"Rodzina Eminowiczów. 1628-1988" - Marka Eminowicza

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Ochocka_Magda

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

"Rodzina Eminowiczów. 1628-1988" - Marka Eminowicza

Post autor: Ochocka_Magda »

Dzień dobry,
czy ktoś z Państwa ma może dostęp do wydanej1989 w Krakowie pracy Marka Eminowicza "Rodzina Eminowiczów. 1628-1988"? Interesują mnie ewentualne informacje o Eugenii z Rybickich Eminowiczowej, żonie majora Stanisława Eminowicza (druga połowa XIX wieku), zwłaszcza np. o dacie i miejscu ślubu. Swoją drogą, to bardzo interesujący ród, szkoda tylko, że książka, wydana nakładem własnym rodziny Eminowiczów jest dość trudno dostępna.
Magdalena Ochocka
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 12 times
Otrzymał podziękowania: 31 times

Re: "Rodzina Eminowiczów. 1628-1988" Marka Eminowicza

Post autor: kwroblewska »

Ochocka_Magda pisze: czw 26 mar 2026, 14:30 [...] książka, wydana nakładem własnym rodziny Eminowiczów jest dość trudno dostępna.
Magdalena Ochocka
Próbowałaś ją wypożyczyć?
Katalog Biblioteki Muzeum Narodowego w Krakowie
https://opac.mnk.pl/index.php?KatID=1&t ... 36-1990%29
----
Krystyna
Ochocka_Magda

Sympatyk

Re: "Rodzina Eminowiczów. 1628-1988" Marka Eminowicza

Dziękuję za informację, ale nie mieszkam w Krakowie. U mnie ta książka jest w Bibliotece Uniwersyteckiej do korzystania na miejscu. W tej chwili nie mogę się wybrać do czytelni, poza tym nie mam pewności, czy w książce o Eugenii napisano coś więcej poza podaniem jej nazwiska w drzewie.
Magdalena
Awatar użytkownika
Marianna_P

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 18 times

Re: "Rodzina Eminowiczów. 1628-1988" - Marka Eminowicza

Post autor: Marianna_P »

Wg Gemini major Stanisław Eminowicz (ur. 1890, zm. 1940 w Katyniu) ślub z Eugenią z Rybickich 28.10.1913 r w Krakowie w bazylice św. Floriana.
Stanisław Eminowicz był zawodowym oficerem , legionistą, a w okresie międzywojennym służył m.in. w 20 Pułku Piechoty Ziemi Krakowskiej. Jego tragiczny los dopełnił się w 1940 roku, gdy jako jeniec Kozielska został zamordowany przez NKWD.
Eugenia w czasie I wojny światowej angażowała się w pomoc sanitarną i wsparcie dla żołnierzy.
Pozdrawiam Marianna
Ochocka_Magda

Sympatyk

Re: "Rodzina Eminowiczów. 1628-1988" - Marka Eminowicza

Niestety Gemini fantazjuje... Były dwie linie Eminowiczów, lwowska i krakowska, i co najmniej kilku Stanisławów, więc łatwo o przekłamania.
Para, która mnie interesuje, to starsze pokolenie. Emilia na pewno urodziła się we Lwowie w 1846, mąż był od niej kilka lat starszy. Był oficerem armii austriackiej stacjonującym m.in. na terenie obecnej Słowacji, zmarłym pod koniec XIX wieku. Ich dzieci urodziły się w latach siedemdziesiątych XIX wieku. Szukam aktu ślubu, bo interesuje mnie rodzina Rybickich, która pewnym momencie znika mi z radaru z parafii Bożego Ciała we Lwowie.

Pozdrawiam,
Magdalena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”