AdamKolacz pisze: czw 09 kwie 2026, 17:18Czy na podstawie wyników można wykluczyć scenariusz 1. z oryginalnego posta?
Według mnie chyba jeszcze nie. Biorąc pod uwagę wszystkie te wyniki i uzyskaną od Ciebie informację, że cała czwórka dziadków osoby Y była pradziadkami (4/8) osoby X, możliwe są chyba cały czas dwa różne scenariusze.
(1) W pierwszym scenariuszu ojciec osoby Y byłby wujkiem matki lub ojca osoby X, a z kolei matka osoby Y byłaby ciotką drugiego z rodziców (matki lub ojca) osoby X. W takim przypadku rodzice osoby X byliby pierwszymi kuzynami osoby Y i powinni mieć z tą osobą po ok. 866 (396-1397) cM wspólnego DNA. Osoba X byłaby więc podwójnym pierwszym kuzynem z jednym przesunięciem (2 x 1C1R) dla osoby Y, więc X i Y powinni mieć też ok. 866 cM wspólnego DNA (z odpowiednim przedziałem zmienności).
(2) Drugi możliwy scenariusz to taki, w którym ojciec osoby X byłby przyrodnim bratem osoby Y, więc miałby z nim wówczas około 1759 (1160-2436) cM wspólnego DNA (z czego połowę, czyli ok. 880, przekazałby osobie X), natomiast matka X byłaby pierwszą kuzynką osoby Y (poprzez drugiego z rodziców tej osoby), a więc miałaby ok. 866 (396-1397) cM wspólnego DNA, z czego ok. połowy (ok. 433 cM) przekazałaby dziecku (X). Tak więc osoba X miałaby w sumie ok. 1299 cM wspólnego DNA z osobą Y, przy czym prawdziwy wynik (1018 cM) zapewne mieści się wciąż w możliwym przedziale zmienności.
AdamKolacz pisze: czw 09 kwie 2026, 17:18Dla porównania, siostra X ma z Y 830 cM (11,7%) wspólnego DNA.
Tak niski wynik dla siostry znacząco zmniejsza prawdopodobieństwo mojego scenariusza nr 2 (zwiększając jednocześnie prawdopodobieństwo scenariusza nr 1), ale chyba jeszcze nie eliminuje tej możliwości całkowicie.
Pozdrawiam,
Michał