Dzień dobry,
proszę o tłumaczenie/odczytanie informacji o zgonie Antoni Skrzydleński 08.07.1855. Mam problem ze słowami po nazwisku Kosiarska, z odczytaniem wieku oraz przyczyną zgonu.
https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... 9999999996
Dziękuję
Z Żegocina 1855 Antoni Skrzydleński
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
alcesalces
- Podziękował: 3 times
Re: Z Żegocina 1855 Antoni Skrzydleński
Antonius Skrzydlenski
derelictae /pozostała/ Josephine Koziarska,
Maritus/mąż/ Colonus /wieśniak, osadnik/ Exjudaeus /były Żyd, były Judejczyk
przyczyna zgonu: Aphtochiria, kojarzy mi się z aftami,owrzodzeniami lub pryszczami, może w jamie ustnej;
dokładnie nie wiem, słowniki lekarskie nie notują tego złożenia; chiro/mancja wróżenie z ręki,
Provisus per /opatrzony sakramentami św. przez/ Gasparus Gorka, Parochus loci /proboszcz miejscowy/
Pozdrawiam
Roman M.
derelictae /pozostała/ Josephine Koziarska,
Maritus/mąż/ Colonus /wieśniak, osadnik/ Exjudaeus /były Żyd, były Judejczyk
przyczyna zgonu: Aphtochiria, kojarzy mi się z aftami,owrzodzeniami lub pryszczami, może w jamie ustnej;
dokładnie nie wiem, słowniki lekarskie nie notują tego złożenia; chiro/mancja wróżenie z ręki,
Provisus per /opatrzony sakramentami św. przez/ Gasparus Gorka, Parochus loci /proboszcz miejscowy/
Pozdrawiam
Roman M.
-
Kubieniec_Jakub

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Dzień dobry,
aphtochiria to chyba fonetyczny zapis "autocheiria", czyli, niestety, samobójstwo - (śmierć) "z własnej ręki". Wiek - ja widzę 28.
Pozdrowienia,
Kuba
aphtochiria to chyba fonetyczny zapis "autocheiria", czyli, niestety, samobójstwo - (śmierć) "z własnej ręki". Wiek - ja widzę 28.
Pozdrowienia,
Kuba
Panu Jakubowi też dziękuję za pomoc w rozwiązaniu przyczyny zgonu.
Pozdrawiam
Roman M.
Pozdrawiam
Roman M.