Witam serdecznie,wiem że to niezbyt długo ale od tygodnia w księgach ktore posiadam poszukuję nazwiska Skoroś,gdyż bezpośredni przodek tak miał na nazwisko. Powinno być w Sufczynie,bo tam potomek bierze ślub i płodzą dzieci,jest tam śmierć jednego Pana o nazwisku Skoroś ,nawet imię żony by się zgadzało ,ale przy narodzinach wnuków już jest jego inne' poprawne' imię. Sprawdzałem Jastew, Porąbkę,Dębno,Perłę,Biadoliny, może po prostu ktoś wie gdzie to nazwisko częściej występuje i po ślubie może dopiero sie przeprowadzili do Sufczyna.
Ludzie którzy mnie interesują to: Katarzyna Michałek (Skoroś ) urodzona w 1800r,brak daty uriodzenia w Sufczynie ale ślub bierze 22.11.1824 i ma tam 24 lata, i jej rodzice z innych urodzen wynika że sa to : Józef Skoroś i Tekla Skoroś(Nowicz -tak to przeczytałem).
Pozdrawiam serdecznie, Tobiasz Legieżyński
Skoroś- Brzesko/Dębno?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Jan.Pacek

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 42 times
Re: Skoroś- Brzesko/Dębno?
Czy ta Tekla przypadkiem nie nazywała się z domu Nowak?tobiancu2 pisze: śr 04 mar 2026, 13:20 Witam serdecznie,wiem że to niezbyt długo ale od tygodnia w księgach ktore posiadam poszukuję nazwiska Skoroś,gdyż bezpośredni przodek tak miał na nazwisko. Powinno być w Sufczynie,bo tam potomek bierze ślub i płodzą dzieci,jest tam śmierć jednego Pana o nazwisku Skoroś ,nawet imię żony by się zgadzało ,ale przy narodzinach wnuków już jest jego inne' poprawne' imię. Sprawdzałem Jastew, Porąbkę,Dębno,Perłę,Biadoliny, może po prostu ktoś wie gdzie to nazwisko częściej występuje i po ślubie może dopiero sie przeprowadzili do Sufczyna.
Ludzie którzy mnie interesują to: Katarzyna Michałek (Skoroś ) urodzona w 1800r,brak daty uriodzenia w Sufczynie ale ślub bierze 22.11.1824 i ma tam 24 lata, i jej rodzice z innych urodzen wynika że sa to : Józef Skoroś i Tekla Skoroś(Nowicz -tak to przeczytałem).
Pozdrawiam serdecznie, Tobiasz Legieżyński
A Katarzyna ur. około 1800 wychodzi w 1824 roku za Łukasza Wojtaszka?
Czy córka Łukasza Wojtaszka i Katarzyny Skoroś urodztona w 1827 roku nie wychodzi za mąż za Andrzeja Michałka ur. 1797?
Jeśli tak, to masz duży problem z odczytywniem i segregowaniem nazwisk...