Dzień dobry,
przesyłam drobną aktualizację dt. Barańskich h. Ślepowron z ziemi jarosławskiej z prośbą o wskazówki i podzielenie się Państwa doświadczeniami, czy moje wnioski są słuszne.
Kontynuując rozważania na temat szlacheckiego pochodzenia mojej rodziny Barańskich natrafiłem na ślad wspomnianych wyżej Barańskich h. Ślepowron z ziemi jarosławskiej. Przypominając, w nw. publikacji wskazane jest, że Michał Ślepowron Barański z ziemi jarosławskiej (ur. 1750, zm. 1820) założył dla syna Kaspra aptekę w Lesku: Marian Barański, Opowieść o jednym miasteczku i jednej rodzinie. Wspomnienia obejmujące okres od połowy XIX w. do 1978 r. (mikrofilm znajduje się w Bibliotece Ossolineum we Wrocławiu). Obecnie dotarłem do całego opracowania (kilkaset stron), które zawiera wiele informacji na temat tej rodziny, jak również skontaktowałem się z potomkami ww. Kaspra Barańskiego. W wersji przechowywanej przez potomków Kaspra Barańskiego „Opowieści” Mariana Barańskiego są bardziej rozbudowane i zaczynają się następująco:
„Mój Prapradziadek Michał Ślepowron Barański urodzony w roku 1750-siątym a zmarły w roku 1820-stym, pochodzący z ziemi jarosławskiej, gdzie z starszymi synami Michałem, Karolem i Janem prowadził gospodarstwo, założył w Lesku – które wówczas nazywało się Lisko – w nowo wybudowanym dużym parterowym domu, z obszernym zapleczem, przy rynku i głównego gościńca przecinającego miasteczko, dla najmłodszego Syna Kaspra ur. w roku 1782, bogato zaopatrzoną aptekę w r. 1810-tym. Wybór padł prawdopodobnie na Lesko, bo powiat był ogromny, a na przestrzeni pomiędzy Sanokiem, a Przemyślem żadnej nie było apteki.”
Wskazana wyżej data urodzenia Kaspra Barańskiego (1782 rok), jeśli jest prawdziwa, najpewniej wykluczałaby powiązania rodzinne z „moimi” Barańskimi. Według ww. opisu Kasper Barański był najmłodszym synem Michała, gdy tymczasem mój pra[x4]dziadek Karol Boromeusz Barański, syn Michała Barańskiego, wnuk Jana Barańskiego, na pewno urodził się w październiku 1783 roku w Jarosławiu. Jednakże w efekcie dalszych poszukiwań ustaliłem, że Kasper Barański najprawdopodobniej urodził się nie w 1782 roku, ale dopiero ok. 1789 roku – w tej wersji rzeczywiście będąc młodszym od mojego pra[x4]dziadka. Miejsce pochodzenia (Jarosław/ ziemia jarosławska), majątek ojca Michała (w historii mojej rodziny Michał był syndykiem miasta Jarosław, przewodniczącym rady miejskiej, ekonomem miasta), powoływanie się na szlacheckie pochodzenie (tu i tu), imię brata Kaspra – Karol, a nawet prowadzenie gospodarstwa (brat moje pradziada np. prowadził folwark; mój pradziad w 1800 roku był właścicielem dwóch kamienic w Jarosławiu), stanowią moim zdaniem bardzo mocną podstawę do stwierdzenia, że Kasper Barański i Karol Boromeusz Barański (mój bezpośredni przodek) byli braćmi.
Sądząc po dokumentach przekazanych do Muzeum Farmacji UJ przez Mariana Barańskiego, rodzina Barańskich z Leska nie była w posiadaniu aktu urodzenia Kaspra Barańskiego. Kasper zmarł w 1842 r. w szpitalu we Lwowie (udar), mieszkając w Lesku k. Sanoka. W akcie zgonu wpisano, że miał 60 lat. Jednakże przy sporządzaniu aktu zgonu nie było najpewniej rodziny, a w tym czasie często szacowano wiek w oparciu o wygląd zmarłego. O wiele bardziej wiarygodna jest moim zdaniem informacja podana w akcie małżeństwa z 1814 roku (par. Poraż k. Sanoka). Podsumowując, moim zdaniem Kasper Barański żył w latach ok. 1789-1842.
Podsumowując, oto co wiem na tę chwilę (porządkując) w oparciu o źródła:
1. mój pra[x5]dziadek Michał Barański, syn Jana i Katarzyny z d. Bardzińska, pochodząc z Mrzygłodu, był wysoko postawionym i majętnym urzędnikiem w Jarosławiu (ok. 1780 - 1800 pełnił różne funkcje w mieście; był właścicielem dwóch kamienic, w tym jednej w miejscu dawnego dworku szlacheckiego);
2. znane mi dzieci ww. Michała i Anny Barańskich to: Karol Boromeusz (mój pra[x4]dziadek), ur. w 1783 roku w Jarosławiu; Antoni Felicjan, ur. w 1785 roku w Jarosławiu; Salomea, ur. w 1786 roku w Jarosławiu (tylko takie metryki, za te lata, odnalazłem);
3. Karol Boromeusz Barański, będąc w Krakowie i okolicach w latach 1812-1850 powołuje się na szlacheckie pochodzenie swoje i ojca; wcześniej był nadstrażnikiem granicznym w Księstwie Warszawskim oraz dzierżawcą plebanii w Koszycach, powiat proszowicki; następnie pisarz przy komorze celnej w Krakowie; później następuje pożar Krakowa, przeprowadzka Barańskich, nagłe zniknięcie syna Karola Boromeusza w okolicach Milówki ok. 1862 - zatarcie pamięci w mojej rodzinie dt. przodków;
4. w okolicy Sanoka na przełomie XVIII i XIX w. pojawiają się Barańscy h. Radwan i Barańscy h. Ślepowron; wielu Barańskich h. Ślepowron przebywało też w okolicach Krakowa (Korabniki), Sambora, Łucka, Stryja; nieokreśleni Barańscy - szlachcice występują też w okolicach Kolbuszowej;
5. ostatnie odkrycie: Kasper Barański h. Ślepowron, ur. ok. 1789 - aptekarz z Leska k. Sanoka; z pamiętnika Jego syna wynika, że aptekę w Lesku założył ojciec Kaspra - Michał h. Ślepowron z Jarosławia; ów Michał żył w latach 1750-1820; starsi bracia Kaspra to: Jan, Michał i Karol.
Bardzo proszę o Państwa ew. przemyślenia. Jak Państwo uważacie, jest to możliwe, aby w tym samym czasie w tej samej okolicy było dwóch majętnych Michałów Barańskich, powołujących się na szlacheckie pochodzenie, z synami o imieniu Karol? Urzędnicze doświadczenie mojego pradziada Michała mogło naprowadzić go na dobry interes założenia apteki w Lesku, tym bardziej, że sam pochodził z Mrzygłodu k. Sanoka (mieszkał tam także jego ojciec Jan).
Dodam przy tym, że natknąłem się jeszcze na Michała Franciszka Barańskiego h. Ślepowron (syna Jana i Wiktorii Jaworskiej) ur. w 1795 r. w Nozdrzcu, obecne woj. podkarpackie, który miał syna Karola Korneliusza Filipa, ale jeżeli w ogóle, to raczej dalsi krewni wszystkich ww. osób, choć ciekawy zbieg okoliczności (tak jak u mnie Jan-Michał-Karol).
Na tę chwilę wydaje mi się, że wyczerpałem niestety możliwości poszukiwawcze - inne dokumenty najpewniej zaginęły.
Pozdrawiam serdecznie,
Michał
Barańscy h. Ślepowron z ziemi jarosławskiej
Moderatorzy: maria.j.nie, maria.j.nie, elgra, elgra, adamgen, adamgen
-
michalbaranski

-
Robert_Kostecki

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 5 times