Cywińscy herbu Puchała

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Rokdar

Sympatyk
Podziękował: 14 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Cywińscy herbu Puchała

Post autor: Rokdar »

Dzień dobry,

od kilku miesięcy poszukuję informacji o rodzinie Cywińskich herbu Puchała, jednak nie natrafiłem jeszcze na ten temat na forum.

Interesuje mnie przede wszystkim Katarzyna Cywińska – żona Ignacego Rzączyńskiego oraz matka Józefa Franciszka Rzączyńskiego herbu Ślepowron (1788–1851), który został wylegitymowany przed Heroldią Królestwa Polskiego w 1845 roku (więcej w wątku: viewtopic.php?t=83238&hilit=Rz%C4%85czy%C5%84ski).

Niestety, mimo poszukiwań nie udało mi się odnaleźć:
- aktu małżeństwa Ignacego Rzączyńskiego i Katarzyny Cywińskiej,
- aktu urodzenia Katarzyny,
- ani jej aktu zgonu.

W różnych drzewach genealogicznych (np. https://www.familysearch.org/fr/tree/pe ... t/GVP1-5PN) pojawia się informacja, że była ona córką Rocha Cywińskiego. Podchodzę do tego z ostrożnością, jednak może to być cenna wskazówka.

Próbowałem już:
- odnaleźć akt chrztu Katarzyny – bez rezultatu,
- znaleźć akt ślubu i zgonu – również bez powodzenia,
- przeszukiwać dostępne indeksy ksiąg grodzkich i ziemskich (choć nie mam w tym jeszcze dużego doświadczenia),
- sprawdzić materiały, takie jak spuścizna Szaniawskiego (https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... &zoom=4.62) – bez śladów interesujących mnie osób.

Dodatkowym utrudnieniem jest fakt, że księgi ziemskie z obszaru radomskiego uległy zniszczeniu.

Czy ktoś z Państwa spotkał się z rodziną Cywińskich herbu Puchała w tym okresie lub ma pomysł, gdzie jeszcze mogę szukać?
Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę, sugestię lub podzielenie się doświadczeniem.

Z góry dziękuję za pomoc!
Ostatnio zmieniony czw 19 mar 2026, 09:23 przez Rokdar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Marcin

Nazwiska: Brauer, Cywiński, Dobrzański, Öhm(e), Nadolski, Rokicki, Rzączyński, Torriani, Visconti, etc.
Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Fergen i o mieszczaństwu krakowskim w XVIII wieku.
Krzysztof29

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Re: Cywinski herbu Puchała

Post autor: Krzysztof29 »

Julia z Cywińskich Cywińska była właścicielką dóbr Konopiska koło Częstochowy w latach 1834 - 1851. Jak widać poślubiła mężczyznę ze swojej rodziny. Jednakże jakie łączyło ją pokrewieństwo z poszukiwaną przez Ciebie Katarzyną z Cywińskich Rzączyńską tego nie wiem. Jej córka, która brała ślub w Konopiskach urodziła się w Kaliszu. Generalnie to nie spotkałem się z innymi Cywińskimi w okolicach Częstochowy, także była to na pewno rodzina z innego regionu kraju. Poniżej podaję te informacje, które odnalazłem:
Dobra Folwark i Wieś Konopiska, tudzież młyny Pająk, Kijas i Kotara zostały sprzedane w ręce prywatne.
Julia Cywińska, żona Ignacego Cywińskiego, nabyła dobra Konopiska kontraktem administracyjnym dnia 6 czerwca 1834 r., a następnie aktem urzędowym 9/21 kwietnia 1836 r. od Skarbu Publicznego Królestwa Polskiego za sumę szacunkową w stosunku rocznego dochodu 6407 zł i 2 gr.
Julia Cywińska na mocy zezwolenia z dnia 28 lipca / 9 sierpnia 1836 r. i kontraktu z dnia 30 czerwca / 12 lipca 1838 r. nabyła 10 włók lasu z Dóbr Rządowych Ekonomia Poczesna w obrębie Korzonek za 9385 zł i 24 gr.
Władysław Siewieluński oraz Łukasz i Sabina z Siewieluńskich małżeństwo Proszowscy nabyli dobra Konopiska od Julii z Cywińskich Cywińskiej 6/18 stycznia 1851 r. za 235.000 zł tj. 35.250 rubli.
Z ksiąg metrykalnych parafii Konopiska:
Dnia 19 kwietnia 1838 r. o godzinie 3 z rana zmarł w Konopiskach Teodor Cywiński, wdowiec, były Sędzia Ziemi Zakroczymskiej lat 80 liczący pozostawiwszy po sobie pięcioro dzieci: Julię, Jana, Mariannę, Antoninę, Józefa. Świadkowie: Józef Gełzak ekonom lat 53 i Jan Masłoński organista lat 38. (Akt zgonu nr 28 z 1838 r.)
Dnia 23 listopada 1846 r. o godzinie 11 przed południem odbył się w Konopiskach ślub między Piotrem Celestynem Bernardem Teodorem Lohmanem, kawalerem, dziedzicem, synem Henryka Romana i Franciszki z Bergerów małżonków Lohman obywateli obojga nieżyjących, urodzonym w Pilicy, a zamieszkałym w Zagórzu parafii Żuraw lat 26 mającym z panną Ireną córką Ignacego i Julii z Cywińskich małżeństwa Cywińskich dziedziców wsi Konopiska, urodzoną w Kaliszu, a zamieszkałą w Konopiskach przy rodzicach, lat 18 mającą. Małżonkowie nowi oświadczyli, iż umowy przedślubnej nie zawarli. Świadkowie: Karol Rudolf wójt gminy Konopiska lat 30 i Jan Giełzak ekonom lat 60, obaj w Konopiskach zamieszkali. (Akt ślubu nr 20 z 1846 r.)
Dnia 21 listopada 1847 r. o godzinie 10 wieczór urodził się w Konopiskach Roman Marian Ignacy Lohman syn Teodora Lohmana obywatela lat 35 zamieszkałego w Baranowie i Ireny z Cywińskich lat 26. Rodzice chrzestni: generał Ignacy Puchała Cywiński i generałowa Julia Cywińska. Świadkowie: Jan Giełzak lokaj i Jan Masłoński nauczyciel lat 52 liczący obydwaj w Konopiskach zamieszkali. Chrzest odbył się dopiero dnia 24 kwietnia 1852 r. (Akt urodzenia nr 48 z 1852 r.)
Dnia 29 września 1849 r. o godzinie 6 wieczór urodził się w Konopiskach Napoleon Hieronim Michał Konstanty Lohman, syn Teodora Lohmana współdziedzica dóbr Konopiska lat 30 i Ireny z Cywińskich lat 23. Rodzice chrzestni: Konstanty Lohman i Maria Słomkowska. Świadkowie: Jan Giełzak ekonom lat 72 i Ignacy Kromołowski włodarz lat 36, obaj w Konopiskach zamieszkali. (Akt urodzenia nr 114 z 1849 r.)
Dnia 14 stycznia 1851 r. urodziła się w Blizinie Czesława Antonina Proszowska córka Łukasza Proszowskiego dziedzica dóbr Konopiska lat 42 i Sabiny z Siewieluńskich lat 30. Rodzice chrzestni: Władysław Siewieluński urzędnik z Komisji Przychodów i Skarbu z Warszawy i generałowa Julia Cywińska. Świadkowie: Wojciech Popławski cieśla lat 40 i Antoni Kołaczyk karbowy lat 26. Chrzest odbył się 18 lipca 1851 r. w Konopiskach. (Akt urodzenia nr 52 z 1851 r.)
Krzysztof

Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy
Rokdar

Sympatyk

Dziękuję za odpowiedź i nowe informacje.

Niemniej, mi najbardziej zależy na ustaleniu pewnego źródła aby potwierdzić filiację między Katarzyną z Cywińskich Rzączyńską i Rochem Cywińskich h. Puchała.

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Marcin

Nazwiska: Brauer, Cywiński, Dobrzański, Öhm(e), Nadolski, Rokicki, Rzączyński, Torriani, Visconti, etc.
Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Fergen i o mieszczaństwu krakowskim w XVIII wieku.
Robert_Kostecki

Sympatyk
Podziękował: 4 times
Otrzymał podziękowania: 26 times

Post autor: Robert_Kostecki »

W dniu 01.07.1812 r. w parafii Janowiec "urodzony" Bartłomiej Rzączyński (ur. par. maciejowicka), syn Ignacego Rzączyńskiego i Katarzyny Cywińskiej (zm. po 1814), zamieszkali we wsi Osiemborów(?), poślubił Brygidę Wiśniowską;
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... 0095945414
Bartłomiej Rzączyński miał jeszcze siostry: Agnieszkę (ur. par. brzeźnicka) i Magdalenę (ur. par. brzeźnicka, w 1821 roku zamieszkała wieś Żelazna).
Rokdar

Sympatyk

Serdecznie dziękuję za informację.
Nazwisko Cywińska jest pewne: prawie zawsze się pojawia.

Niemniej nadal nie mogę zrozumieć skąd tyle osób ma informacje o jej ojcu… Szukam, i nic.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam
Marcin

Robert_Kostecki

Sympatyk

Re: Cywińscy herbu Puchała

Ignacy Rzączyński zmarł w 1816 roku we wsi Osięborów w par. Magnuszew, gdzie mieszkał jego syn Józef (wylegitymowany w 1845 roku w HKPol.). Jego żona Katarzyna z Cywińskich zmarła po 1814 roku i także mieszkała we wsi Osięborów. Co prawda, indeksujący par. Magnuszew nie zarejestrował tam jej aktu zgonu, ale mógł przeoczyć tę metrykę.
Marck57

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Marck57 »

Ignacy Rzączyński zm. 1816 w wieku l.70, czyli urodzony ok.1746r. Katarzyna była ok. 15 lat młodsza. Bartłomiej, ten który żeni się w 1812r. mając lat 32, jest najstarszym dzieckiem *ok.1780. Można przyjąć, że Katarzyna *ok 1760r.
W Janowcu jest ważny akt zgonu nr. 168 z 1814r.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ng=pl&i=27
Bartłomiej Rzączyński (i Józef) zgłaszają zgon Ignacego Cywińskiego, kawalera l.19, syna Feliksa i Tekli Kucharskiej. Ignacy [*1795] prawdopodobnie jest bliskim krewnym Katarzyny Cywińskiej Rzączyńskiej.
Rodzony brat zmarłego Ignacego – leśniczy Jan Cywiński żeni się w Janowie Lubelskim w 1826r. z Magdaleną Kraczkiewicz [akt 129 lubgens]. Ma lat 25 [*1801] i urodził się w Stężycy. Tu trop się urywa, bo ksiąg ze Stężycy nie ma.
Ojciec tych dwóch braci, Feliks Cywiński może być bratem Katarzyny.
Elżbieta Sęczys w swoim opracowaniu [str.69]
file:///C:/Users/User/AppData/Local/Temp/MicrosoftEdgeDownloads/a0ec63c5-2f65-427a-9781-08bd50bb62a6/Szlachta_guberni_augustowskiej_PDF.pdf
krótko podaje: Jan *21.10.1801 (s. Feliksa i Tekli Kucharskiej) pochodzi od Macieja dziedzica d. Cywino Górne w 1712r.
A Adam Boniecki [str.246]:
https://crispa.uw.edu.pl/object/files/4 ... ay/Default
Jan s. Feliksa i Tekli z Kucharskich, wnuk Rocha, prawnuk Adama syna Macieja, dziedzica Cywin…
Rodzina, która prowadzi drzewo na FS musiała mieć jakąś wiedzę na temat pochodzenia Katarzyny.
Cywińscy h. Puchała to rodzina bardzo liczna, która zasiedliła wiele rejonów naszego wielkiego wówczas kraju. Wiem, bo sama z tej rodziny pochodzę.
Pozdrawiam
Marta
Rokdar

Sympatyk

Robert_Kostecki pisze: czw 19 mar 2026, 18:06 Jego żona Katarzyna z Cywińskich zmarła po 1814 roku
Dziękuję za obie odpowiedzi.
Raczej Katarzyna zmarła po 1816 bowiem Ignacy jest opisany w swym AZ jako „żonaty”. Próbowałem szukać jej aktu zgonu, ale na razie nie wychodzi.

Serdecznie dziękuję za odpowiedź Pani Marcie. Ciekawe czy jesteśmy kuzynami :D . Nie znałem tego aktu i jest on bardzo drogocenny:
1o - poświadcza on, że Katarzyna Cywińska jest powiązana z Cywińskimi h. Puchała na pewno,
2o - możliwe jest więc, że Katarzyna i Feliks byli rodzeństwem a Ignacy i bracia Rzączyńscy kuzynami pierwszego stopnia,
3o - poznałem okupacje młodego Józefa Franciszka Rzączyńskiego

Co ciekawe tych drzew jest dość spora ilość i to na kilku osobnych platformach (FS, MH, geneanet). Może jest gdzieś jakiś zapis o którym nie wiem? Może to przekaz rodziny/papierowe drzewo?
Pozdrawiam
Marcin

Robert_Kostecki

Sympatyk

"Rodzina, która prowadzi drzewo na FS musiała mieć jakąś wiedzę na temat pochodzenia Katarzyny." Być może! Pisałem już o tym wielokrotnie, jakie nieuzasadnione kompilacje są zamieszczane w witrynach genealogicznych prowadzonych na serwerach zagranicznych. Przekonałem się o tym na bazie mojego nazwiska, do tego stopnia, że ktoś przypisał sobie groby moich dziadków, tylko dlatego, że nasze nazwisko występowało po II WŚ w tym samym mieście pomorskim.
Rokdar

Sympatyk

Prawda i to dokładnie dlatego tu piszę, aby oprzeć się na źródłach.
Pozdrawiam
Marcin

Marck57

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Marck57 »

Rokdar pisze: czw 19 mar 2026, 20:58 Serdecznie dziękuję za odpowiedź Pani Marcie. Ciekawe czy jesteśmy kuzynami :D .
Na pewno mamy jakąś krwinkę wspólną :D Moi przodkowie na pocz. XVI osiedli na Litwie. Od wielu lat weryfikuję dane zawarte w drzewie (utworzone przed II wojną) oraz je rozbudowuję na podstawie dokumentów.
Pozdrawiam
Marta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”