość, że pewnych informacji nie da się już ustalić i też trzeba się z tym pogodzić. Ale chciałam spróbować jeszcze raz. Jeżeli niczego nie znajdę na temat autora, po prostu się pogodzę, ale miło byłoby wiedzieć, czy był samoukiem czy skończył jakąś szkołę arystyczną, czy malował na zamówienie, czy po prostu był pejzażystą/naturalistą/motywy myśliwskie?
Pozdrawiam,
Anna
1. Nie mam żadnego punktu zaczepienia dla mojej kwerendy oprócz nazwiska i skrótu imienia malarza, dlatego pomyślałam, że może wiedzą Państwo o jakiś bazach (podobnych do szukajwarchiwach czy geneszukacz ), w których na podstawie imienia i nazwiska można się dowiedzieć o dacie i miejscu urodzenia. Mając takie informacje mogłabym szukać dalej w oparciu o miejsce urodzenia. Czasami na Myhertiage są dane na temat zawodu lub statusu, np. imigrant, itp.stąd moje poszukiwania. Znalazłam tam inf. bodajże p. Vincenta Wolluya który wyemigrował do USA, ale nie zgadzają mi się daty.https://www.myheritage.pl/research?s=1& ... 0ln.Wolluy
2. Sądząc po nazwisku malarz był prawdopodobnie Niemcem lub Holendrem (y umlaut lub jako ij);
3. Olejny obraz to landschaft przedstawiający jelenia na rykowisku i ma jedynie wartość sentymentalną, rodzinną. Moje zapytanie nie jest formą "zmonetyzowania" informacji. Ciekawi mnie to kim był ten człowiek który go namalował, czy namalował tylko ten obraz, czy jest autorem jakichś innych dzieł.
4. Dlaczego kieruję tutaj to zapytanie? Otóż wiem - a może raczej ufam - że Użytkownicy tego forum to osoby doświadczone w wielu kwerendach i przeszukiwaniach polskich i zagraniczny baz, którzy wiele widzieli i mogliby mi chociaż podpowiedzieć ,jak wyszukać pewne dane. Mam tego świadomość, że pewnych informacji nie da się już ustalić i też trzeba się z tym pogodzić. Ale chciałam spróbować jeszcze raz. Jeżeli niczego nie znajdę na temat autora, po prostu się pogodzę, ale miło byłoby wiedzieć, czy był samoukiem czy skończył jakąś szkołę arystyczną, czy malował na zamówienie, czy po prostu był pejzażystą/naturalistą/motywy myśliwskie?
Pozdrawiam,
Anna
-
Irena_Powiśle

- Otrzymał podziękowania: 4 times
Aniu, ta literka jako końcówka - w imionach (węgierskich) oraz nazwiskach (francuskich)
Raczej był ten malarz Francuzem - moim zdaniem.
Pozdrawiam,
Irena
Irena
-
Jan.Pacek

Ta literka nie występuje w węgierskich imionach, tylko w węgierskich starych nazwiskach. Bardzo rzadko się pojawia.Irena_Powiśle pisze: śr 25 lut 2026, 01:43 Aniu, ta literka jako końcówka - w imionach (węgierskich) oraz nazwiskach (francuskich)
Kiłlka przykładów:
Danÿ Margit
Harasztÿ István
Hutÿra Ferenc
Legánÿ Dezső
Méhelÿ Lajos
Na Węgrzech do dzisiaj wszędzie używa się formuły: nazwisko + imię a nie jak w Polsce imię + nazwisko, nie tylko w oficjalnych dokumentach, ale również w życiu codziennym.
Występuje również w holenderskich rękopisach zastępując końcówkę ij.
Mój typ - malarz z Niderlandów.
Serdecznie Państwu dziękuję za odpowiedzi i podzielenie się swoją wiedzą. Idąc tym tropem postaram się poszukać czegoś w bazach genealogicznych holenderskich i francuskich (jeżeli uda mi się je znaleźć
).
- Krystyna.waw

- Podziękował: 14 times
- Otrzymał podziękowania: 2 times
Re: Wolluÿ (Wolluij) V. - malarz
Szukałabym tez od strony rodziny - kiedy i gdzie ten obraz się pojawił?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
- kaphis

- Podziękował: 6 times
- Otrzymał podziękowania: 14 times
WitamVulpes pisze: wt 24 lut 2026, 19:51 Sądząc po nazwisku malarz był prawdopodobnie Niemcem lub Holendrem (y umlaut lub jako ij);
Pozdrawiam,
Anna
Litera " ÿ " była zapisywana w ten sposób żeby jej nie pomylić z literą " g ". Prawidłowe jej odczytanie to jako zwykłe " y " lub " ij "
Pozdrawiam
Marek Z.
Marek Z.
-
Irena_Powiśle

- Otrzymał podziękowania: 4 times
zapraszam na privVulpes pisze: śr 25 lut 2026, 11:39 Serdecznie Państwu dziękuję za odpowiedzi i podzielenie się swoją wiedzą. Idąc tym tropem postaram się poszukać czegoś w bazach genealogicznych holenderskich i francuskich (jeżeli uda mi się je znaleźć).
Pozdrawiam,
Irena
Irena
-
Jan.Pacek

Szukanie malarza, malarza amatora w bazach genealogicznych Niderlandów to moim zdaniem fałszywy trop.Vulpes pisze: śr 25 lut 2026, 11:39 Serdecznie Państwu dziękuję za odpowiedzi i podzielenie się swoją wiedzą. Idąc tym tropem postaram się poszukać czegoś w bazach genealogicznych holenderskich i francuskich (jeżeli uda mi się je znaleźć).
Jedyne rozsądne rozwiązanie to szukanie na forach artystycznych, ale z pokazaniem fotografii tego obrazu i powiększonym skanem podpisu malarza.
Tutaj prosisz o pomoc, ale obraz ukrywasz...
Dlaczego?
- kaphis

- Podziękował: 6 times
- Otrzymał podziękowania: 14 times
Re: Wolluÿ (Wolluij) V. - malarz
Witam,
po co szukać we Francji albo Niderlandach?
Skupmy sie najpierw na informacjach.
Gdzie się ten obraz znajduje? Możliwe, że znajduje się w okolicach w których powstał.
Jak wygląda sygnatura? Bardzo często po wglądzie w dokumenty okazuje się, że coś było błednie odczytane.
A na koniec pytanie. Czy nasz malarz mógł się nazywać V.Wollnÿ ? Nazwisko i pisownia w takim wypadku pasowałyby do regionu Śląska i Moraw.
po co szukać we Francji albo Niderlandach?
Skupmy sie najpierw na informacjach.
Gdzie się ten obraz znajduje? Możliwe, że znajduje się w okolicach w których powstał.
Jak wygląda sygnatura? Bardzo często po wglądzie w dokumenty okazuje się, że coś było błednie odczytane.
A na koniec pytanie. Czy nasz malarz mógł się nazywać V.Wollnÿ ? Nazwisko i pisownia w takim wypadku pasowałyby do regionu Śląska i Moraw.
Pozdrawiam
Marek Z.
Marek Z.