Rada Miejska Lwowa

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

BMaciej

Sympatyk

Rada Miejska Lwowa

Post autor: BMaciej »

Dzień dobry,
poszukuję informacji na temat Rady Miejskiej we Lwowie w II poł. XIX wieku tj. od lat 70. XIX wieku. Konkretnie poszukuję ks. Adolfa Wasilewskiego. Istnieje hipoteza, że zasiadał on w tym organie i chciałbym zweryfikować, czy tak było w rzeczywistości. Mam też cichą nadzieje, że w może zachowały się jakieś fotografie przedstawiające członków Rady Miejskiej Lwowa w tym okresie. Będę wdzięczny za każdą informację. Ks. Adolf Wasilewski był proboszczem parafii p.w. św. Piotra i Pawła we Lwowie.
Pozdrawiam
Maciej
mbeelas

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Re: Rada Miejska Lwowa

Post autor: mbeelas »

BMaciej pisze: pt 27 lut 2026, 22:32 Dzień dobry,
poszukuję informacji na temat Rady Miejskiej we Lwowie w II poł. XIX wieku tj. od lat 70. XIX wieku. Konkretnie poszukuję ks. Adolfa Wasilewskiego. Istnieje hipoteza, że zasiadał on w tym organie i chciałbym zweryfikować, czy tak było w rzeczywistości. Mam też cichą nadzieje, że w może zachowały się jakieś fotografie przedstawiające członków Rady Miejskiej Lwowa w tym okresie. Będę wdzięczny za każdą informację. Ks. Adolf Wasilewski był proboszczem parafii p.w. św. Piotra i Pawła we Lwowie.
Pozdrawiam
Maciej
Jeżeli był to pewnie będzie w gazetach. Lepiej najpierw sprawdzić. Sam miałem krewnego, który był w tym okresie Radcą Namiestnictwa we Lwowie, ale nigdzie nie znalazłem jakiegokolwiek zdjęcia, które jest nawet z innych lat. Możliwe, że jest ale poza dostępem przez internet (wystawa, muzeum, archiwum).
Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”