Ilość wspólnego DNA krewnych

Genealogia genetyczna, badanie DNA

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

AdamKolacz

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 2 times

Ilość wspólnego DNA krewnych

Post autor: AdamKolacz »

Dzień dobry,
proszę pomóżcie w obliczeniach. Mamy następującą sytuację: testujemy DNA osoby X oraz osoby Y. Osoba Y jest o jedno pokolenie wyżej od X.
Cała czwórka dziadków Y jest pradziadkami (4 z 8) osoby X. Ile wspólnego DNA będą średnio miały X i Y w sytuacjach gdy:
1. Jedno z rodziców Y jest dziadkiem/babcią X
2. Żadne z rodziców Y nie jest dziadkiem/babcią X

Z góry dzięki za pomoc!

Adam
Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept
Podziękował: 20 times
Otrzymał podziękowania: 43 times

Re: Ilość wspólnego DNA krewnych

Post autor: kaphis »

Witam,

nie piszesz jaki jest stopień pokrewieństwa między osobami X i Y.

Pierwszy przykład. Na podstawie moich własnych wyników DNA z kuzynką mojej babci mam 3,5% a z jej synem 1,3 %. U mojej siostry przkłada sie to na 2,8 % i 1,3 %. W tym połączeniu moja córka ma z nimi 1,9 % i 0,6 % a synowie mojej siostry 2,2 % i 1,2 % do kuzynki babci 1,1% i 0,7 % do jej syna. Wspólna para przodków to dla mnie prapradziadkowie.

Drugi przykład. Też wspólni prapradziadkowie. Córka kuzyna babci ma ze mną 0,4 % a z moją siostrą 1,6 % i z tylko jednym synem mojej siostry 1,1%. Z moją córką nie dzieli nic.

Trzeci przykład. Rodzeństwo przyrodnie ma ze sobą 24,1 % wspólnego DNA. Tylko dwoje dziadków wspólnych.

Czwarty przykład. Córka przyrodniego brata ma z siostrą przyrodnią swojego ojca 12,9 % wspólnego DNA. Tylko dwoje dziadków i czterech pradziadków wspólnych.
Pozdrawiam
Marek Z.
Czy wiesz, że...?
jerkre

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jerkre »

Mój przykład;
Wspólny przodek Pradziadek;-
Córka kuzyna - wspólne DNA 3,5 %
Wnuczka kuzynki – wspólne DNA 2,6 %
pozdrawiam serdecznie, Jurek
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Bąkowski, Buczkiewicz, Kręcisz, Pawlicki, Sajkiewicz, Skuta
Wojtek_W

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Wojtek_W »

Na ilość wspólnego DNA ma wpływ to w ilu liniach jesteśmy spokrewnieni, więc przydaje się tu rozbudowane drzewo.

Wojciech
mariuszek69

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 4 times
Kontakt:

Post autor: mariuszek69 »

Adamie, osoby, które mają wspólnych przodków (jedną parę) będących dziadkami jednej z nich, którzy są pradziadkami drugiej to pierwsi kuzyni z przesunięciem o jedno pokolenie (1C1R). Przy takiej relacji wspólne DNA to zazwyczaj około 433cM, przy czym spotykany zakres to 102 - 980 cM (według dnapainter.com). Jeśli osoby łączą dwie takie relacje to można w przybliżeniu przyjąć, że wspólne DNA będzie sumą z każdej z relacji czyli 204 - 1960, a najbardziej prawdopodobne jest 866cM.
Jeśli rodzic jednej osoby jest dziadkiem drugiej, to ta druga osoba jest bratankiem/bratanicą/siostrzeńcem/siostrzenicą pierwszej. Zakładam, że nie chodzi Ci o dziecko i rodzica. W takiej relacji wspólne DNA to zazwyczaj 1740cM, a zakres spotykanych 1201 – 2282cM. Dodając relację 1C1R mamy 1303 - 3262cM z najbardziej prawdopodobna wartością w okolicach 2173cM.

Pozdrawiam,
Mariusz
AdamKolacz

Sympatyk

Dziękuję Mariuszu za konkretną odpowiedź, o coś takiego właśnie chodziło. W kwestii drugiego scenariusza będzie to relacja (bratanica) połowiczna, gdyż rzeczony ojciec miał dzieci z dwiema różnymi kobietami. I tak też jest w tym przypadku, pokrewieństwo z jednej strony jest połówkowe.
AdamKolacz

Sympatyk

Aktualizuję wątek, gdyż pojawiły się wyniki testu:

osoba Y (starsza, pokolenie wyżej) ma z osobą X (młodszą) 1018 cM (14,4%) wspólnego DNA.

Jak w oryginalnym poście wyjaśniałem, pokrewieństwo jest od dwóch stron: ojca X i matki X.
Matka X ma z Y 1106 cM (15,6%) wspólnego DNA, natomiast X ze swoją matką 3522 cM (49,7%). Ojca X nie przetestuję, gdyż nie żyje.

Jeśliby przyjąć, że gdyby pokrewieństwo X z Y było tylko od strony matki, to obserwowalibysmy średnio 433 cM wspólnego DNA z zakresem (102cM - 980cM). W związku z tym dla pokrewieństwa Y z X od strony ojca zostaje średnio 585 cM z zakresem (38cM - 916cM).

Dla porównania, siostra X ma z Y 830 cM (11,7%) wspólnego DNA.

Czy na podstawie wyników można wykluczyć scenariusz 1. z oryginalnego posta?

Adam
mariuszek69

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 4 times
Kontakt:

Post autor: mariuszek69 »

Te oryginalne koligacje jeszcze rozumiem (albo tak mi się wydaje) ale trudno mi sobie wyobrazić kim jest matka X dla Y w scenariuszu 1. Przyrodnią siostrą? Bo w drugim scenariuszu to chyba jest podwójna pierwszą kuzynką.

Myślę, że potrzebny jest rysunek, żeby to zrozumieć. Jest narzędzie, które pomaga w rozwiązywaniu takich zagadek - banyandna.com.

Pozdrawiam,
Mariusz
michalmilewski

Sympatyk
Podziękował: 6 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: michalmilewski »

AdamKolacz pisze: czw 09 kwie 2026, 17:18Czy na podstawie wyników można wykluczyć scenariusz 1. z oryginalnego posta?
Według mnie chyba jeszcze nie. Biorąc pod uwagę wszystkie te wyniki i uzyskaną od Ciebie informację, że cała czwórka dziadków osoby Y była pradziadkami (4/8) osoby X, możliwe są chyba cały czas dwa różne scenariusze.

(1) W pierwszym scenariuszu ojciec osoby Y byłby wujkiem matki lub ojca osoby X, a z kolei matka osoby Y byłaby ciotką drugiego z rodziców (matki lub ojca) osoby X. W takim przypadku rodzice osoby X byliby pierwszymi kuzynami osoby Y i powinni mieć z tą osobą po ok. 866 (396-1397) cM wspólnego DNA. Osoba X byłaby więc podwójnym pierwszym kuzynem z jednym przesunięciem (2 x 1C1R) dla osoby Y, więc X i Y powinni mieć też ok. 866 cM wspólnego DNA (z odpowiednim przedziałem zmienności).

(2) Drugi możliwy scenariusz to taki, w którym ojciec osoby X byłby przyrodnim bratem osoby Y, więc miałby z nim wówczas około 1759 (1160-2436) cM wspólnego DNA (z czego połowę, czyli ok. 880, przekazałby osobie X), natomiast matka X byłaby pierwszą kuzynką osoby Y (poprzez drugiego z rodziców tej osoby), a więc miałaby ok. 866 (396-1397) cM wspólnego DNA, z czego ok. połowy (ok. 433 cM) przekazałaby dziecku (X). Tak więc osoba X miałaby w sumie ok. 1299 cM wspólnego DNA z osobą Y, przy czym prawdziwy wynik (1018 cM) zapewne mieści się wciąż w możliwym przedziale zmienności.
AdamKolacz pisze: czw 09 kwie 2026, 17:18Dla porównania, siostra X ma z Y 830 cM (11,7%) wspólnego DNA.

Tak niski wynik dla siostry znacząco zmniejsza prawdopodobieństwo mojego scenariusza nr 2 (zwiększając jednocześnie prawdopodobieństwo scenariusza nr 1), ale chyba jeszcze nie eliminuje tej możliwości całkowicie.

Pozdrawiam,
Michał
Szukam Milewskich z różnych linii, którzy chętni byliby poddać się badaniu Y-DNA
https://www.familytreedna.com/groups/milewski/about
https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... 218753&z=6
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia genetyczna”