Utknąłem i nie wiem jak temat ugryźć, może ktoś ma doświadczenia lub jakiś pomysł.
Mój dziadek na przełomie lat 1942/43 był w obozie w Białymstoku za pomoc Żydom.
Dziadek w 1989 roku pisał w liście tak:
"obóz teraz wyszedł niemiecki, grudzień i styczeń spać na gołych deskach bez słomy, ale ja jeszcze żyję, ale ten Polak co mnie wsadził do tego obozu to już zgnił w ziemi, ja go nie oskarżał jak Niemcy odeszli a Sowiety przyszli ale inni oskarżyli ci których on też wsadził do obozu co też nie chcieli jego rozkazów wykonywać, napędzać ludzi do pracy, złapali go po trzech latach w Warszawie i był sąd w Białymstoku ja też byłem na tym sądzie było z 10 świadków dostał 8 lat ale 4ry lata wysiedział i zmarł."
Pisałem do Arolsen ale nie mają żadnych informacji.
Zarówno informacja o listach więźniów czy wyrokach związanych z obozem, jak i o sprawie kolaboranta w Białymstoku, by były wartościowe. Gdzie szukać?
Pozdrawiam
Paweł
Obóz w Białymstoku 1942-43
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
- Grzegorz_Bączek

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Re: Obóz w Białymstoku 1942-43
Jeden z obozów był w Białymstoku przy ulicy Kawaleryjskiej. Z tego co słyszałem i kiedyś przeczytałem byli w nim przetrzymywani żołnierze Polscy, Rosyjscy i Żydzi. Gdzie szukać dokumentów na ten temat nie mam pojęcia.
Pozdrawiam.
Grzegorz
Pozdrawiam.
Grzegorz
-
Irena_Powiśle

- Otrzymał podziękowania: 9 times
Moim zdaniem papiery z tych obozów leżą gdzieś w archiwach rosyjskich - np, w RGWA, ale nie ma dostępu do inwentarzy(
Na stronie archiwum federalne (GARF) przez wyszukiwarkę znalazłam taką teczkę:
spr 6
Заголовок дела: Материалы о злодеяниях немецких фашистов над советскими гражданами в лагерях на территории Польши и СССР. ("Демблин", Белосток, Рославль, Смоленск. обл. и др.). (В деле: заявления и письма советских граждан и граждан других государств)
Аннотация:
Крайние даты дела: 1945-1947
Количество листов: 85
zespół
ф.Р7021. ЧРЕЗВЫЧАЙНАЯ ГОСУДАРСТВЕННАЯ КОМИССИЯ ПО УСТАНОВЛЕНИЮ И РАССЛЕДОВАНИЮ ЗЛОДЕЯНИЙ НЕМЕЦКО-ФАШИСТСКИХ ЗАХВАТЧИКОВ И ИХ СООБЩНИКОВ И ПРИЧИНЕННОГО ИМИ УЩЕРБА ГРАЖДАНАМ, КОЛЛЕКТИВНЫМ ХОЗЯЙСТВАМ (КОЛХОЗАМ), ОБЩЕСТВЕННЫМ ОРГАНИЗАЦИЯМ, ГОСУДАРСТВЕННЫМ ПРЕДПРИЯТИЯМ И УЧРЕЖДЕНИЯМ СССР (ЧГК).
inwentarz
оп.115. Дела о злодеяниях, совершенных немцами над советскими гражданами и военнопленными в лагерях на территории Германии, Австрии, Польши и других государств. 1942-1947 гг.
Może są inne teczki, wyszukiwarka u mnie nie działa dokładnie(
http://opisi.garf.su/default.asp?base=g ... 1&opis=569
wprost pisać do archiwum nie ma możliwości(
Na stronie archiwum federalne (GARF) przez wyszukiwarkę znalazłam taką teczkę:
spr 6
Заголовок дела: Материалы о злодеяниях немецких фашистов над советскими гражданами в лагерях на территории Польши и СССР. ("Демблин", Белосток, Рославль, Смоленск. обл. и др.). (В деле: заявления и письма советских граждан и граждан других государств)
Аннотация:
Крайние даты дела: 1945-1947
Количество листов: 85
zespół
ф.Р7021. ЧРЕЗВЫЧАЙНАЯ ГОСУДАРСТВЕННАЯ КОМИССИЯ ПО УСТАНОВЛЕНИЮ И РАССЛЕДОВАНИЮ ЗЛОДЕЯНИЙ НЕМЕЦКО-ФАШИСТСКИХ ЗАХВАТЧИКОВ И ИХ СООБЩНИКОВ И ПРИЧИНЕННОГО ИМИ УЩЕРБА ГРАЖДАНАМ, КОЛЛЕКТИВНЫМ ХОЗЯЙСТВАМ (КОЛХОЗАМ), ОБЩЕСТВЕННЫМ ОРГАНИЗАЦИЯМ, ГОСУДАРСТВЕННЫМ ПРЕДПРИЯТИЯМ И УЧРЕЖДЕНИЯМ СССР (ЧГК).
inwentarz
оп.115. Дела о злодеяниях, совершенных немцами над советскими гражданами и военнопленными в лагерях на территории Германии, Австрии, Польши и других государств. 1942-1947 гг.
Może są inne teczki, wyszukiwarka u mnie nie działa dokładnie(
http://opisi.garf.su/default.asp?base=g ... 1&opis=569
wprost pisać do archiwum nie ma możliwości(
Pozdrawiam,
Irena
Irena
-
Zbig_Kowalski

- Otrzymał podziękowania: 22 times
.
Ostatnio zmieniony wt 11 sie 2026, 22:50 przez Zbig_Kowalski, łącznie zmieniany 1 raz.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Pozdrawiam, Zbig
-
PawelKoss

- Podziękował: 6 times
- Otrzymał podziękowania: 10 times
Tak sądziłem, że to mogły być Starosielce, ale tam też utknąłem.Zbig_Kowalski pisze: czw 19 mar 2026, 14:47
Natomiast dla Polaków był karny obóz pracy w Starosielcach.
https://www.bialystokonline.pl/hitlerow ... 6,1,1.html
Co do sprawy przeciwko kolaborantowi, o ile znasz detale, to można spróbować w IPN, gdzie gromadzą odpisy akt takich spraw.
Niestety w sprawie kolaboranta wiem tyle ile zacytowałem. To był list mojego dziadka do jego brata w Kanadzie i dopiero po śmierci żony brata w ubiegłym roku ich synowie zaczęli przeglądać pozostałe po rodzicach dokumenty. Czyli w 1947-8 został złapany i pewnie zmarł w okolicach1952-54? Wątpię aby tego typu sprawy trwały wtedy dłużej. Ale na podstawie takich informacji wątpię czy IPN coś pomoże. Chyba, że (ktoś podpowie?) w IPN są dokumenty dotyczące sprawy i są tam dane mojego dziadka jako świadka.
Pozdrawiam
Paweł