Wąsosz - informacje o Nikonowicz
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Wąsosz - informacje o Nikonowicz
Proszę o wszelkie informacje nt. rodziny Nikonowiczów z Wąsosza, najbardziej przydatne były by informacje nawiązujące do okresu sprzed pierwszej wojny światowej. Wiem ze to zagadnienie dość trudne.. ale nawet najdrobniejsze informacje mogą pomóc. Wszelkie informacje o rodzinie, jak również nawiązania do herbu Przegonia (Przeginia).
Re: Wąsosz - informacje o Nikonowicz
Witam. Ja mam rodzinę Nikonowicz z Wąsoszy w swoim drzewie. Niestety jest to tak odległy czas, że nie wiele udało mi się ustalić na temat herbu. Niewątpliwie jest to tzw. szlachta zagrodowa (szaraki), dawniej rycerska, potem zubożała, aż straciła możliwość weryfikacji swojego herbu. Jak niestety wiele takich rodzin na Podlasiu.
Oto co znalazłem: "Nikonowicz h. Przeginia (W polu czerwonym między dwoma półksiężycami złotymi, barkami ku sobie w słup taki sam miecz na opak w słup, w klejnocie pół smoka ziejącego ogniem, na którym prostopadle do paszczy taki sam miecz i półksiężyce jak na tarczy.)
Znany jest zapis z 1398 i jedna pieczęć średniowieczna z 1421 i 1424 Piotra Wolframa, kanonika krakowskiego.
Do herbu należą rodziny: Bartkowski, Bątkowski, Blizicki, Bortkiewicz, Bratkowski, Domaracki, Dulski, Dyako, Dzwonkowski, Epimach, Głodowski, Gołuski, Hryncewicz, Hryniewicki, Hryniewiecki, Hrynkiewicz, Huba, Hube, Irzykowski, Iżykowski, Jerzykowski, Kowalikowski, Kowalkowski, Kryński, Kryski, Ktahelski, Lisowski, Lissowski, Nićwieciński, Niewieściński, Nikonowicz, Odloczyński, Piechowicz, Plewaka, Plewako, Przegaliński, Przepałkowski, Przezdomski, Sieracki, Strzegocki, Wietrzyński, Wolfram, Zakobielski, Zołczycki, Zwiartowski, Zwonkowski, Żołczycki, Żółcic."
Oto co znalazłem: "Nikonowicz h. Przeginia (W polu czerwonym między dwoma półksiężycami złotymi, barkami ku sobie w słup taki sam miecz na opak w słup, w klejnocie pół smoka ziejącego ogniem, na którym prostopadle do paszczy taki sam miecz i półksiężyce jak na tarczy.)
Znany jest zapis z 1398 i jedna pieczęć średniowieczna z 1421 i 1424 Piotra Wolframa, kanonika krakowskiego.
Do herbu należą rodziny: Bartkowski, Bątkowski, Blizicki, Bortkiewicz, Bratkowski, Domaracki, Dulski, Dyako, Dzwonkowski, Epimach, Głodowski, Gołuski, Hryncewicz, Hryniewicki, Hryniewiecki, Hrynkiewicz, Huba, Hube, Irzykowski, Iżykowski, Jerzykowski, Kowalikowski, Kowalkowski, Kryński, Kryski, Ktahelski, Lisowski, Lissowski, Nićwieciński, Niewieściński, Nikonowicz, Odloczyński, Piechowicz, Plewaka, Plewako, Przegaliński, Przepałkowski, Przezdomski, Sieracki, Strzegocki, Wietrzyński, Wolfram, Zakobielski, Zołczycki, Zwiartowski, Zwonkowski, Żołczycki, Żółcic."
-
jozefswider

Re: Wąsosz - informacje o Nikonowicz
Nikonowicz z Wąsosza to byli mieszczanie .Do Wąsosza wżenił się w 1781 r. Jan Nikonowicz mieszczanin z Pachuczyna w par. Kolno z Katarzyną Dudkowską mieszczanką z Wąsosza .
Józek
Józek