Projekt genealogiczny AP w Toruniu i Bydgoszczy

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

bielecki

Sympatyk
Podziękował: 7 times
Otrzymał podziękowania: 20 times

Re: Projekt genealogiczny AP w Toruniu i Bydgoszczy

Post autor: bielecki »

Michał_Zieliński pisze: wt 07 kwie 2026, 10:49 Tak, to jest początek zapowiadanej migracji. I wydaje mi się, że tempo nienajgorsze, oby takie utrzymali.
Innego wyjścia nie mają: serwisowi GWA kończy się okres wsparcia i po prostu przestanie działać.
A wiadomo, co się stanie z indeksami z GWA?

Łukasz
Łukasz Bielecki
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Piotr_Romanowski »

bielecki pisze: wt 07 kwie 2026, 11:05
Michał_Zieliński pisze: wt 07 kwie 2026, 10:49 Tak, to jest początek zapowiadanej migracji. I wydaje mi się, że tempo nienajgorsze, oby takie utrzymali.
Innego wyjścia nie mają: serwisowi GWA kończy się okres wsparcia i po prostu przestanie działać.
A wiadomo, co się stanie z indeksami z GWA?

Łukasz
Mają być przeniesione na SZWA

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
ArturN
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: ArturN »

bielecki pisze: wt 07 kwie 2026, 09:31 Nie wiem, czy wszyscy zainteresowani zauważyli: z AP w Toruniu wrzucono w marcu na Szukajwarchiwach skany rejestrów urzędów stanu cywilnego na litery A-G.

Może to początek upragnionej migracji całego materiału z Genealogiawarchiwach na szukaja?

Łukasz
Tak, miesiąc temu dostałem wreszcie dostęp do macierzy i mogłem zacząć zgrywać skany.
k_skrzyp pisze: wt 07 kwie 2026, 10:11 * A - niecałe F
...oczywiście chlubnie, ale niewzorowo, bo dla wzbogaconych zespołów wyświetla się teraz na szukaju sprzeczność typu:
"brak skanów/zdjęć - Liczba skanów: 3788" :P (+filtry wyszukiwania nadal powiadomią o braku)
Już pierwsze się wyświetlają :)
bielecki pisze: wt 07 kwie 2026, 10:38 Rzeczywiście z liter F oraz G niektóre urzędy pominięto, ale nie chciałem szukać dziury w całym w tak radosnej chwili.
Wrzucam numerami zespołów a nie alfabetycznie. To mi ułatwia pracę - zmniejsza szanse na popełnienie błędu i utraty czegoś. A błędów jest sporo - skany na genealogii niekiedy były przypięte do złych jednostek, tam nie mieliśmy możliwości wykonania takich korekt, teraz robię wszystko ręcznie i staram się sprawy prostować.
Michał_Zieliński pisze: wt 07 kwie 2026, 10:49 tak, to jest początek zapowiadanej migracji. I wydaje mi się, że tempo nienajgorsze, oby takie utrzymali.
Raczej utrzymanie tego tępa jest nierealne - robię to sam a i bez tego na nudę nie narzekałem ;). Staram się zrobić jeden zespół dziennie. Szacuje, że uda mi się to zrobić w półtorej roku, o ile nie będzie żadnych awarii albo pilnych poleceń.
bielecki pisze: wt 07 kwie 2026, 11:05 A wiadomo, co się stanie z indeksami z GWA?
Będę starał się je zmigrować do indeksów jakie oferuje serwis Archiwalny, z tym, że pierwszeństwo mają skany.

PS. Przy okazji zespoły uzupełniam o mikrofilmy - czasami jest tak, że coś nie było zaskanowane ale mamy to zmikrofilmowane, wtedy to dorzucam do całości, więc jak komuś czegoś brakowało to zapraszam do zerknięcia.

Artur
Artur
bielecki

Sympatyk

ArturN pisze: śr 08 kwie 2026, 00:45
bielecki pisze: wt 07 kwie 2026, 10:38 Rzeczywiście z liter F oraz G niektóre urzędy pominięto, ale nie chciałem szukać dziury w całym w tak radosnej chwili.
Wrzucam numerami zespołów a nie alfabetycznie. To mi ułatwia pracę - zmniejsza szanse na popełnienie błędu i utraty czegoś.
Tak też sądziłem, ale nawet wtedy pozostaje pominięty USC Frydrychowo 69/1128/0

Michał_Zieliński pisze: wt 07 kwie 2026, 10:49 tak, to jest początek zapowiadanej migracji. I wydaje mi się, że tempo nienajgorsze, oby takie utrzymali.
Raczej utrzymanie tego tempa jest nierealne - robię to sam a i bez tego na nudę nie narzekałem ;). Staram się zrobić jeden zespół dziennie. Szacuje, że uda mi się to zrobić w półtorej roku, o ile nie będzie żadnych awarii albo pilnych poleceń.
Czy wiadomo coś na temat tego, czy zasoby z Włocławka, Bydgoszczy i Inowrocławia również będą stopniowo wzbogacały szukaja?

Pozdrawiam,
Łukasz
Łukasz Bielecki
ArturN

bielecki pisze: śr 08 kwie 2026, 09:18 Tak też sądziłem, ale nawet wtedy pozostaje pominięty USC Frydrychowo 69/1128/0
Niestety ten zespół wisi jako w trakcie publikacji od: 2026-01-29 13:46. Kilkakrotnie zgłaszałem to już do NAC, ale jak na razie bezskutecznie. Czasami się tak zdarza, muszą to ręcznie "popchnać"
bielecki pisze: śr 08 kwie 2026, 09:18 Czy wiadomo coś na temat tego, czy zasoby z Włocławka, Bydgoszczy i Inowrocławia również będą stopniowo wzbogacały szukaja?
Włocławek zacznę robić jak skończę Toruń, koledzy i koleżanki z Bydgoszczy też już pracują nad swoim zasobem, ale nie wiem kiedy zaczną publikować.

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Moderator
Artur
bielecki

Sympatyk

ArturN pisze: śr 08 kwie 2026, 09:50 [Włocławek zacznę robić jak skończę Toruń, koledzy i koleżanki z Bydgoszczy też już pracują nad swoim zasobem, ale nie wiem kiedy zaczną publikować.
Skoro już mamy Pana na linii, to czy jest szansa, aby na szukajwarchiwach znalazły się również skany SKOROWIDZÓW alfabetycznych do rejestrów USC - są one od wielu lat zeskanowane i dostępne tylko na miejscu w AP Bydgoszcz (z wyjątkiem skorowidzów dla miasta Bydgoszczy, dla tych AP Bydgoszcz uruchomiło własną aplikację online). Umieszczenie tych skorowidzów w sieci byłoby ogromnym ułatwieniem dla osób zmuszonych przeglądać rejestry strona po stronie. Oczywiście jeszce bardziej pomogłoby umieszczenie ich już dawno na GWA, ale podobno były one digitalizowane w ramach innego projektu i było to absolutnie nieprzezwyciężalną przeszkodą dla podpięcia tych jednostek pod GWA. Obecnie, gdy GWA przechodzi do historii, chyba utrzymywanie tych skanów w stanie praktycznej niedostępności dla użytkowników, mogłoby również przejść do historii? Nie wiem, czy w Toruniu było podobnie, bo nigdy tam nie sprawdzałem...

Łukasz
Łukasz Bielecki
Paweł_Zawadzki

Członek PTG
Legenda
Otrzymał podziękowania: 11 times

Post autor: Paweł_Zawadzki »

bielecki pisze: śr 08 kwie 2026, 10:32 Skoro już mamy Pana na linii, to czy jest szansa, aby na szukajwarchiwach znalazły się również skany SKOROWIDZÓW alfabetycznych do rejestrów USC - są one od wielu lat zeskanowane i dostępne tylko na miejscu w AP Bydgoszcz (z wyjątkiem skorowidzów dla miasta Bydgoszczy, dla tych AP Bydgoszcz uruchomiło własną aplikację online). Umieszczenie tych skorowidzów w sieci byłoby ogromnym ułatwieniem dla osób zmuszonych przeglądać rejestry strona po stronie. Oczywiście jeszce bardziej pomogłoby umieszczenie ich już dawno na GWA, ale podobno były one digitalizowane w ramach innego projektu i było to absolutnie nieprzezwyciężalną przeszkodą dla podpięcia tych jednostek pod GWA. Obecnie, gdy GWA przechodzi do historii, chyba utrzymywanie tych skanów w stanie praktycznej niedostępności dla użytkowników, mogłoby również przejść do historii? Nie wiem, czy w Toruniu było podobnie, bo nigdy tam nie sprawdzałem...

Łukasz
Jeśli jest możliwość ściągnięcia tych skanów z AP możemy dodać je do Skanoteki.
Paweł
ArturN

O skany z Bydgoszczy i Inowrocławia musicie pytać AP Bydgoszcz. Nie wiem jakie to skany i czemu ich nie zamieścili. Dziś pojawią się pewnie zespoły 1135 i 1136. W sprawie 1128 dostałem informacje z NAC, że zerkną co się zacięło :)

Artur

Moderator
Artur
bielecki

Sympatyk

Paweł_Zawadzki pisze: śr 08 kwie 2026, 14:14
bielecki pisze: śr 08 kwie 2026, 10:32 Skoro już mamy Pana na linii, to czy jest szansa, aby na szukajwarchiwach znalazły się również skany SKOROWIDZÓW alfabetycznych do rejestrów USC - są one od wielu lat zeskanowane i dostępne tylko na miejscu w AP Bydgoszcz (z wyjątkiem skorowidzów dla miasta Bydgoszczy, dla tych AP Bydgoszcz uruchomiło własną aplikację online). Umieszczenie tych skorowidzów w sieci byłoby ogromnym ułatwieniem dla osób zmuszonych przeglądać rejestry strona po stronie. Oczywiście jeszce bardziej pomogłoby umieszczenie ich już dawno na GWA, ale podobno były one digitalizowane w ramach innego projektu i było to absolutnie nieprzezwyciężalną przeszkodą dla podpięcia tych jednostek pod GWA. Obecnie, gdy GWA przechodzi do historii, chyba utrzymywanie tych skanów w stanie praktycznej niedostępności dla użytkowników, mogłoby również przejść do historii? Nie wiem, czy w Toruniu było podobnie, bo nigdy tam nie sprawdzałem...

Łukasz
Jeśli jest możliwość ściągnięcia tych skanów z AP możemy dodać je do Skanoteki.
Kiedyś prosiłem o nie AP Bydgoszcz i nawet jeden pełny skorowidz mi wysłali. Trochę nie rozumiem, czemu tak są chowane "pod korcem". Dotyczy to poza tym też pewnej liczby innych materiałów, np. skanów duplikatów ASC parafii ewangelickich. Od wielu lat są skany, niewielką ich część powolutku dodawano do GwA, ale większość nadal można zobaczyć tylko na miejscu.
Łukasz Bielecki
Paweł_Zawadzki

Członek PTG
Legenda
Otrzymał podziękowania: 11 times

Post autor: Paweł_Zawadzki »

bielecki pisze: śr 08 kwie 2026, 18:47 Kiedyś prosiłem o nie AP Bydgoszcz i nawet jeden pełny skorowidz mi wysłali. Trochę nie rozumiem, czemu tak są chowane "pod korcem". Dotyczy to poza tym też pewnej liczby innych materiałów, np. skanów duplikatów ASC parafii ewangelickich. Od wielu lat są skany, niewielką ich część powolutku dodawano do GwA, ale większość nadal można zobaczyć tylko na miejscu.
Prześlij pliki przez https://www.swisstransfer.com/fr Link wstaw tu na forum albo napisz do mnie na priv. Główna zasada w Skanotece to publikowanie pełnych jednostek. Może jeszcze ktoś coś dorzuci od siebie.
Paweł
bielecki

Sympatyk

bielecki pisze: wt 07 kwie 2026, 09:31 Nie wiem, czy wszyscy zainteresowani zauważyli: z AP w Toruniu wrzucono w marcu na Szukajwarchiwach skany rejestrów urzędów stanu cywilnego na litery A-G.

Może to początek upragnionej migracji całego materiału z Genealogiawarchiwach na szukaja?

Łukasz
Tak, miesiąc temu dostałem wreszcie dostęp do macierzy i mogłem zacząć zgrywać skany.
Tak tylko tu wrzucę, że chyba cały materiał z AP Toruń jest już na szukaju. Bardzo dziękuję za sprawne przeprowadzenie tego.
Łukasz Bielecki
ArturN

Zgadza się, przed urlopem udało mi się zakończyć sprawę z Toruniem i obecnie migruje Włocławek. Nie wiem tylko czy zdołam utrzymać tempo ;).
Artur
bielecki

Sympatyk

ArturN pisze: śr 12 sie 2026, 00:14 Zgadza się, przed urlopem udało mi się zakończyć sprawę z Toruniem i obecnie migruje Włocławek. Nie wiem tylko czy zdołam utrzymać tempo ;).
Bardzo dziękuję! Wtedy z utęsknieniem czekałem na USC Toruń i się doczekałem, teraz czekam na paraifę Włocławek, w każdym przypadku na końcu listy zespołów danego archiwum, ale przecież genealogia jest dla cierpliwych :lol:

A na poważnie, to mam nadzieję, że AP Bydgoszcz ze swoim Oddziałem też kiedyś wrzuci...
Łukasz Bielecki
Świętczak_Sebastian

Sympatyk
Podziękował: 11 times
Otrzymał podziękowania: 21 times

Post autor: Świętczak_Sebastian »

A dane zindeksowane też są przeniesione?
--
Sebastian
bielecki

Sympatyk

bielecki pisze: śr 12 sie 2026, 22:38 A na poważnie, to mam nadzieję, że AP Bydgoszcz ze swoim Oddziałem też kiedyś wrzuci...
Autopoprawka: widzę, że AP Bydgoszcz jest już ze swoim terenem gdzieś w 50% zaawansowane, wspaniale.
To jeszcze tylko Oddział Inowrocław, mam nadzieję, że też niebawem.
Łukasz Bielecki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”