Kraków - Mariacki, Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach> Mam informacje o parafii, miejscowości ..

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Jan.Pacek

Nieaktywny
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 64 times

Re: skany aktów chrztu[ewentualnie zgonów] z Krakowa Kościoła Mariackiego

Post autor: Jan.Pacek »

Dzianott_Dominik pisze: pt 13 mar 2026, 09:32 PS
skoro: , że te konkretne skany można oglądać tylko w dowolnym CHR lub bibliotece polecanej przez mormonów.", to gdzie je mogę zobaczyć

z poważaniem
Dominik Dzianott
Wejdź na stronę familysearch.org i znajdź najbliższe centrum rodziny do swojego miejsca zamieszkania.
https://www.familysearch.org/pl/locations/about
Jan
Dzianott_Dominik

Sympatyk
Podziękował: 4 times
Otrzymał podziękowania: 4 times

Post autor: Dzianott_Dominik »

Dzień dobry,
może niejasno napisałem. Niema żadnej mojej możliwości na podróże do Centrów FS. W mojej okolicy są trzy Gdańsk, Gdynia i Bydgoszcz. Tak po 100 km.

Miłego dnia.

z poważaniem
Dominik Dzianott
Rokdar

Sympatyk
Podziękował: 14 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Rokdar »

Dobry wieczór!

Skany ksiąg metrykalnych Kościoła Mariackiego nie są ogólnodostępne na familysearch.

Istnieją inne rozwiązania niż te opisane przez Jana:
- Najłatwiej, gratis: Jak podpowiedział Pan Jerzy:
Założyć konto na familysearch, w katalogu znaleść Kraków, Kościół rzymsko-katolicki. Parafja Najśw. Marii Panny Kraków (Kraków)
W konkretniej księdze trzeba szukać indeksów (Dzia* może nawet Gia* już nie pamiętam kiedy spolszczone zostało to nazwisko).
Zobaczy Pan dużo indeksów pańskiej rodziny (np. https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 33?lang=pl akt chrztu Marii Józefy, córki Jana i Jadwigi).
Ten link trzeba wysłać tu viewtopic.php?t=122351&hilit=zasoby+pod ... &start=765 i poprosić o odblokowanie. Może ktoś pomoże :D

- kiedyś czytałem na forum, że mikrofilmy ksiąg są przechowywane w AN Kraków, ale niestety trzeba zrobić „wycieczkę”

Powodzenia w dalszych poszukiwaniach! :k:
Pozdrawiam
Marcin

Nazwiska: Brauer, Cywiński, Dobrzański, Öhm(e), Nadolski, Rokicki, Rzączyński, Torriani, Visconti, etc.
Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Fergen i o mieszczaństwu krakowskim w XVIII wieku.
Dzianott_Dominik

Sympatyk
Podziękował: 4 times
Otrzymał podziękowania: 4 times

Re: Kraków - Mariacki, Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny

Post autor: Dzianott_Dominik »

Dzień dobry,
jeszcze raz dziękuję odpowiadającym . Nie mam możliwości podróżowania do archiwów, centrów FS, parafii, itp.
Dostałem ofertę na pliki mikrofilmy z FS, jak pisałem znam daty imiona chrztów, małżeństw i zgonów, ale pomyślałem -zobaczę jak to zapisano. Poczekam na te mikrofilmy i tyle.
Myślałem wcześniej, że ktoś ma skany/zdjęcia. Osoby wpisujące informacje na Genealodzy.pl były zapewne w archiwum, centrum lub parafii, może nie miały odpowiedniego sprzętu albo skanowanie/robienie zdjęć nie było dozwolone albo, z jakichś powodów, skanów nie umieściły.
Dobrze jak ktoś załącza skan.

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie

z poważaniem
Dominik Dzianott
Smoktadeusz

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Re: Kraków - Mariacki, Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny

Post autor: Smoktadeusz »

Proszę sprawdzić czy dostępnych mikrofilmów nie ma w serwisie korzenie.

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek
Moderator
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”