Kraków - Mariacki, Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
Kraków - Mariacki, Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny
Witam! Pytanko: gdzie można znaleźć scany urodzeń, ślubów i zgonów z lat 1856-1865 parafii Kraków WNMP (Mariacki)???
Dzięki Jolka
Dzięki Jolka
- agnieszka5995

- Podziękował: 2 times
skan urodzeń Kraków WNMP lata 1856-1865
Sluby indeksowalam osobiscie w zeszlym roku, teraz "zniknely", moze cos naprawiaja w archwum? Najlepiej sie z nimi skontaktowac w tej sprawie. Pozdrawiam Agnieszka.
-
Dzianott_Dominik

- Podziękował: 4 times
- Otrzymał podziękowania: 4 times
skany aktów chrztu[ewentualnie zgonów] z Krakowa Kościoła Mariackiego
Dzień dobry,
proszę mi napisać jaka jest szansa na skany aktów chrztu[ewentualnie zgonów] z Krakowa Kościoła Mariackiego z lat 1694-1809. Mam listę osób urodzonych o nazwisku Dzianott i dla dokładności zapisów dodałbym do historii rodziny skany/zdjęcia aktów.
Jeśli jest szansa, wyślę tę listę.
Pisałem maile do Pani KasiaKP, ale nie odpisuje.
z poważaniem
Dominik Dzianott
proszę mi napisać jaka jest szansa na skany aktów chrztu[ewentualnie zgonów] z Krakowa Kościoła Mariackiego z lat 1694-1809. Mam listę osób urodzonych o nazwisku Dzianott i dla dokładności zapisów dodałbym do historii rodziny skany/zdjęcia aktów.
Jeśli jest szansa, wyślę tę listę.
Pisałem maile do Pani KasiaKP, ale nie odpisuje.
z poważaniem
Dominik Dzianott
Re: skany aktów chrztu[ewentualnie zgonów] z Krakowa Kościoła Mariackiego
Na FamilySearch można znaleźć indeksy z Krakowa z takich lat.
Na przykład tutaj:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... Q4?lang=en
chrzest Wincentego...Dzianott (Dzianotty) dnia 11.04.1777.
W Genetece też jest taki indeks (tutaj już wiadomo konkretnie, ze z Kościoła Mariackiego).
W temacie: Family Search zasoby pod kłódką - pomogę
viewtopic.php?t=122351
poproś o skan. Podeślij link do konkretnego aktu i może się uda.
Na przykład tutaj:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... Q4?lang=en
chrzest Wincentego...Dzianott (Dzianotty) dnia 11.04.1777.
W Genetece też jest taki indeks (tutaj już wiadomo konkretnie, ze z Kościoła Mariackiego).
W temacie: Family Search zasoby pod kłódką - pomogę
viewtopic.php?t=122351
poproś o skan. Podeślij link do konkretnego aktu i może się uda.
Jerzy
-
Dzianott_Dominik

Dzień dobry,
dziękuję za odpowiedź
Nie znam linków w Family Search i nie mam dostępu . Mam dwa pliki wordowe jeden prośba o skany aktów chrzcin/urodzeń, drugi prośba o skany aktów małżeństw. Oba zawierają informacje z Geneteki dla nazwiska Dzianott.
Mogę je wysłać na maila
z poważaniem
Dominik Dzianott
autor: Dzianott_Dominik » czw 12 mar 2026, 10:21
Akt Wincenty Ferreriusz Jan Nepomucen Jan Boży mam,
syn Franciszka Macieja i Barbary z Bartschów
chrzest 13.04.1777 w Krakowie, w Kościele Wniebowzięcia Najświętszej Panny Marii
* Moderacja - scalenie wypowiedzi wysyłanych, co kilka minut na Forum aby dopisać zapomnianą informację proszę korzystać z funkcji przycisku -> zmień treść posta (ikonka ołówek) > Regulamin
Pozdrawiam, Maria
Administrator
dziękuję za odpowiedź
Nie znam linków w Family Search i nie mam dostępu . Mam dwa pliki wordowe jeden prośba o skany aktów chrzcin/urodzeń, drugi prośba o skany aktów małżeństw. Oba zawierają informacje z Geneteki dla nazwiska Dzianott.
Mogę je wysłać na maila
z poważaniem
Dominik Dzianott
autor: Dzianott_Dominik » czw 12 mar 2026, 10:21
Akt Wincenty Ferreriusz Jan Nepomucen Jan Boży mam,
syn Franciszka Macieja i Barbary z Bartschów
chrzest 13.04.1777 w Krakowie, w Kościele Wniebowzięcia Najświętszej Panny Marii
* Moderacja - scalenie wypowiedzi wysyłanych, co kilka minut na Forum aby dopisać zapomnianą informację proszę korzystać z funkcji przycisku -> zmień treść posta (ikonka ołówek) > Regulamin
Pozdrawiam, Maria
Administrator
-
Dzianott_Dominik

podałem mój adres mailowy na kontakt
-
Ted_B

- Otrzymał podziękowania: 32 times
Witam!
Ile masz tych aktów?
Podaj dane wraz z datami.
Pozdrawiam!
Tadek
Ile masz tych aktów?
Podaj dane wraz z datami.
Pozdrawiam!
Tadek
- piotr_nojszewski

- Podziękował: 12 times
- Kontakt:
Akty z Kościoła mariackiego można zobaczyć w dowolnym Centrum Historii Rodziny lub bibliotece afiliowanej
Tu link do zbioru
https://www.familysearch.org/en/search/ ... oha:296634
Tu link do zbioru
https://www.familysearch.org/en/search/ ... oha:296634
pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
Dzianott_Dominik

Dzień dobry,
ja daty i rodziców znam. Potrzebuję skany widzieć, a nie ma mnie w Family Search.
np.
dla
(https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:6VS9-7L88 : Sun Mar 10 23:55:36 UTC 2024), Entry for Antonium Cajetanu Dziaroty and Joannis Dziaroty, 5 Aug 1722
nazwisko powinno być Dzianoty [Dzianotti] Antoni, syn Jana Dzianotta i Jadwigi z Soldadinich.
z poważaniem
Dominik Dzianott
autor: Dzianott_Dominik » czw 12 mar 2026, 12:21
Ogólnie jest tam mnóstwo niechlujstwa dotyczącego nazwiska, a nie mogę- nie mam uprawnień?- widzieć skanów
https://www.familysearch.org/en/search/ ... me=Dzianot
Historical Record Search Results (32)
Pozdrawiam, Maria
Administrator
ja daty i rodziców znam. Potrzebuję skany widzieć, a nie ma mnie w Family Search.
np.
dla
(https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:6VS9-7L88 : Sun Mar 10 23:55:36 UTC 2024), Entry for Antonium Cajetanu Dziaroty and Joannis Dziaroty, 5 Aug 1722
nazwisko powinno być Dzianoty [Dzianotti] Antoni, syn Jana Dzianotta i Jadwigi z Soldadinich.
z poważaniem
Dominik Dzianott
autor: Dzianott_Dominik » czw 12 mar 2026, 12:21
Ogólnie jest tam mnóstwo niechlujstwa dotyczącego nazwiska, a nie mogę- nie mam uprawnień?- widzieć skanów
Pozdrawiam, Maria
Administrator
-
Jan.Pacek

- Otrzymał podziękowania: 64 times
To nie jest niechlujstwo.Dzianott_Dominik pisze: czw 12 mar 2026, 12:21 Ogólnie jest tam mnóstwo niechlujstwa dotyczącego nazwiska, a nie mogę- nie mam uprawnień?- widzieć skanów
Metryki te indeksowali amerykańscy wolantariusze nie mający pojęcia o polskich nazwiskach i nie używający polskich liter. Podone do wyników odczytywania AI, ale robiono to 20 lat temu.
Można takie błędy wyłapać używając * - gwiazdki.
Piszesz: Dzia* i wyskoczą zarówno Dziarot jak i Dzianot.
Jan
- piotr_nojszewski

- Podziękował: 12 times
- Kontakt:
Jakim językiem sie pan posługuje ? Może łatwiej gdy Pan poda.
Żeby korzystać z familysearch.org trzeba się zarejestrować albo zalogowac np przez google - to nic nie kosztuje.
Ale te konkretne skany z Kościoła Mariackiego podlegają ograniczeniom. Można je oglądać tylko w dowolnym Centrum Historii Rodziny lub bibliotece afiliowanej FamilySearch. Lub próbować odszukać kogos kto je już ma.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
Jan.Pacek

- Otrzymał podziękowania: 64 times
Ja Dominika zrozumiałem tak: "nie mam uprawnień do widzenia skanów".piotr_nojszewski pisze: czw 12 mar 2026, 23:41Jakim językiem sie pan posługuje ? Może łatwiej gdy Pan poda.
Żeby korzystać z familysearch.org trzeba się zarejestrować albo zalogowac np przez google - to nic nie kosztuje.
Ale te konkretne skany z Kościoła Mariackiego podlegają ograniczeniom. Można je oglądać tylko w dowolnym Centrum Historii Rodziny lub bibliotece afiliowanej FamilySearch. Lub próbować odszukać kogos kto je już ma.
I nie jest prawdą, że te konkretne skany można oglądać tylko w dowolnym CHR lub bibliotece polecanej przez mormonów.
Jan
-
Dzianott_Dominik

Dzień dobry,
dziękuję za odpowiedzi, wyjaśnienia. Nie zmienia to faktu, że nie mogę widzieć tych skanów. Lista imion osób ochrzczonych, zmarłych lub tych które zawarły związek małżeński z mojej rodziny jest na Geneszukacz i, jak pisałem, mam dwa pliki wordowe z tymi listami. Niestety na Geneszukacz niema dołączonych większości skanów. Myślałem, że dostęp powinien być prosty, Amerykanie mają swoje zdjęcia i miałem nadzieję, że ktoś z Polski też ma te skany z Krakowa z WNMP i je udostępni albo indywidualnie albo dołączy odpowiednio na Geneszukacz.
Co do języków, to nie mam problemów ze zrozumieniem europejskich oraz łaciny.
Niema żadnej możliwości żebym odwiedzał parafie, archiwa.
Wygląda na to, że historia naszej rodziny zostanie bez wspomnianych skanów.
z poważaniem
Dominik Dzianott
autor: Dzianott_Dominik » pt 13 mar 2026, 09:32
PS
skoro: , że te konkretne skany można oglądać tylko w dowolnym CHR lub bibliotece polecanej przez mormonów.", to gdzie je mogę zobaczyć
z poważaniem
Dominik Dzianott
Pozdrawiam, Maria
Administrator
dziękuję za odpowiedzi, wyjaśnienia. Nie zmienia to faktu, że nie mogę widzieć tych skanów. Lista imion osób ochrzczonych, zmarłych lub tych które zawarły związek małżeński z mojej rodziny jest na Geneszukacz i, jak pisałem, mam dwa pliki wordowe z tymi listami. Niestety na Geneszukacz niema dołączonych większości skanów. Myślałem, że dostęp powinien być prosty, Amerykanie mają swoje zdjęcia i miałem nadzieję, że ktoś z Polski też ma te skany z Krakowa z WNMP i je udostępni albo indywidualnie albo dołączy odpowiednio na Geneszukacz.
Co do języków, to nie mam problemów ze zrozumieniem europejskich oraz łaciny.
Niema żadnej możliwości żebym odwiedzał parafie, archiwa.
Wygląda na to, że historia naszej rodziny zostanie bez wspomnianych skanów.
z poważaniem
Dominik Dzianott
autor: Dzianott_Dominik » pt 13 mar 2026, 09:32
PS
skoro: , że te konkretne skany można oglądać tylko w dowolnym CHR lub bibliotece polecanej przez mormonów.", to gdzie je mogę zobaczyć
z poważaniem
Dominik Dzianott
Pozdrawiam, Maria
Administrator