Powstanie styczniowie i zesłańcy syberyjscy
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Robert_Kostecki

- Podziękował: 4 times
- Otrzymał podziękowania: 26 times
Re: Powstanie styczniowie i zesłańcy syberyjscy
Na temat powstańców styczniowych jest zawiązanych na tym forum kilka tematów, w tym niniejszy zawierający 17 stron, na których podane są liczne linki i wskazówki. Wypadałoby przed zadawaniem podstawowych pytań, najpierw zapoznać się z całością tego materiału.
I raczej nie Stawiska tylko Stawiski, parafia Poryte. Leon Wyczółkowski (*1839 Stawiski Wieś, akt nr 16), syn Kazimierza i Marianny Woleńskiej.
I raczej nie Stawiska tylko Stawiski, parafia Poryte. Leon Wyczółkowski (*1839 Stawiski Wieś, akt nr 16), syn Kazimierza i Marianny Woleńskiej.
Ostatnio zmieniony czw 26 lut 2026, 10:26 przez Robert_Kostecki, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pobłocka_Elżbieta

- Podziękował: 6 times
- Otrzymał podziękowania: 77 times
Czy tę stronę widziałaś?Julia_Wesołowska pisze: czw 26 lut 2026, 07:49 Witam! Mój przodek-Wesołowski Leon Kazimierowicz, urodzony w 1839 roku. najpierw został aresztowany, a następnie zesłany na Syberię. Pochodził ze Stawiska w guberni łomżyńskiej. Szukam informacji o nim i jego krewnych.
https://familio.org/persons/881a1658-35 ... b6593b35f2
Весоловский Леон Казимирович ur.1839
żona Веселовская Францишка Валентьевна родилась Около 1841, Ломжинская губерния, Кольненский уезд
potomstwo:
Дети
Коргуль (Веселовская) Юзефа Леонтьевна Около 1866 г.р.
Веселовский Эдуард Леонтьевич oколо 1877 г.р.Бергамакская волость Тарского уезда Тобольской губернии -1919 р.п. Муромцево Омской области
Веселовский Станислав ЛеоновичОколо 1880 г.р.
(Веселовская) Елена ЛеоновнаОколо 1883 г.р.
(Веселовская) Юлианна ЛеоновнаНеизвестно г.р.
Życiorys,potomkowie w komentarzach
syn Edwarda Wesołowskiego Leontowicza
Wesołowski Piotr Edwardowicz 28.01.1907r.Muromcewo-zm.23.11.1984r.
.....Piotr Eduardowicz Wesolowski - urodził się 28 stycznia 1907 roku we wsi Muromcewo w mieszczańskiej rodzinie chłopskiej. Jego rodzice do 1917 roku pracowali jako rolnicy i woźnice, jako zajęcie dodatkowe. Jego ojciec, Eduard Leontjewicz Weselowski, został stracony przez wojska Kołczaka w 1919 roku, za czasów reżimu Kołczaka, za pomoc Czerwonym Partyzantom. Jego matka, Wiktoria Ławrientjewna Weselowska, po egzekucji męża została z dziesięciorgiem dzieci (4 chłopcami i 6 dziewczynkami). W 1921 roku utonął jego najstarszy brat, Iwan Eduardowicz Weselowski. Jego młodszy brat, Stanisław Eduardowicz Weselowski, zginął na froncie podczas Wielkiej Wojny Ojczyźnianej. Brat Nikołaj Eduardowicz Weselowski mieszkał w Kurganie. Siostra Aleksandra utonęła. Siostry Jekaterina, Elżbieta i Maria mieszkały we wsi Muromcewo, a siostry Anna i Wiktoria mieszkały i pracowały w Kemerowie. Jego matka pracowała w kołchozie Budionny. Jego pierwsza żona, Praskowia Konstantinowna Płotnikowa, zmarła w 1930 roku. Syn Wiktor, urodzony w 1929 roku. Druga żona, Nadieżda Grigoriewna Neczkina. Córki Żanetta, urodzona w 1938 roku, i Galina, urodzona w 1941 roku.
Ukończył dwuletnią szkołę wiejską (pięć klas) we wsi Muromcewo. W 1921 roku, ze względu na trudną sytuację materialną, kontynuowanie nauki nie było już możliwe. Nie ukończył żadnej szkoły specjalistycznej ani innej. Już od najmłodszych lat rozpoczął samodzielną pracę w gospodarstwie ojca. W 1928 roku wyjechał do kopalni „Ałdan” w Czulmanie, gdzie pracował jako robotnik. Rok później wrócił do gospodarstwa ojca. 17 października 1929 roku został powołany do Armii Czerwonej przez Korpus Piechoty Muromcewskiej........
https://vk.com/wall-202462118_404
Geneteka:
Ślub 1861r.par. Poryte ,Stawiski skan 26
Leon Wesołowski rodz.Kazimierz, Marianna Wileńska
Franciszka Frąckiewicz rodz.Walenty, Katarzyna Uszyńska Poryte
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
Chrzest/urodz,2 dzieci Leona i Franciszki zd.Frąckiewicz małżonków Wesołowskich
po zalogowaniu
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... RN?lang=en
Pozdrawiam
Ela
Ela
-
Julia_Wesołowska
- Podziękował: 2 times
Dziękuję bardzo! Informacje o jego potomkach są znane (ale nie o wszystkich w pełni). Chciałbym dowiedzieć się czegoś o jego życiu na terenie Polski. Pochodzenie, rodzaj działalności, udział w powstaniu. Ale nie wiem jeszcze, jak można to zrobić i gdzie można się zwrócić.
Według niektórych informacji pracował jako listonosz przed powstaniem.
i tak, słusznie Stawiski
Według niektórych informacji pracował jako listonosz przed powstaniem.
i tak, słusznie Stawiski
-
Julia_Wesołowska
Dziękuję za informacje o narodzinach Leona i jego żony!!! Bardzo cenne informacje!
Witam serdecznie
czy mogę prosić o sprawdzenie nazwisk Bielas, Piwowarek, Swieboda (Świeboda)
czy mogę prosić o sprawdzenie nazwisk Bielas, Piwowarek, Swieboda (Świeboda)
-
GrzegorzGen

Poszukuję śladów dla nazwiska Gendźwiłł Gendzwiłło i zbliżone. Na Wileńszczyźnie prawdopodobnie powinien być to Jan G. powstaniec 1863.Monika_Gierczak pisze: pn 22 sie 2016, 11:16 Witam,
Posiadam dwa tomy publikacji pt. "Powstanie styczniowe i zesłańcy syberyjscy". Jest to bogaty katalog fotografii ze zbiorów Muzeum Historycznego m.st. Warszawy chociaż obejmuje oczywiście postaci powstańców ze całego kraju. Jeśli ktoś jest zainteresowany sprawdzeniem czy jego bliski jest na którejś z fotografii to proszę pisać. Postaram się odpowiadać na bieżąco.
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam Grzegorz
PS. Najlepiej odp. także na ggendz@wp.pl
- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 3 times
- Otrzymał podziękowania: 101 times
W publikacji moze byc cos wiecej.
W wykazach zeslancow sa dwie osoby o tym nazwisku:
Списки политических преступников, лишенных по суду прав состояния,
имущество коих подлежит конфискации в казну». 1864.
- ГЕНДЗВИЛЛО Иванъ дворянин Виленской губернии. Виленского уезда
- ГЕНДЗВАЛЛО Мартынъ дворянин Виленская губерния Вилейскаго уезда в арендуемом имении Семце того же уезда; ему принадлежит 30 штук рогатого скота и 4 лошади.
Pozdrawiam
Grazyna
W wykazach zeslancow sa dwie osoby o tym nazwisku:
Списки политических преступников, лишенных по суду прав состояния,
имущество коих подлежит конфискации в казну». 1864.
- ГЕНДЗВИЛЛО Иванъ дворянин Виленской губернии. Виленского уезда
- ГЕНДЗВАЛЛО Мартынъ дворянин Виленская губерния Вилейскаго уезда в арендуемом имении Семце того же уезда; ему принадлежит 30 штук рогатого скота и 4 лошади.
Pozdrawiam
Grazyna
-
Czupryna01

- Podziękował: 15 times
- Otrzymał podziękowania: 6 times
Proszę o sprawdzenie Jakob, Jakub Miller, Müller, ur 1845 wieś Brzozów, gmina Rzeczyca, w 1863 zam. w Osada Dolna tuż przy granicy miasta Rawa. Powstańcem był na 100% ale nie wiem, gdzie był w latach 1864-67Monika_Gierczak pisze: pn 22 sie 2016, 11:16 Witam,
Posiadam dwa tomy publikacji pt. "Powstanie styczniowe i zesłańcy syberyjscy". (...) Jeśli ktoś jest zainteresowany sprawdzeniem czy jego bliski jest na którejś z fotografii to proszę pisać. Postaram się odpowiadać na bieżąco.
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrowienia, Romuald
-
pawik74

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Prosiłbym o sprawdzenie informacji o moich przodkach uczestnikach powstania. Wyruszyli z Galicji z Przemyśla w roku 1863:Monika_Gierczak pisze: pn 22 sie 2016, 11:16 Witam,
Posiadam dwa tomy publikacji pt. "Powstanie styczniowe i zesłańcy syberyjscy". Jest to bogaty katalog fotografii ze zbiorów Muzeum Historycznego m.st. Warszawy chociaż obejmuje oczywiście postaci powstańców ze całego kraju. Jeśli ktoś jest zainteresowany sprawdzeniem czy jego bliski jest na którejś z fotografii to proszę pisać. Postaram się odpowiadać na bieżąco.
Pozdrawiam,
Monika
Ignacy Dalmajer i jego syn lat 16 Józef Dalmajer (nazwisko pisane również jako Dallmajer). Obaj wzięci do niewoli po bitwie pod Komorowem. Trafili najpierw do więzienia w Staszowie a później w Kielcach. Następnie zostali skazani na przymusowe osiedlenie w gubernii orenburskiej. Dzięki wstawiennictwu władz austriackich Józef w roku 1869 wrócił do kraju. Losy Ignacego nieznane.
Z góry dziękuję za wszelka pomoc.
Paweł Kowalski
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
Robert_Kostecki

- Podziękował: 4 times
- Otrzymał podziękowania: 26 times
Ciekaw jestem, ilu z zadających tutaj pytania, zwróciło się najpierw do Instytutu Historii PAN w Warszawie z zapytaniem, czy interesująca ich osoba znajduje się w kartotece zesłańców postyczniowych?
Jeszcze kilka lat temu kartoteką zawiadywał prof. dr hab. Wiesław Caban.
Ile osób przeglądnęło też 18 stron wpisów niniejszego tematu, wychwytując z postów podane tam tytuły źródeł drukowanych i dotarło do tych opracowań? Ile też osób weszło w podawane linki rosyjskojęzyczne?
Samokształcenie genealoga nie polega na tym, że zadajemy pytanie licząc, że inni poświęcą za nas godziny na poszukiwania.
Uważam, iż kolejność powinna być taka, że osoba zainteresowana w swoim wpisie podaje informację - wykorzystałam takie a takie źródła. W nich nie znalazłam szukanej osoby. Proszę o pomoc.
Robert
Ile osób przeglądnęło też 18 stron wpisów niniejszego tematu, wychwytując z postów podane tam tytuły źródeł drukowanych i dotarło do tych opracowań? Ile też osób weszło w podawane linki rosyjskojęzyczne?
Samokształcenie genealoga nie polega na tym, że zadajemy pytanie licząc, że inni poświęcą za nas godziny na poszukiwania.
Uważam, iż kolejność powinna być taka, że osoba zainteresowana w swoim wpisie podaje informację - wykorzystałam takie a takie źródła. W nich nie znalazłam szukanej osoby. Proszę o pomoc.
Robert
Chciałbym bardzo podziękować za wiadomość. Przejrzałem wszystkie 18 stron w tym wątku na forum.Robert_Kostecki pisze: ndz 22 mar 2026, 23:54 Ciekaw jestem, ilu z zadających tutaj pytania, zwróciło się najpierw do Instytutu Historii PAN w Warszawie z zapytaniem, czy interesująca ich osoba znajduje się w kartotece zesłańców postyczniowych?
Robert
Prowadzę poszukiwania w następującym temacie:
viewtopic.php?p=780679&hilit=Szebeko#p780679
Skontaktowałem się i zadałem pytania cenionym historykom:
Prof. dr hab. Wiesław Caban – polski historyk, profesor.
„To nazwisko nie występuje w bazie danych.”
Pan Profesor to niezwykle życzliwa osoba. Wykazał duże zainteresowanie moim tematem i polecił mi kontakt z kolejnymi badaczami:
Dr hab. Swietłana Mulina (Omsk) – znana historyk, badaczka polskiej zesłaniówce politycznej na Syberię.
Dr Zmicier Matwiejczyk – znany białoruski historyk, wiodący specjalista w dziedzinie historii powstań 1830–1831 i 1863–1864 na terenach Białorusi.
Dr Alaksiej Radziuk – białoruski historyk, docent.
Gdzie wysłałem zapytania:
Archiwum Akt Nowych (AAN) w Warszawie
(Zespoły: Mieszana Komisja Reorganizacyjna / Polskie Biuro Repatriacyjne w Moskwie, utworzone po traktacie ryskim z 1921 r.) – w sprawie: Szebeko / Szebelka / Jan / Iwan.
Brak odpowiedzi.
Archiwum Historyczne Obwodu Omskiego
– w sprawie: Szebeko / Szebelka / Jan / Iwan.
Brak odpowiedzi.
Chciałbym zapytać Szanownych Forumowiczów: jak długo zazwyczaj czeka się na odpowiedź z Archiwum Akt Nowych (AAN) w Warszawie? Zapytanie wysłałem 14.06.2026 r.
Dostałem jedynie automatyczne potwierdzenie:
Szanowni Państwo,
Potwierdzamy otrzymanie Państwa wiadomości. Zostanie ona zarejestrowana i przekazana do właściwej komórki organizacyjnej.
Z poważaniem,
Sekretariat
Z góry dziękuję za pomoc i wskazówki!
Andrzej Szebeko
-
jart

- Otrzymał podziękowania: 4 times
Co do AAN, jak jest zazwyczaj, to nie wiem (dawno nie korzystałem z ich usług), ale w latach 2022-2024 zdarzało mi się czekać nawet 5-6 miesięcy (z przypomnieniem o sobie z mojej strony po zazwyczaj około 4-ech miesiącach oczekiwania).asshebeko pisze: wt 21 lip 2026, 12:34 Chciałbym zapytać Szanownych Forumowiczów: jak długo zazwyczaj czeka się na odpowiedź z Archiwum Akt Nowych (AAN) w Warszawie? Zapytanie wysłałem 14.06.2026 r.
Dostałem jedynie automatyczne potwierdzenie:
Szanowni Państwo,
Potwierdzamy otrzymanie Państwa wiadomości. Zostanie ona zarejestrowana i przekazana do właściwej komórki organizacyjnej.
Z poważaniem,
Sekretariat
Z góry dziękuję za pomoc i wskazówki!
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki