Płatność Archiwum w Równem

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Bartez114

Płatność Archiwum w Równem

Post autor: Bartez114 »

Witam serdecznie!

Prawdopodobnie jest to dość popularny problem z archiwami ukraińskimi, ale z tym archiwum mam szczególny problem.

Nie jestem w stanie dokonać płatności przelewem w żaden wypróbowany sposób (Revolut, Wise, Western Union, PrivatBank24...). Rozmawiałem z konsultantką z PKO (mój bank), która powiedziała, że sankcje nałożone na Rosję mogą wpływać na banki ukraińskie. Dodatkowo, Ukraina przchodzi jakąś reformę systemu bankowego. Płatności są albo od razu blokowane przy podaniu IBAN albo (jak w przypadku PrivatBank) po potwierdzeniu płatności. Płatność jest wówczas blokowana "ze względów bezpieczeństwa".

Archiwum raczej nie kwapi się do pomocy, bo wysłali mi tylko numer IBAN, który i tak jest już na fakturze.

Wcześniej miałem doświadczenie z Arrchiwum w Łucku i płatności dokonałem bramką płatniczą na ich stronie (też PrivatBank). Niestety, Równe nie ma czegoś takiego (albo nie udało mi się znaleźć).

Czy ma ktoś może takie doświadczenie z archiwami ukraińskimi (najpiej z tym samym archiwum)? Czy udało się to jakoś obejść? Czy może jedyną opcją na ten moment jest znalezienie pośrednika na Ukrainie, który za opłatą opłaci fakturę w moim imieniu?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Jan.Pacek

Sympatyk
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 37 times

Re: Płatność Archiwum w Równem

Post autor: Jan.Pacek »

Spróbuj PayPal.
Info z google:
Can I send PayPal money to Ukraine?
Here's how to send money to Ukraine with PayPal: Go to “Send & Request” in the app. Enter your recipient's name, email address or Ukrainian phone number, bank account number, or card number as prompted. Choose the amount to send and set the currency to Ukrainian Hyrvinia (UAH)
Dla pewności podaj na ich infolinii numer ukraińskiego konta i zapytaj, czy są w stanie zrobić dzisiaj przelew?
Świętczak_Sebastian

Sympatyk
Podziękował: 4 times
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Świętczak_Sebastian »

--
Sebastian
Bartez114

Niestety żadnego przelewu nie jestem w stanie doprowadzić do końca (nawet jeśli, to jest zwracany). PrivatBank nie puszcza mojego przelewu z powodów bezpieczeństwa.

PayPal nie pozwala na przelew w UAH, Równe nie przyjmuje innej waluty.
Bartez114

Mała aktualizacja:

Przelew na tą chwilę udało się wykonać poprzez płatność z karty Revolut przez aplikację Privat24.

1. Zainstaluj aplikację Privat24.
2. Zeskanuj kod QR z faktury otrzymanej z Archiwum (ikonka w prawym dolnym rogu).
3. To uzupełni wszystkie dane oprócz karty i płatnika (tytuł płatności nadawany jest automatycznie).
4. Wpisz imię i nazwisko, kwotę, dopasuj tytuł przelewu.
5. W danych karty podaj dane do karty Revolut.
6. Płatnośc przechodzi. Z karty pobrano odpowiednią ilość piniędzy i przewalutowano w locie na UAH.

Na tą chwilę przelew do mnie nie wrócił, choć na razie nie świętuję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”