Szukam informacji o pradziadku ułanie
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
-
BeataBurchardt
- Podziękował: 1 time
Szukam informacji o pradziadku ułanie
Chodzi o Piotra Piotrowskiego.
zmarły 1947
urodzony 1897 parafia Sadowne
rodzice Stanisław i Antonina z . Orlik
I tyle o nim wiemy w rodzinie.
Na stronie CAW jest kartoteka l.487.2284, ale jest pusta.
Może macie pomysł, gdzie mogę coś znaleźć?
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek
Moderator
zmarły 1947
urodzony 1897 parafia Sadowne
rodzice Stanisław i Antonina z . Orlik
I tyle o nim wiemy w rodzinie.
Na stronie CAW jest kartoteka l.487.2284, ale jest pusta.
Może macie pomysł, gdzie mogę coś znaleźć?
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek
Moderator
-
Zbig_Kowalski

- Otrzymał podziękowania: 22 times
Re: Szukam informacji o pradziadku ułanie
.
Ostatnio zmieniony wt 11 sie 2026, 22:50 przez Zbig_Kowalski, łącznie zmieniany 1 raz.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Pozdrawiam, Zbig
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 18 times
- Kontakt:
Ta kartoteka nie jest pusta tylko podaję zespół, gdzie znajdują się o jakimś Piotrze Piotrowskim powstańcu wielkopolskim, które trzeba zamówić, bo nie wszystko jest zeskanowane. Na jakiej podstawie wywnioskowała Pani, że dotyczy ona ulana skoro brak jest jakichkolwiek danych? A przejrzała Pani skany kartoteki na literę „P”? Może tam coś będzie, bo ta kartoteka z której Pani korzystała nie pokrywa się ze skanami we wszystkim. Jeżeli był tylko ułanem i nie został odznaczony to raczej zasnę na odszukanie go nie są duże. Tym dziej, że nie zna Pani nazwy jego pułku. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt 20 mar 2026, 19:16 przez Tomasz_Lenczewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Piotrowski_Dariusz_1967

Beata poszukuje informacji o Piotrze Piotrowskim, i podaje kartotekę
Tomasz pisze , że ten numer kartoteki dotyczy jakiegoś Piotra Sadowskiego .
więc chyba ten numer kartoteki nie odnosi sie do poszukiwanego Piotra Piotrowskiego ?
Pozdrawiam Darek
więc chyba ten numer kartoteki nie odnosi sie do poszukiwanego Piotra Piotrowskiego ?
Pozdrawiam Darek
-
BeataBurchardt
Rzeczywiście w rodzinie mało jest informacji o Piotrze Piotrowskim poza tym, że był ułanem.
Sprawdzę jeszcze raz ten numer, bo może coś źle wpisałam.
Powstańców wielkopolskich sprawdzałam na stronie WTG Gniazdo - tam jest fajna wyszukiwarka uczestników powstania i odznaczonych w powstaniu. Mam też swoje doświadczenia ze ściąganiem wniosków o odznaczenie z archiwum Prezydenta. Zdecydowanie warto było.
Przy każdym nazwisku jest tu pdf, który czasem zawiera skany różnych dokumentów, np. kwestionariusz osobowy. W przypadku, który opisałam, w pdf są jakby okładki teczki z numerem. Nie wiem nawet, czy dotyczy ona tego "mojego" Piotrowskiego, bo nie ma daty urodzenia.
Tak jak piszę - sprawdzę jeszcze raz ten numer i może się skontaktuję z WBH.
Dzięki za zainteresowanie moim pytaniem.
Za każdą kolejną podpowiedź będę wdzięczna.
Beata
Sprawdzę jeszcze raz ten numer, bo może coś źle wpisałam.
Powstańców wielkopolskich sprawdzałam na stronie WTG Gniazdo - tam jest fajna wyszukiwarka uczestników powstania i odznaczonych w powstaniu. Mam też swoje doświadczenia ze ściąganiem wniosków o odznaczenie z archiwum Prezydenta. Zdecydowanie warto było.
Przy każdym nazwisku jest tu pdf, który czasem zawiera skany różnych dokumentów, np. kwestionariusz osobowy. W przypadku, który opisałam, w pdf są jakby okładki teczki z numerem. Nie wiem nawet, czy dotyczy ona tego "mojego" Piotrowskiego, bo nie ma daty urodzenia.
Tak jak piszę - sprawdzę jeszcze raz ten numer i może się skontaktuję z WBH.
Dzięki za zainteresowanie moim pytaniem.
Za każdą kolejną podpowiedź będę wdzięczna.
Beata
-
Zbig_Kowalski

- Otrzymał podziękowania: 22 times
.
Ostatnio zmieniony wt 11 sie 2026, 22:49 przez Zbig_Kowalski, łącznie zmieniany 1 raz.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Pozdrawiam, Zbig
-
BeataBurchardt
Tak, w Sadownem jest kilka rodzinnych grobów.
Spróbuję przycisnąć rodzinę, co mają w zakamarkach pamięci.
Dzięki za podpowiedź.
Pozdrawiam
Beata
Spróbuję przycisnąć rodzinę, co mają w zakamarkach pamięci.
Dzięki za podpowiedź.
Pozdrawiam
Beata
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 18 times
- Kontakt:
Sorki przez to „Sadowne” „Piotrowski” stał się „Sadowski”. Trzeba poszukać „Piotrowskiego” w skanach kartoteki na tej samej stronie https://wbh.wp.mil.pl/pl/skany/wyszukiw ... wansowana/Piotrowski_Dariusz_1967 pisze: czw 19 mar 2026, 18:48 Beata poszukuje informacji o Piotrze Piotrowskim, i podaje kartotekę
Pozdrawiam Darek