bielecki pisze: wt 07 kwie 2026, 09:31
Nie wiem, czy wszyscy zainteresowani zauważyli: z AP w Toruniu wrzucono w marcu na Szukajwarchiwach skany rejestrów urzędów stanu cywilnego na litery A-G.
Może to początek upragnionej migracji całego materiału z Genealogiawarchiwach na szukaja?
Łukasz
Tak, miesiąc temu dostałem wreszcie dostęp do macierzy i mogłem zacząć zgrywać skany.
k_skrzyp pisze: wt 07 kwie 2026, 10:11
* A - niecałe F
...oczywiście chlubnie, ale niewzorowo, bo dla wzbogaconych zespołów wyświetla się teraz na szukaju sprzeczność typu:
"brak skanów/zdjęć - Liczba skanów: 3788"

(+filtry wyszukiwania nadal powiadomią o braku)
Już pierwsze się wyświetlają
bielecki pisze: wt 07 kwie 2026, 10:38
Rzeczywiście z liter F oraz G niektóre urzędy pominięto, ale nie chciałem szukać dziury w całym w tak radosnej chwili.
Wrzucam numerami zespołów a nie alfabetycznie. To mi ułatwia pracę - zmniejsza szanse na popełnienie błędu i utraty czegoś. A błędów jest sporo - skany na genealogii niekiedy były przypięte do złych jednostek, tam nie mieliśmy możliwości wykonania takich korekt, teraz robię wszystko ręcznie i staram się sprawy prostować.
Michał_Zieliński pisze: wt 07 kwie 2026, 10:49
tak, to jest początek zapowiadanej migracji. I wydaje mi się, że tempo nienajgorsze, oby takie utrzymali.
Innego wyjścia nie mają: serwisowi GWA kończy się okres wsparcia i po prostu przestanie działać.
Raczej utrzymanie tego tępa jest nierealne - robię to sam a i bez tego na nudę nie narzekałem

. Staram się zrobić jeden zespół dziennie. Szacuje, że uda mi się to zrobić w półtorej roku, o ile nie będzie żadnych awarii albo pilnych poleceń.
bielecki pisze: wt 07 kwie 2026, 11:05
A wiadomo, co się stanie z indeksami z GWA?
Będę starał się je zmigrować do indeksów jakie oferuje serwis Archiwalny, z tym, że pierwszeństwo mają skany.
PS. Przy okazji zespoły uzupełniam o mikrofilmy - czasami jest tak, że coś nie było zaskanowane ale mamy to zmikrofilmowane, wtedy to dorzucam do całości, więc jak komuś czegoś brakowało to zapraszam do zerknięcia.
Artur