Czy zwykli żołnierze byli mordowani w Katyniu
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
- kaphis

- Podziękował: 20 times
- Otrzymał podziękowania: 43 times
Re: Czy zwykli żołnierze byli mordowani w Katyniu
Witam
Napisz do Instytutu Pamięci Narodowej oraz do Centralnego Archiwum Wojskowego. Może oni znajdą jakieś informacje o Twoim pradziadku. Ucieczki z obozów jenieckich były sporadyczne i prawie zawsze nieudane. Jeśli pradziadek nie był oficerem, mógł trafić do zwykłego łagru (GULAG-u), skąd ucieczki – choć ekstremalnie trudne – zdarzały się częściej niż z obozów specjalnych NKWD.
Wielu żołnierzy uciekło Sowietom jeszcze w 1939 roku przed sformowaniem stałych obozów (z transportów pieszych lub punktów zbornych). To było jak najbardziej możliwe i wielu tak ocalało. Ta wersja wydaje się być najbardziej prawdopodobna.
"Ucieczka z Katynia" mogła być metaforą tego, że Michał Tołkin w ogóle uniknął ujęcia przez Sowietów, mimo że jego jednostka lub koledzy zostali pojmani.
Napisz do Instytutu Pamięci Narodowej oraz do Centralnego Archiwum Wojskowego. Może oni znajdą jakieś informacje o Twoim pradziadku. Ucieczki z obozów jenieckich były sporadyczne i prawie zawsze nieudane. Jeśli pradziadek nie był oficerem, mógł trafić do zwykłego łagru (GULAG-u), skąd ucieczki – choć ekstremalnie trudne – zdarzały się częściej niż z obozów specjalnych NKWD.
Wielu żołnierzy uciekło Sowietom jeszcze w 1939 roku przed sformowaniem stałych obozów (z transportów pieszych lub punktów zbornych). To było jak najbardziej możliwe i wielu tak ocalało. Ta wersja wydaje się być najbardziej prawdopodobna.
"Ucieczka z Katynia" mogła być metaforą tego, że Michał Tołkin w ogóle uniknął ujęcia przez Sowietów, mimo że jego jednostka lub koledzy zostali pojmani.
- Tomasz_Lenczewski

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 18 times
- Kontakt:
Przede wszystkim trzeba zamówić akta z Archiwum WBH, gdzie znajdują się dane o Michale Tolkienie z tychże akt https://wbh.wp.mil.pl/pl/pages/kolekcja ... 1-16-8mpe/
autor: Tomasz_Lenczewski » ndz 05 kwie 2026, 20:03
Tomasz_Lenczewski pisze: ndz 05 kwie 2026, 19:57
Przede wszystkim trzeba zamówić akta z Archiwum WBH, gdzie znajdują się dane o Michale Tolkienie z tychże akt https://wbh.wp.mil.pl/pl/pages/kolekcja ... 1-16-8mpe/
Opowieści o Katyniu to jakaś legenda powstała poprzez niezrozumienie faktów. W Kozielsku oprócz oficerów byli przetrzymywani nieliczni cywile, ale to inna historia. Ucieczki są znane dwie, ale jedna fikcyjna związana z książką wydaną pod pseudonimem w USA, a druga z osobą o znanym historycznym nazwisku, która wojny nie przeżyła.
[/quote]
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział III, pkt 3, lit. c posty zostały scalone. Przypominam również o opcji edycji postu Rozdział IV, pkt 2, lit. q
Przypominam również prośbę o podpisywanie swoich postów.
Pozdrawiam, Marek
Moderator
autor: Tomasz_Lenczewski » ndz 05 kwie 2026, 20:03
Tomasz_Lenczewski pisze: ndz 05 kwie 2026, 19:57
Opowieści o Katyniu to jakaś legenda powstała poprzez niezrozumienie faktów. W Kozielsku oprócz oficerów byli przetrzymywani nieliczni cywile, ale to inna historia. Ucieczki są znane dwie, ale jedna fikcyjna związana z książką wydaną pod pseudonimem w USA, a druga z osobą o znanym historycznym nazwisku, która wojny nie przeżyła.
[/quote]
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział III, pkt 3, lit. c posty zostały scalone. Przypominam również o opcji edycji postu Rozdział IV, pkt 2, lit. q
Przypominam również prośbę o podpisywanie swoich postów.
Pozdrawiam, Marek
Moderator
Jeśli był zwykłym żołnierzem, nie oficerem, to nawet nie musiał uciekać, bo Sowieci takich puszczali po krótkim pobycie w obozie, do domu.
Pozdrawiam
K.G.
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Pozdrawiam
K.G.
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Moderator
Białko, Bajgot, Dancewicz, Jakusik, Mikołajczyk, Naliwajko, Miszkiel, Maskiewicz -> Szczuczyn, Różanka, Mikielewszczyzna -> powiat lidzki
Gruchacz -> Myślenice
Gruchacz -> Myślenice
-
AdamML

- Podziękował: 23 times
- Otrzymał podziękowania: 6 times
Tu się nie zgodzę - z szeregowców będących jeńcami sformowano potem m. in. Armię Berlinga, zatem nie tylko oficerowie byli przetrzymywani.
Spróbuję porozumieć się z jedną z instytucji. Z WBH niestety mi nie odpisali.
Pozdrawiam,
AdamM
Poszukuję informacji o rodzinach: Lewoniewski, Tołkin (Białoruś, Podlasie), Jakubczyk, Ninard, Paliksza, Charuk, Bobryk (par. Wołkowysk), Kępka (par. Łunno, okolice Węgrowa i par. Belsk Duży)
AdamM
Poszukuję informacji o rodzinach: Lewoniewski, Tołkin (Białoruś, Podlasie), Jakubczyk, Ninard, Paliksza, Charuk, Bobryk (par. Wołkowysk), Kępka (par. Łunno, okolice Węgrowa i par. Belsk Duży)
- Tomasz_Lenczewski

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 18 times
- Kontakt:
Proponowałbym najpierw doczytać trochę historii z czego składała się Armia Berlinga, a potem dopiero formułować wnioski. Na pewno nie z jeńców wojennych. https://swiatsybiru.pl/pl/nie-zdazyli-do-andersa/AdamML pisze: wt 07 kwie 2026, 20:26 Tu się nie zgodzę - z szeregowców będących jeńcami sformowano potem m. in. Armię Berlinga, zatem nie tylko oficerowie byli przetrzymywani.
Pozdrawiam
TL
P.s. Proszę dalej pisać do WBH lub ustalić sygnaturę akt, która znajduje się inwentarzu komputerowym pracowni WBH.
Dzień dobry
Panie Adamie, pisze Pan:
„Spróbuję porozumieć się z jedną z instytucji. Z WBH niestety mi nie odpisali”.
Nie wiem, nie korzystałem (a powinienem-tyle tego mam), ale to chyba tak nie działania:
„Piszesz i Masz”, a wręcz przeciwnie „Piszesz i Czekasz”.
I teraz odwrotnie.
Gdybym, to Ja (Polak) tak napisał do Białoruskiego WBH z zapytaniem czy mój krewny z miasta Prużana (Białoruś) został zamordowany prawdopodobnie w więzieniu w Mińsku.
To odpowiedzą od razu, czy trzeba będzie czekać? Jak Pan sądzi?
A może zapytają, a skąd wiem, że został zamordowany w Mińsku? A w ogóle skąd wiem, że takie więzienie w 1939 roku, tam było.
To odpowiem:
Skoro nie znalazłem Go na innych listach z :
Obóz Kozielsk - miejsce egzekucji i mogiły Katyń, las.
Obóz Ostaszków - miejsce egzekucji Twer (dawniej Kalinin) piwnice więzienia, mogiły
Miednoje, las.
Obóz Starobielsk - miejsce egzekucji Charków piwnice więzienia, mogiły Piatichatki, las.
Lista Ukraińska.
Więzienie Kijów - miejsce egzekucji piwnice więzienia, mogiły Bykownia, las.
Lista Białoruska.
Więzienie Mińsk - miejsce egzekucji piwnice więzienia, mogiły Kuropaty, las.
To powinien był być TUTAJ ! Jak wyżej.
Jest jeszcze inny kwestia, czy na Białorusi jest WBH lub Białoruski IPN?
Wiedział Pan o tych miejscach? Tak czy Nie?
Jeżeli nie, to jest Pan z FAKTAMI HISTORYCZNYM w przysłowiowej „CZARNEJ d…”. DZIURZE.
Podobnie jak Polacy. Aż… Aż do rozwiązanie ZSRR - 26 grudnia 1991 rok.
Uważam, że 98% Polaków wtedy też (do 1991) nie znało tych miejsc.
A… A do tego czasu był „Syndrom Katynia”. Gdzie zamordowano żołnierza, cywila?
W Katyniu! Gdzie ich bolała najmocniej głowa? W Katyniu!
Filmy propagandowe z ekshumacji - Niemcy 1943 rok, Sowieci 1944 rok.
A po wspomnianym 1991 roku, zaczęło się coś dziać.
A w tym działaniu była WYMIANA informacji z Archiwum byłego ZSRR.
Aż… Aż… Jeszcze raz. Aż...
Nastał on obecny szef Federacji Rosyjskiej „P”. I zabronił badań w Archiwum, po czym w 2021 roku, to ono, zlikwidowało Stowarzyszenie „Memoriał”, które to współpracowało z Polskim IPN.
I tyle… A ile jest jeszcze takich miejsc? Nie wiemy...
No cóż. Mieliśmy swoich zaborców, potem miała być 1000 Letnia Rzesza, następnie Wieczny Socjalizm, to i „Ł” i „P”, żyć wiecznie nie będą. To może się dowiemy.
Czego Polakom i Białorusinom z serca życzę.
Miłego dnia
Bogdan
P.S.
Piesze Pan:
„Tu się nie zgodzę - z szeregowców będących jeńcami sformowano potem m. in. Armię Berlinga.
Ratunku! Błagam. Niech nam Pan nie tworzy nowej historii, a zwłaszcza o Berlingu.
Patrz wyżej co napisał Tomasz Lenczewski.
B.
Panie Adamie, pisze Pan:
„Spróbuję porozumieć się z jedną z instytucji. Z WBH niestety mi nie odpisali”.
Nie wiem, nie korzystałem (a powinienem-tyle tego mam), ale to chyba tak nie działania:
„Piszesz i Masz”, a wręcz przeciwnie „Piszesz i Czekasz”.
I teraz odwrotnie.
Gdybym, to Ja (Polak) tak napisał do Białoruskiego WBH z zapytaniem czy mój krewny z miasta Prużana (Białoruś) został zamordowany prawdopodobnie w więzieniu w Mińsku.
To odpowiedzą od razu, czy trzeba będzie czekać? Jak Pan sądzi?
A może zapytają, a skąd wiem, że został zamordowany w Mińsku? A w ogóle skąd wiem, że takie więzienie w 1939 roku, tam było.
To odpowiem:
Skoro nie znalazłem Go na innych listach z :
Obóz Kozielsk - miejsce egzekucji i mogiły Katyń, las.
Obóz Ostaszków - miejsce egzekucji Twer (dawniej Kalinin) piwnice więzienia, mogiły
Miednoje, las.
Obóz Starobielsk - miejsce egzekucji Charków piwnice więzienia, mogiły Piatichatki, las.
Lista Ukraińska.
Więzienie Kijów - miejsce egzekucji piwnice więzienia, mogiły Bykownia, las.
Lista Białoruska.
Więzienie Mińsk - miejsce egzekucji piwnice więzienia, mogiły Kuropaty, las.
To powinien był być TUTAJ ! Jak wyżej.
Jest jeszcze inny kwestia, czy na Białorusi jest WBH lub Białoruski IPN?
Wiedział Pan o tych miejscach? Tak czy Nie?
Jeżeli nie, to jest Pan z FAKTAMI HISTORYCZNYM w przysłowiowej „CZARNEJ d…”. DZIURZE.
Podobnie jak Polacy. Aż… Aż do rozwiązanie ZSRR - 26 grudnia 1991 rok.
Uważam, że 98% Polaków wtedy też (do 1991) nie znało tych miejsc.
A… A do tego czasu był „Syndrom Katynia”. Gdzie zamordowano żołnierza, cywila?
W Katyniu! Gdzie ich bolała najmocniej głowa? W Katyniu!
Filmy propagandowe z ekshumacji - Niemcy 1943 rok, Sowieci 1944 rok.
A po wspomnianym 1991 roku, zaczęło się coś dziać.
A w tym działaniu była WYMIANA informacji z Archiwum byłego ZSRR.
Aż… Aż… Jeszcze raz. Aż...
Nastał on obecny szef Federacji Rosyjskiej „P”. I zabronił badań w Archiwum, po czym w 2021 roku, to ono, zlikwidowało Stowarzyszenie „Memoriał”, które to współpracowało z Polskim IPN.
I tyle… A ile jest jeszcze takich miejsc? Nie wiemy...
No cóż. Mieliśmy swoich zaborców, potem miała być 1000 Letnia Rzesza, następnie Wieczny Socjalizm, to i „Ł” i „P”, żyć wiecznie nie będą. To może się dowiemy.
Czego Polakom i Białorusinom z serca życzę.
Miłego dnia
Bogdan
P.S.
Piesze Pan:
„Tu się nie zgodzę - z szeregowców będących jeńcami sformowano potem m. in. Armię Berlinga.
Ratunku! Błagam. Niech nam Pan nie tworzy nowej historii, a zwłaszcza o Berlingu.
Patrz wyżej co napisał Tomasz Lenczewski.
B.
-
AdamML

Popełniłem błąd, armia Berlinga nie składała się z jeńców, ale o ile dobrze pamiętam, takowi (po amnestii i układzie Sikorski-Majski) dołączali do Armii Andersa, ale to już całkiem inny świat.
Dobrze, czyli że możliwe jest, iż pradziad był zwyczajnie pojmany i transportowany, lecz uciekł z transportu? Niedługo, o ile dowiem się czegoś więcej, uzupełnię podane przeze mnie informacje. Spytam o szczegóły dalekich krewnych.
Moderator
Dobrze, czyli że możliwe jest, iż pradziad był zwyczajnie pojmany i transportowany, lecz uciekł z transportu? Niedługo, o ile dowiem się czegoś więcej, uzupełnię podane przeze mnie informacje. Spytam o szczegóły dalekich krewnych.
Moderator
-
niki.ix

- Podziękował: 3 times
- Otrzymał podziękowania: 3 times
W kwietniu 1940 roku z transportu z Kozielska uciekło 161 osób. 395 osób ocalało dzięki przenoszeniu ich do innych obozów lub omyłkowemu odesłaniu. Czasem jeńców wycofywano z transportu. Z różnych powodów. NKWD można było np. przekupić. Poczytaj o Stanisławie Swianiewiczu. Wycofano go z transportu w ostatniej chwili przed stacją Gniezdowo, skąd jeńców przewożono do lasu.AdamML pisze: sob 11 kwie 2026, 21:50 Dobrze, czyli że możliwe jest, iż pradziad był zwyczajnie pojmany i transportowany, lecz uciekł z transportu? Niedługo, o ile dowiem się czegoś więcej, uzupełnię podane przeze mnie informacje. Spytam o szczegóły dalekich krewnych.
pozdrawiam
Anka
-
AdamML

Dobrze, jak wspomniałem, zapytałem o to krewnego, któremu pradziad bezpośrednio o tym opowiadał. Oto, co udało mi się ustalić:
- Michał Tołkin uciekł z kolegą, który na nazwisko miał Szczerbowicz
- „obóz” w którym byli, był kawałkiem lasu ogrodzonym drutem kolczastym
- spali tam pod drzewami
- uciekli, przekupując pilnującego ich żołnierza sacharyną
Czy przypomina to jakiś z obozów przejściowych?
- spali tam pod drzewami
Pozdrawiam,
AdamM
AdamM
-
niki.ix

Wszystkie obozy tak wyglądały. Kozielsk, Starobielsk, Ostaszków, Miednoje. Ludzie spali w stodołach, stajniach, szopach, klasztorach ale miejsca było mało. Większość spała w lasach w okolicach tych budynków, pod gołym niebem. Przed dotarciem do obozów docelowych były:AdamML pisze: ndz 12 kwie 2026, 17:11 Dobrze, jak wspomniałem, zapytałem o to krewnego, któremu pradziad bezpośrednio o tym opowiadał. Oto, co udało mi się ustalić:
- spali tam pod drzewami
1. punkty zbiórki na Kresach: Szepietówka, Frydrychówka, i Wołoczyska.
2. obozy przejściowe (rozdzielcze) w Putywiu i Kozielszczyźnie
Szeregowi żołnierze trafiali głównie do obozów pracy przymusowej - obóz rówieński i krzyworoski
pozdrawiam
Anka
Dzień dobry.
Nie zaglądam zbyt często, a widzę, że coś się dzieje.
Panie Adamie, pisze Pan :
„obóz” w którym byli, był kawałkiem lasu ogrodzonym drutem kolczastym
- spali tam pod drzewami.”
Równie dobrze mogło to być gołe pole otoczone drutami.
I trafiony. Miałem Panu o tym napisać, ale nie chciało mi się chcieć.
Właśnie o to chodziło. Patrz wyżej, to… PUNKT ZBIÓRKI ! Gdzie gromadzono wszystkich pojmanych.
A później Obozy przejściowe. I tam selekcja.
To też nie ma nic wspólnego z tym co Pan nazywa OBOZEM.
Twarda prawda, ale prawda.
Miłego dnia,
Bogdan.
P.S.
A!!! Osobiście uważam, że niki.ix pisze jakieś brednie:
“Wszystkie obozy tak wyglądały. Kozielsk, Starobielsk, Ostaszków, Miednoje. Ludzie spali w stodołach, stajniach, szopach, klasztorach ale miejsca było mało.
A zwłaszcza to:
“Większość spała w lasach w okolicach tych budynków, pod gołym niebem.“
Naprawdę?
To ciekawe…
Więc po co im strzelano w głowę, nie lepiej ich było zamrozić ? Kula kosztuje.
B.
Nie zaglądam zbyt często, a widzę, że coś się dzieje.
Panie Adamie, pisze Pan :
„obóz” w którym byli, był kawałkiem lasu ogrodzonym drutem kolczastym
- spali tam pod drzewami.”
Równie dobrze mogło to być gołe pole otoczone drutami.
I trafiony. Miałem Panu o tym napisać, ale nie chciało mi się chcieć.
Właśnie o to chodziło. Patrz wyżej, to… PUNKT ZBIÓRKI ! Gdzie gromadzono wszystkich pojmanych.
A później Obozy przejściowe. I tam selekcja.
To też nie ma nic wspólnego z tym co Pan nazywa OBOZEM.
Twarda prawda, ale prawda.
Miłego dnia,
Bogdan.
P.S.
“Wszystkie obozy tak wyglądały. Kozielsk, Starobielsk, Ostaszków, Miednoje. Ludzie spali w stodołach, stajniach, szopach, klasztorach ale miejsca było mało.
A zwłaszcza to:
Naprawdę?
To ciekawe…
B.
-
niki.ix

Zanim zarzucisz komuś pisanie bredni, może coś poczytasz na ten temat. Może np. to:Bodek pisze: wt 14 kwie 2026, 12:30
P.S.
A zwłaszcza to:
Naprawdę?
To ciekawe…
B.
https://katyn.ipn.gov.pl/kat/histori/zb ... zycia.html
albo to:
Autor ksiądz Zdzisław Peszkowski
Tytuł Wspomnienia jeńca z Kozielska
pozdrawiam
Anka
-
AdamML

Dobrze, proponuję byśmy ochłonęli i usiedli do sprawy w charakterze luźnej burzy mózgów
Często przykładam wagę do słów „jest to przekaz ustny”, który był przecież przeinaczany (bądźmy szczerzy, Michał Tołkin też był człowiekiem i mógł podkoloryzować swoje opowieści przed wnukami).
Jest jednak w tym przekazie wzmianka, iż wędrówka trwała dosyć długo i tylko nocami (w obawie przed ujęciem). Stawiałbym zatem na obozy w RFSRR.
Aktualnie mam też problemy z identyfikacją Szczerbowicza (wcześniej wspomniałem iż razem z prapradziadem brał udział w całej tej akcji), którego postać mogłaby mnie przybliżyć. Może ma lepiej dostępną/zachowaną dokumentację?
Często przykładam wagę do słów „jest to przekaz ustny”, który był przecież przeinaczany (bądźmy szczerzy, Michał Tołkin też był człowiekiem i mógł podkoloryzować swoje opowieści przed wnukami).
Jest jednak w tym przekazie wzmianka, iż wędrówka trwała dosyć długo i tylko nocami (w obawie przed ujęciem). Stawiałbym zatem na obozy w RFSRR.
Aktualnie mam też problemy z identyfikacją Szczerbowicza (wcześniej wspomniałem iż razem z prapradziadem brał udział w całej tej akcji), którego postać mogłaby mnie przybliżyć. Może ma lepiej dostępną/zachowaną dokumentację?
Pozdrawiam,
AdamM
AdamM
-
niki.ix

A może ktoś coś namieszał w tym przekazie.AdamML pisze: wt 14 kwie 2026, 19:48 Aktualnie mam też problemy z identyfikacją Szczerbowicza (wcześniej wspomniałem iż razem z prapradziadem brał udział w całej tej akcji), którego postać mogłaby mnie przybliżyć. Może ma lepiej dostępną/zachowaną dokumentację?
W kwietniu 1940 r z transportu z Kozielska do Lasu Katyńskiego uciekło dwóch jeńców porucznik Stanisław Szczerbowicz i ppor. rez. Wiktor Tołkin. Wiktor Tołkin trafił potem do obozu w Auschwitz. Po wojnie został rzeźbiarzem i architektem. Zmarł w 2013 r. Może się komuś osoby pomyliły.
pozdrawiam
Anka
-
AdamML

Dobrze, spytam krewnych... To jest bardzo dziwne...
Pozdrawiam,
AdamM
AdamM