Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.2
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
-
AdamML

- Podziękował: 23 times
- Otrzymał podziękowania: 6 times
Re: Wykaz nazwisk w wojsku carskim?
Co do dostępności danych o żołnierzach, te z okresu I wojny światowej są stosunkowo łatwe do znalezienia. Co natomiast na temat XIX wieku (lata 50.)?
Pozdrawiam,
AdamM
Poszukuję informacji o rodzinach: Lewoniewski, Tołkin (Białoruś, Podlasie), Jakubczyk, Ninard, Paliksza, Charuk, Bobryk (par. Wołkowysk), Kępka (par. Łunno, okolice Węgrowa i par. Belsk Duży)
AdamM
Poszukuję informacji o rodzinach: Lewoniewski, Tołkin (Białoruś, Podlasie), Jakubczyk, Ninard, Paliksza, Charuk, Bobryk (par. Wołkowysk), Kępka (par. Łunno, okolice Węgrowa i par. Belsk Duży)
-
Zbig_Kowalski

- Otrzymał podziękowania: 22 times
Re: Pra...dziadek w wojsku carskim - szukam dokumentów, informacji
.
Ostatnio zmieniony wt 11 sie 2026, 23:06 przez Zbig_Kowalski, łącznie zmieniany 1 raz.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Pozdrawiam, Zbig
-
Maciej1111

Dzień dobry,
podłączając się pod wątek prośba o pomoc w odszukaniu bądź nakierowanie mnie jak poszukiwać.
Osoba jaka mnie interesuje to Jan Krasuski, s. Walentego urodzony w 1819 roku w łukowskim.
Wg danych dostępnych pod poniższym linkiem jednostką Jana miała być 1 Dywizja Dragonów, pobór zaś w 1841 roku (Jan był w wieku 22-23 lata).
https://poborowi.ltg.pl/nazwiska-k-l/
Serdeczna prośba o pomoc.
Pozdrawiam,
Maciej.
podłączając się pod wątek prośba o pomoc w odszukaniu bądź nakierowanie mnie jak poszukiwać.
Osoba jaka mnie interesuje to Jan Krasuski, s. Walentego urodzony w 1819 roku w łukowskim.
Wg danych dostępnych pod poniższym linkiem jednostką Jana miała być 1 Dywizja Dragonów, pobór zaś w 1841 roku (Jan był w wieku 22-23 lata).
https://poborowi.ltg.pl/nazwiska-k-l/
Serdeczna prośba o pomoc.
Pozdrawiam,
Maciej.
-
AdamML

- Podziękował: 23 times
- Otrzymał podziękowania: 6 times
Jego rodzice byli zapisani jako żołnierze, podczas gdy świadkowie jako chłopi, co wskazuje raczej na odbytą służbę. Czy były profesjonalistą czy poborowym - tego nie wiem. Tutaj metryka urodzenia syna (nie pamiętam czy już wysyłałem):
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 50&lang=de
Nie udało mi się znaleźć informacji o wieku rodziców...
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 50&lang=de
Nie udało mi się znaleźć informacji o wieku rodziców...
Pozdrawiam,
AdamM
AdamM
-
Zbig_Kowalski

.
Ostatnio zmieniony wt 11 sie 2026, 23:06 przez Zbig_Kowalski, łącznie zmieniany 1 raz.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Pozdrawiam, Zbig
- Karsowianin

Re: Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.2
Witam. Szukam informacji na temat mojego pradziadka:
ANTONI NAGŁY, syn Wincentego , urodzony 6 lutego 1889 roku w miejscowości Ujejsce, ówczesna gmina Wojkowice, powiat Będziński, gubernia Piotrkowska. W 1911 roku w akcie urodzin jego córki podano, że jest nieobecny z powodu przebywania w armii carskiej. Wiem także ,że w styczniu 1918 roku był z powrotem w Polsce, gdyż wtedy wziął ślub z moją prababcią Martą.
Z góry dziękuję za pomoc.
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
ANTONI NAGŁY, syn Wincentego , urodzony 6 lutego 1889 roku w miejscowości Ujejsce, ówczesna gmina Wojkowice, powiat Będziński, gubernia Piotrkowska. W 1911 roku w akcie urodzin jego córki podano, że jest nieobecny z powodu przebywania w armii carskiej. Wiem także ,że w styczniu 1918 roku był z powrotem w Polsce, gdyż wtedy wziął ślub z moją prababcią Martą.
Z góry dziękuję za pomoc.
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Bartek N.
Witam,
Szukam informacji na temat pradziadka, gdzie służył w jakiej formacji itd. Maciej Kaczmarek s. Walentego urodzony w 1873 we wsi Lipie, par Krzemienica, zamieszkały we wsi Chociszew gmina Żelechlinek. Wiem,że w dniu 07.01.1917 zameldował się w Kowlu gub. Wołyńskiej, 17 stycznia 1917 przeszedł front. Internowany w miejscowości Strzałków, następnie na robotach przymusowych w Niemczech, powrócił 20.12.1918.
Szukam informacji na temat pradziadka, gdzie służył w jakiej formacji itd. Maciej Kaczmarek s. Walentego urodzony w 1873 we wsi Lipie, par Krzemienica, zamieszkały we wsi Chociszew gmina Żelechlinek. Wiem,że w dniu 07.01.1917 zameldował się w Kowlu gub. Wołyńskiej, 17 stycznia 1917 przeszedł front. Internowany w miejscowości Strzałków, następnie na robotach przymusowych w Niemczech, powrócił 20.12.1918.
Mariusz
Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek; Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek; Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Dzień dobry
Czy jest jakaś alternatywna strona do wyszukiwania żołnierzy w armii carskiej podczas I wojny światowej do strony gwar.mil.ru?
Lub może ktoś ma info, jak bezpiecznie wejść obecnie na tę stronę? (o ile to w ogóle możliwe).
Szukam danych o:
Aleksander Reczyński, syn Aleksandra, ur. 1893, Warszawa, pobór XII 1914 z Warszawy, był w 122 lub 123 Pułku Piechoty, zaginął w 1915 nad rzeką Szarą lub poległ w 1917.
Na gwar.mil.ru nie wchodziłam z oczywistych powodów bezpieczeństwa.
Próbowałam wykorzystać AI, ale pokazuje głupoty: jednego dnia podaje, że na gwar.mil.ru są jego dokumenty, że był ranny pod wsią Darewo 3.7.1916, potem przewieziony do 74. Polowego Szpitala Ruchomego, w sierpniu 1916 roku figurował w ewidencji 200 Ewakuacyjnego Punktu Rozdzielczego w Moskwie, potem że jednak w 100. Ewakuacyjnym Punkcie w Moskwie, potem że zginął pod Stanisławowem w VII 1917. Najpierw podaje, że był w 122 Pułku, potem że jednak w 93 Irkuckim Pułku Piechoty.
Następnego dnia inna AI (Copilot) podaje, że nie wyszukuje go w ogóle w wyszukiwarce gwar.mil.ru i nie można przeszukać dokumentów na tej stronie.
Muszę sama poszukać na powyższej stronie, ale nie mogę na nią wejść.
Na pewno nie wrócił z wojny, gdyż w 1924r. jego żona szukała go w prasie jako osoby zaginionej do uznania za zmarłego.
Gdzie można jeszcze go poszukać, jeśli nie na gwar.mil.ru?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Kasia
Czy jest jakaś alternatywna strona do wyszukiwania żołnierzy w armii carskiej podczas I wojny światowej do strony gwar.mil.ru?
Lub może ktoś ma info, jak bezpiecznie wejść obecnie na tę stronę? (o ile to w ogóle możliwe).
Szukam danych o:
Aleksander Reczyński, syn Aleksandra, ur. 1893, Warszawa, pobór XII 1914 z Warszawy, był w 122 lub 123 Pułku Piechoty, zaginął w 1915 nad rzeką Szarą lub poległ w 1917.
Na gwar.mil.ru nie wchodziłam z oczywistych powodów bezpieczeństwa.
Próbowałam wykorzystać AI, ale pokazuje głupoty: jednego dnia podaje, że na gwar.mil.ru są jego dokumenty, że był ranny pod wsią Darewo 3.7.1916, potem przewieziony do 74. Polowego Szpitala Ruchomego, w sierpniu 1916 roku figurował w ewidencji 200 Ewakuacyjnego Punktu Rozdzielczego w Moskwie, potem że jednak w 100. Ewakuacyjnym Punkcie w Moskwie, potem że zginął pod Stanisławowem w VII 1917. Najpierw podaje, że był w 122 Pułku, potem że jednak w 93 Irkuckim Pułku Piechoty.
Następnego dnia inna AI (Copilot) podaje, że nie wyszukuje go w ogóle w wyszukiwarce gwar.mil.ru i nie można przeszukać dokumentów na tej stronie.
Muszę sama poszukać na powyższej stronie, ale nie mogę na nią wejść.
Na pewno nie wrócił z wojny, gdyż w 1924r. jego żona szukała go w prasie jako osoby zaginionej do uznania za zmarłego.
Gdzie można jeszcze go poszukać, jeśli nie na gwar.mil.ru?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Kasia
-
poz_marecki

- Podziękował: 3 times
- Otrzymał podziękowania: 2 times
Dzień dobry,
zaryzykowałem i na razie żyję a poza tym mój internet od dawna nie jest pewny więc mi już nie zależy.
Można wejść przez vpn chiński darmowy , okrężnie przez yandex , akceptując certyfikaty itd.
Znalazłem taką osobę ale jest ich tam ponad 190 i nawet nie wiem czy zapis nazwiska jest poprawny , są różne zbliżone wersje.
Речинский Александр Александрович
Пропал без вести. Картотека потерь
— Картотека потерь —
Должность/Звание прапорщик Воинская часть 123-й пехотный Козловский полк Причина выбытия пропал без вести Дата выбытия 11.09.1915 Тип документа Карточка на прибывших (высшие чины)
Архив Российский Государственный Военно-исторический архив Фонд Картотека бюро учета потерь в Первой мировой войне (офицеров и солдат) Шкаф без номера Ящик 7511-Р
zaryzykowałem i na razie żyję a poza tym mój internet od dawna nie jest pewny więc mi już nie zależy.
Można wejść przez vpn chiński darmowy , okrężnie przez yandex , akceptując certyfikaty itd.
Znalazłem taką osobę ale jest ich tam ponad 190 i nawet nie wiem czy zapis nazwiska jest poprawny , są różne zbliżone wersje.
— Картотека потерь —
Должность/Звание прапорщик Воинская часть 123-й пехотный Козловский полк Причина выбытия пропал без вести Дата выбытия 11.09.1915 Тип документа Карточка на прибывших (высшие чины)
Архив Российский Государственный Военно-исторический архив Фонд Картотека бюро учета потерь в Первой мировой войне (офицеров и солдат) Шкаф без номера Ящик 7511-Р
-------------------
Pozdrawiam
Marek
"Płynę pod prąd a Oni ze mną..."
Pozdrawiam
Marek
-
poz_marecki

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Oczywiście można też poszukać w spisach nagrodzonych krzyżami, powyżej gdzieś są moje linki do pdf i tam jest wiele nazwisk.Tylko że to są linki do rosyjskiej strony ,do plików pdf.
Jak to mówią -wchodzisz na własne ryzyko.
Jak to mówią -wchodzisz na własne ryzyko.
-------------------
Pozdrawiam
Marek
Pozdrawiam
Marek
-
Zbig_Kowalski

.
Ostatnio zmieniony wt 11 sie 2026, 22:50 przez Zbig_Kowalski, łącznie zmieniany 1 raz.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Pozdrawiam, Zbig
Marku, Zbyszku, serdecznie dziękuję : )Zbig_Kowalski pisze: czw 19 mar 2026, 08:46Dla Aleksandra Aleksandrowicza są dwa rekordy z tymi plikami:poz_marecki pisze: czw 19 mar 2026, 08:18 Dzień dobry,
— Картотека потерь —
https://zapodaj.net/plik-T9aiRoHE8Y
Должность/Звание прапорщик Воинская часть 123-й пехотный Козловский полк Причина выбытия оставлен на поле боя Дата события 11.09.1915 Тип документа Именные списки потерь
Архив Российский Государственный Военно-исторический архив Фонд №16196, Особое делопроизводство по сбору и регистрации сведений о выбывших за смертью или за ранами, а также пропавших без вести воинских чинах, действующих против неприятельских армий (1914 - 1918) Опись №1, Именные списки потерь солдат и офицеров 1 мировой войны 1914-1918 гг. (по полкам и бригадам) Дело №1190, Алфавит генералам, штаб и обер-офицерам: убитым, раненым, контуженным, оставшимся на поле сражения, плененным и умершим от ран в бою с неприятелем Документ Именной список потерь
https://zapodaj.net/plik-bRDKd8ylK4
Kasia
-
Lewandowski_Bartosz
Dzień dobry. Szukam informacji o moim prapradziadku Władysławie Lewandowskim urodz. w parafii Unieck dn. 14.11.1869 zamieszkałym w Gołuszynie, synem Juliana i Franciszki z Piotrowskich. Z posiadanych przeze mnie informacji (akt ślubu) wynika, że w 1887 służył w armii carskiej jako "żołnierz niższej rangi". Czy jest jakaś szansa żeby uzyskać więcej informacji na temat jego służby? Z góry dziękuję za pomoc. Bartosz Lewandowski
Lewandowski Bartosz
- k_skrzyp

- Otrzymał podziękowania: 9 times
Dla tych miejscowości pewne szanse (skromne szanse) wiązałbym np. z zespołami:
1. Płocki Urząd Gubernialny do spraw Powinności Wojskowej (AP Płock) - możesz prześledzić jednostki na szukajwarchiwach, czy którakolwiek wydaje się obiecująca.
2. Analogicznym powiatowym urzędem (o ile jego akta zachowały się) - Gołuszyn i Unieck były chyba wtedy w pow. sierpeckim (do sprawdzenia).
1. Płocki Urząd Gubernialny do spraw Powinności Wojskowej (AP Płock) - możesz prześledzić jednostki na szukajwarchiwach, czy którakolwiek wydaje się obiecująca.
2. Analogicznym powiatowym urzędem (o ile jego akta zachowały się) - Gołuszyn i Unieck były chyba wtedy w pow. sierpeckim (do sprawdzenia).
Kamil
-
Lewandowski_Bartosz
Dziękuję bardzo. Dam znać jeśli się czegoś dowiem.
Lewandowski Bartosz