Równe i Horyńgród Księgi metrykalne

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

migacz

Sympatyk

Równe

Post autor: migacz »

czy posiada ktoś mikrofilmy, albo jakieś inne źródła dotyczące mieszkańców miasta Równe na Wołyniu ? :roll:
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Równe

Post autor: Aftanas_Jerzy »

O jakie nazwiska chodzi i z jakich lat?
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
migacz

Sympatyk

Równe

chyba się powtórzę po raz nie wiem który: moja babcia oktawia stanisława z d. harasimowicz iwanow (nie posiadam aktów) jej rodzice: julian i magdalena harasymowicz z sadowskich (zw. mał. z 1890r. parafia Równe). Żyli, istnieli, po nich jestem min. ja - a z znikąd wiadomości. gdzie szukać ?????? byłoby miło trafić na ich ślad, tym bardziej, że genealogią zaraziła mnie osoba z harasimowiczów i z tego serwisu, też z dotarciem do korzeni ma problem, wiem, że nikt nie mówił, że będzie łatwo i może to
"wciąga " jeszcze bardziej. poza tym ludzie w serwisie są fantastyczni i jak nigdzie, starają się pomóc i to własnie jest super !!!!!
z góry dzięki. A.M.
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Równe

Post autor: Szczerbiński »

Witam!
Trochę na temat Równego można poczytać tu:
http://wolyn.ovh.org/
A jeśli chodzi o Harsimowiczów to spotkałem 5 rodów, z tym, że większość ulokowana jest w wileńskim i witebskim. Najbliżsi Równemu byli w Mińskim i mieli herb Pomian, był tam Jan w roku 1835. Ponadto może to też ktoś z poszukiwanej rodziny Harasimowiczów:
miasto
ZDOŁBUNÓW
gmina miejska i powiat Zdołbunów, województwo Wołyń
HARASIMOWICZ Antoni, żona Anna z d. Lechocka r.1898.
Dalej ktoś napisał tak na http://forum.gazeta.pl/forum/w,76,12039 ... ml?s=3&v=2
"Poszukuję rodziny Harasimowicz z Równego.Dziadek Antoni miał za żonę Annę Lachocką ur.w Zdołbunowie-mieli 5 dzieci,z których dwoje zmarło w dzieciństwie w Równym.Dziadek zmarł w 1937r ,a reszta rodziny po deportacji w 1945r,przyjechała do Polski.Dziadek Antoni miał prawdopodobnie 9 braci i 1 siostrę i właśnie ich poszukuję ."
Może to będzie pomocne w poszukiwaniach ...
Pozdrawiam Jerzy Adam Szczerbiński
migacz

Sympatyk

Ooooooooogromnie dziękuję za bardzo pomocną odpowiedź (ludzie w tym serwisie są fantastyczni). Dzięki osobie "od Antoniego" (ogłoszenie- internet), w ogóle zainteresowałam się genealogią. Na owe ogłoszenie natrafiłam całkiem przypadkiem i skontaktowałam się z Alicją która od paru lat poszukuje Harasimowiczów. Dzięki niej zdałam sobie sprawę z tego jak nie wiele wiem o przeszłości mojej rodziny i z goryczą stwierdziłam, że WSTYD!. Moja babcia zmarła jak miałam 7 lat, więc z jej relacji nie wiele pamiętam (chyba raczej nic). Mój tata sporo opowiadał, ale przyznam szczerze byłam bardziej zajęta sprawami doczesnymi, niż historią rodziny. mówił coś o herbie, ale w ogóle mu nie wierzyłam i śmiałam się z tego, twierdząc, że nikomu to nie jest potrzebne. Tata zmarł jak miałam 25 lat. teraz kiedy sama mam swoją rodzinę i już prawie dorosłe córki, zdałam sobie sprawę z tego jak wiele straciłam. Dzięki Alicji otworzyły mi się oczy - i szukam i szukać będę dalej.
W życiu ważne jest nie tylko dokąd zmierzamy, ale i skąd jesteśmy.
O Harasimowiczach już sporo wiem (też dzięki Alicji), nie wiem nic na temat męża mojej babci, nawet nie wiem gdzie szukać, nie wiem co stało się z nim w czasie wojny, tata mówił, że zginął. Nie wiem czy to prawda, a jeżeli tak to gdzie, dlatego podejmę następny temat na forum, tym bardziej, że w niedzielę dotarł do mnie odpis aktu małż. mojej babci i dopiero teraz mam parę danych na temat dziadka.
Z wyrazami szacunku. Mirka :lol:
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Szanowna Pani Mirko!
To piękne co Pani pisze, podziwiam Pani zapał i proszę w nim wytrwać dla swoich córek.
Pozdrawiam serdecznie. Jerzy Adam Szczerbiński
PS. Mnie też jest bardzo miło, że mogłem małą odrobinkę Pani pomóc.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
Poszukiwania adresów (czasem też numerów telefonu) mieszkańców Ukrainy ułatwiają dwa portale:
1) Poszukujący wpisuje nazwisko cyrylicą (skopiuj z tego postu ГАРАСИМОВИЧ) i miejscowość po ukraińsku ew. po rosyjsku np. Równe (ukr. Рівне, ros. Ровно) i klawisz czerwony "НАЙТИ" . Uwaga: Jeśli nie wybierzesz nazwy miejscowości, to wyświetlą się nazwiska i adresy dla całej Ukrainy, lecz tylko gdy zbiór jest mniejszy niż 100 osób, a przy większej liczbie trafień, podają tylko ilość i proszą o konkretyzacje innych kryteriów, np miejscowość, imię etc. Listy wyświetlają się po 10 osób (trzeba skopiować). Proste i sprawdzone, że na Ukrainie mieszka 281 osób o tym nazwisku, a w Równym - zero. Link:
http://www.nomer.org/allukraina/
2) Ukraiński portal społecznościowy do poszukiwań kolegów, rodziny (do wyboru wersja ukraińska i rosyjska). Jest tam nawet ogłoszenie jakiejś osoby o tym nazwisku ze Lwowa (olesia-lissa Олеся Гарасимович):
http://contact.meta.ua/
Trzeba się zarejestrować, aby rozszerzyć dostęp do informacji.
Pytania ewentualne: w tym wątku lub na PW.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
dede43

Sympatyk

Post autor: dede43 »

U moich Kwiatkowskich tez się pojawia Równe - w alegatach do małżeństw znalazłam taką oto informację o swoim dziadku:
"Nr 146/891 Świadectwo
Wydano niniejsze Świadectwo z podpisem i przyłożeniem Kościelnej pieczęci, Porucznikowi 13-go Biełozierskiego Pułku Piechoty Janowi Kwiatkowskiemu synowi Józefa, na dowód tego, że pochodzi On ze Szlachty Guberni Łomżyńskiej Powiatu Mazowieckiego; jest parafianinem Rówieńskiego Kościoła, wyznania Rzymsko-Katolickiego; kawalerem lat 29 mającym, który po trzykrotnych zapowiedziach w dniach: 13-go,16-go i 20-go Czerwca 1891 roku, zawarł związek małżeński ze Szlachcianką Kamilą- Marią Cetnerską, panną, parafianką w mieście Warszawie -Parafia Św. Andrzeja. Kanonicznych przeciwwskazań w Rówieńskiej Parafii nie stwierdzono i sprzeciwów żadnych nie było, co podpisem własnoręcznym i przyłożeniem Kościelnej pieczęci potwierdza się.
Miasto Równe, dnia 24 Czerwca 1891 roku"
Nie mam pojęcia co tam robił i skąd się tam wziął.

Ślub dziadka był w 1891 r. w parafii Św. Andrzeja w Warszawie, gdzie zresztą dziadek był ochrzczony w 1862 r.. Panna młoda, czyli babcia Kamila z Cetnerskich urodziła się w Wojcieszkowie. Z tego małżeństwa było 2 synów - mój stryj Jan Kwiatkowski urodzony w 1893 r w Kijowie oraz mój ojciec Antoniusz urodzony w 1902 w Irkucku. Nie wiadomi mi co się stało z dziadkiem, ale babcia Kamila wróciła w 1921 r do Polski, do Warszawy. Zmarła w 1927 r i jest pochowana na Powązkach. Stryj Jan wrócił zapewne z wojskiem, został rozstrzelany w 1940 r w Charkowie. Jego dane są w CAW w Warszawie, ale nie miałam okazji do nich zajrzeć - może kiedyś.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
migacz

Sympatyk

no właśnie - jak do tego wszystkiego dojść. ja szukam akt zaw. zw. małż. z 1890 roku z Równego mojego pra Juliana Harasymowicza i Magdaleny z Sadowskich. napisałam do różnych archiwów i czekam na odpowiedź. samo szukanie jest niesamowicie fascynujące. życzę ci powodzenia i serdecznie pozdrawiam
Mirka
lidia74

Sympatyk

Post autor: lidia74 »

http://www.straty.pl/index.php/pl/szukaj-w-bazie

jest tu trochę osób o nazwisku Harasymowicz może będzie pomocne
Pozdrawiam Lidia
migacz

Sympatyk

dzięki ogromne
Mirka
migacz

Sympatyk

Gdzie księgi parafialne

czy wiecie gdzie mogą się znajdować księgi parafialne z parafii Równe i Horyńgród ? Czy natrafił ktoś na coś z tych parafii u mormonów????
Pozdrawiam Mira :lol:
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Gdzie księgi parafialne

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

to koordynaty miejsca i wyznania mamy
a czas?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Worwąg_Sławomir