Poszukiwana, poszukiwany - Jegier i Misztal, Skrajniwa, Koniecpol, śląsk i okolice

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Morwa

Sympatyk

Poszukiwana, poszukiwany - Jegier i Misztal, Skrajniwa, Koniecpol, śląsk i okolice

Post autor: Morwa »

Dzień dobry,

Zwracam się z prośbą/zapytaniem.
Dotarłam do pewnej przeszkody w moich poszukiwaniach, mianowicie nie jestem w stanie znaleźć ani aktu urodzenia ani aktu zgonu Elżbiety Jegier z domu Misztal. Jedyna informacja jaką udało mi się znaleźć, to akt urodzenia jej syna z 1909 roku, gdzie napisano, że matka miała lat 19 (ojciec nieznany więc i po akcie ślubu nie dojdę, Jegier to mąż z którym się zeszła już po urodzeniu syna). Idąc tym tropem musiała się urodzić 1889/1890.
Moją jedyną poszlaką jest to, że syn urodził się we wsi Skrajniwa na śląsku.
Natomiast ojciec Elżbiety Józef Misztal urodził się w Koniecpolu-Chrząstowicach. Sprawdzam wszystkie te parafie, do których znajduje dostęp i które są w okolicy ale bez powodzenia.
Intryguje mnie również Józef Misztal, przy jego akcie urodzenia nie ma dopisku o dacie i miejscu zgonu (jak to czasem bywa). Zastanawia mnie, czy istnieją sposoby aby ich jakoś zlokalizować, gdy brak konkretnych dat? Józef urodził się w 1854 i wiem, że w 1901 roku jeszcze żył (bo urodziło mu się dziecko i nie znalazłam aktu zgonu za ten rok) więc równie dobrze mógł umrzeć w 1902 jak i w 1954 :wink:. Kompletnie nie mam pomysłu jak do tego podejść, więc uprzejmie proszę o pomoc, może ktoś ma jakąś oczywistą wskazówkę która mi umyka :D
Archiwum Państwowe w Częstochowie i Archidiecezjalne nie były pomocne a bez dat, nawet gdybym była bezpośrednią krewną USC nie wydałoby mi aktów (zresztą, chyba tylko do pradziadków wydają, dalej nie? proszę mnie poprawić w razie czego, tak mnie poinformowano w moim lokalnym USC).
Poproszę o wskazówki i dziękuję :)

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek
Moderator
Pozdrawiam, Aleksandra
Morwa

Sympatyk

Re: Poszukiwana, poszukiwany - Jegier i Misztal, Skrajniwa, Koniecpol, śląsk i okolice

Post autor: Morwa »

Właśnie wgłębiłam się i sprawę utrudnia to, że te miejscowości przechodziły/podchodziły pod różne województwa, świętokrzyskie, łódzkie, śląskie a nawet o małopolskę zahaczyło (oczywiście inaczej się to wszystko dawniej nazywało, chodzi mi o to, że gdy szukam informacji o tej rodzinie to jest strasznie poplątane 'geograficznie', że tak to nazwę), także kompletnie nie wiem co robić, jeśli ktoś ma pomysł jak to ugryźć będę wdzięczna.
(I mam nadzieję, że nie będzie to uznawane za chamskie podbijanie tematu, chciałam tylko dodać nowe informacje)
Pozdrawiam, Aleksandra
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”