Serdeczne dzięki!
Jeszcze jedno pytanie, o spis pochowanych, księgi cmentarza Janowskiego we Lwowie - gdzie szukać?
Podróże po cmentarzach Ukrainy tom II - służę pomocą
Moderatorzy: maria.j.nie, maria.j.nie, elgra, elgra, kaphis, kaphis
-
Andrzej_Kowal

- Podziękował: 1 time
Re: Podróże po cmentarzach Ukrainy tom II - służę pomocą
Dzień dobry
Panie Andrzeju - gdzie szukać, księgi cmentarza Janowskiego we Lwowie – nie wiem.
Ale, ale… Zamówiłem sobie książki „Cmentarz Janowski we Lwowie” Tom I i II,
B. Patlewicz i R.Tomczyk, a tam jakiś spis pochowanych będzie.
No i nareszcie zamówiłem „Lwów Ogród snu i pamięci” S.Nicieja, tą pozycję już kupuję z pół roku i zawsze zapomniałem, dołożyć do innych pozycji, ale dopełniło się – zamówiłem.
Miłego wieczoru
Bogdan
Panie Andrzeju - gdzie szukać, księgi cmentarza Janowskiego we Lwowie – nie wiem.
Ale, ale… Zamówiłem sobie książki „Cmentarz Janowski we Lwowie” Tom I i II,
B. Patlewicz i R.Tomczyk, a tam jakiś spis pochowanych będzie.
No i nareszcie zamówiłem „Lwów Ogród snu i pamięci” S.Nicieja, tą pozycję już kupuję z pół roku i zawsze zapomniałem, dołożyć do innych pozycji, ale dopełniło się – zamówiłem.
Miłego wieczoru
Bogdan
dziękuję bardzo za sprawdzenieBodek pisze: śr 25 lut 2026, 18:15 Dzień dobry
Nazwisko BIGAS w całym II tomie nie występuje.
Miłego wieczoru
Bogdan
Pozdrawiam Jurek Bigas
-
Coolguy223

Cześć, zastanawiałem się, czy ktoś mógłby mi pomóc. Moi pradziadkowie zmarli przed II wojną światową w latach 30. XX wieku i szukam ich grobów. Mieszkali w Balarce (na północ od Derażnego). Nazywali się Mieczysław Więckowski (sądzę, że zmarł w 1935 lub 1936 roku) i Janina Bielawska (jednak wyszła za mąż w 1937 roku i została Janiną Grochowską i może być pochowana pod tym nazwiskiem). Myślę, że zmarła w 1938 lub 1939 roku. Ponieważ zmarli przed wojną, pomyślałem, że ich groby mogą nadal istnieć. Chodzili do kościoła katolickiego w Derażnem. Mieszkam w USA i nie mówię po polsku, więc szukam pomocy, ale zastanawiam się, czy są jakieś książki lub źródła, gdzie mógłbym znaleźć ich groby? Niestety, strony anglojęzyczne nie są zbyt pomocne w znalezieniu takich grobów. Czekam na wszelkie rady.
-Michael
-Michael
Cześć,
Michael pisze:
„Ponieważ zmarli przed wojną, pomyślałem, że ich groby mogą nadal istnieć”.
Mieszkali w Balarce koło Derażnego - wieś / kolonia, inskrypcje nagrobkowe - napisy w języku polskim, 87 lat = 1% szansy, że grób, groby się zachowały.
Dalej:
„czy są jakieś książki lub źródła” - nie wiem.
Miłego dnia,
Bogdan
Michael pisze:
„Ponieważ zmarli przed wojną, pomyślałem, że ich groby mogą nadal istnieć”.
Mieszkali w Balarce koło Derażnego - wieś / kolonia, inskrypcje nagrobkowe - napisy w języku polskim, 87 lat = 1% szansy, że grób, groby się zachowały.
Dalej:
„czy są jakieś książki lub źródła” - nie wiem.
Miłego dnia,
Bogdan