Y DNA Barańscy
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
michalbaranski

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 1 time
Y DNA Barańscy
Dzień dobry,
po wielu latach poszukiwań udało mi się odnaleźć potencjalnego krewnego, który zgodził się wykonać badanie Y DNA celem potwierdzenia wspólnego przodka w linii męskiej - pra[x5]dziadka. Odnalezione metryki i inne dokumenty potwierdzają pokrewieństwo: pra[x5]dziadek obu osób nazywał się Michał Barański, powoływał się na szlacheckie pochodzenie, pochodził z ziemi jarosławskiej, miał majątek, miał syna Karola Barańskiego, który urodził się w 1783 roku (to wszystko mam udokumentowane).
Wynik badania 23 polimorfizmów DNA zlokalizowanych na chromosomie Y z zastosowaniem techniki PCR przy użyciu zestawu PowerPlex Y23 jednoznacznie wykluczył pokrewieństwo.
To co mnie najbardziej zaskoczyło to fakt, że w moim przypadku, po wgraniu wyniku do NEVGEN, wyszła na 99,4% haplogrupa J1a2a1a2 P58, która jest w Polsce bardzo rzadka. W drugiej próbce wyszła na 100% haplogrupa R1a M198.
Oczywiście mogło wystąpić w którejś linii NPE - 14 możliwości. Bardzo proszę o wszelkie wskazówki i co mogę teraz zrobić? W myheritage uzyskałem wynik badania: Europejczyk z Europy Wschodniej 70,4%, Bałkańczyk 12,4%, Bałt 8,5%, Germanin 7,5%, Żyd aszkenazyjski (Europa Środkowa) 1,2%.
Pozdrawiam serdecznie,
Michał
po wielu latach poszukiwań udało mi się odnaleźć potencjalnego krewnego, który zgodził się wykonać badanie Y DNA celem potwierdzenia wspólnego przodka w linii męskiej - pra[x5]dziadka. Odnalezione metryki i inne dokumenty potwierdzają pokrewieństwo: pra[x5]dziadek obu osób nazywał się Michał Barański, powoływał się na szlacheckie pochodzenie, pochodził z ziemi jarosławskiej, miał majątek, miał syna Karola Barańskiego, który urodził się w 1783 roku (to wszystko mam udokumentowane).
Wynik badania 23 polimorfizmów DNA zlokalizowanych na chromosomie Y z zastosowaniem techniki PCR przy użyciu zestawu PowerPlex Y23 jednoznacznie wykluczył pokrewieństwo.
To co mnie najbardziej zaskoczyło to fakt, że w moim przypadku, po wgraniu wyniku do NEVGEN, wyszła na 99,4% haplogrupa J1a2a1a2 P58, która jest w Polsce bardzo rzadka. W drugiej próbce wyszła na 100% haplogrupa R1a M198.
Oczywiście mogło wystąpić w którejś linii NPE - 14 możliwości. Bardzo proszę o wszelkie wskazówki i co mogę teraz zrobić? W myheritage uzyskałem wynik badania: Europejczyk z Europy Wschodniej 70,4%, Bałkańczyk 12,4%, Bałt 8,5%, Germanin 7,5%, Żyd aszkenazyjski (Europa Środkowa) 1,2%.
Pozdrawiam serdecznie,
Michał
Ostatnio zmieniony czw 21 maja 2026, 09:02 przez michalbaranski, łącznie zmieniany 3 razy.
- Łucja

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Re: Y DNA Barańscy, haplogrupa J1a2a1a2 P58
Tylko jeden test zrobiłeś w MyHeritage? Kiedy? Jak do listopada 2025 r. to możesz wgrać do FTDNA i tam dostaniesz świetnie określoną haplogrupę, w sposób mało dokładny, ale pewny (tylko trzeba uruchomić pełną wersję za coś 9 USD teraz). Z tym wynikiem z FTDNA możesz sprawdzić matche/dopasowania, co prawda nie będziesz miał profilu Y-DNA (bo nie zrobiłeś tam takiego testu), ale w projektach FTDNA, które są publiczne (listy przetestowanych, którzy przystąpili), czy na Y-Full.
A jak test w MH nowy i nie możesz go wgrać do FTDNA to zrobić tam test.
A na MH, zwłaszcza jak wykonasz kilka testów w rodzinie to zaczniesz to wszystko układać, weryfikować drzewo, które stworzyłeś i z czasem trafisz gdzie się nie zgadza. Testy do tego służą, chyba przede wszystkim, żeby potwierdzić dokumentowe dociekania.
Ja nie wiem czy wyniki, które masz w tej chwili są wiarygodne, to, że nie macie tej samej haplogrupy pewnie tak, ale czy ta Twoja z NEVGEN.
Analizy DNA, też Y, robi się porównawczo, na tle dużej bazy danych, przetestowanych osób, taką ma w tej chwili FTDNA.
Jak obaj zrobiliście w MH testy to możecie wgrać do Gedmatch i tam się "pobawić" np. zmniejszając kryteria (np. 5cM), porównać swoje testy, czy coś chwyta (ale to autosomalnie zbada, nie Y).
A poza tym przy tylu pokoleniach różnicy między wami niezgodność Y nie jest jakaś dziwna, miło jak się potwierdzi, ale jak nie to trudno, szukać dalej. Najlepiej byłoby zrobić BIG-Y w FTDNA oczywiście, ale można zacząć od wgrania testu autosomalnego z MH (jak jest do listopada 2025 r.) i już czegoś się dowiesz, jaką masz tę haplogrupę Y.
Łucja
A jak test w MH nowy i nie możesz go wgrać do FTDNA to zrobić tam test.
A na MH, zwłaszcza jak wykonasz kilka testów w rodzinie to zaczniesz to wszystko układać, weryfikować drzewo, które stworzyłeś i z czasem trafisz gdzie się nie zgadza. Testy do tego służą, chyba przede wszystkim, żeby potwierdzić dokumentowe dociekania.
Ja nie wiem czy wyniki, które masz w tej chwili są wiarygodne, to, że nie macie tej samej haplogrupy pewnie tak, ale czy ta Twoja z NEVGEN.
Analizy DNA, też Y, robi się porównawczo, na tle dużej bazy danych, przetestowanych osób, taką ma w tej chwili FTDNA.
Jak obaj zrobiliście w MH testy to możecie wgrać do Gedmatch i tam się "pobawić" np. zmniejszając kryteria (np. 5cM), porównać swoje testy, czy coś chwyta (ale to autosomalnie zbada, nie Y).
A poza tym przy tylu pokoleniach różnicy między wami niezgodność Y nie jest jakaś dziwna, miło jak się potwierdzi, ale jak nie to trudno, szukać dalej. Najlepiej byłoby zrobić BIG-Y w FTDNA oczywiście, ale można zacząć od wgrania testu autosomalnego z MH (jak jest do listopada 2025 r.) i już czegoś się dowiesz, jaką masz tę haplogrupę Y.
Łucja
-
michalbaranski

Re: Y DNA Barańscy
Dzień dobry,
bardzo dziękuję za wiadomość! Wyniki odebrałem w październiku 2025 r. Podziałam z FTDNA.
Badania na MH zrobiłem także mojemu ojcu i jego siostrze:
1. Ojciec (49,8% wspólnego ze mną DNA):
Europejczyk z Europy Wschodniej 65,3%
Bałt 14,1%
Bałkańczyk 13,5%
Germanin 3,0%
Żyd aszkenazyjski (Europa Środkowa) 2,5%
Żyd aszkenazyjski (Europa Zachodnia) 1,6%
2. Siostra mojego ojca (23,2% wspólnego ze mną DNA):
Europejka z Europy Wschodniej 59,6%
Bałtka 15,2%
Bałkanka 14,3%
Germanka 5,4%
Żydówka aszkenazyjska (Europa Wschodnia) 3,2%
Żydówka aszkenazyjska (Europa Środkowa) 2,3%
Pozdrawiam serdecznie,
Michał
bardzo dziękuję za wiadomość! Wyniki odebrałem w październiku 2025 r. Podziałam z FTDNA.
Badania na MH zrobiłem także mojemu ojcu i jego siostrze:
1. Ojciec (49,8% wspólnego ze mną DNA):
Europejczyk z Europy Wschodniej 65,3%
Bałt 14,1%
Bałkańczyk 13,5%
Germanin 3,0%
Żyd aszkenazyjski (Europa Środkowa) 2,5%
Żyd aszkenazyjski (Europa Zachodnia) 1,6%
2. Siostra mojego ojca (23,2% wspólnego ze mną DNA):
Europejka z Europy Wschodniej 59,6%
Bałtka 15,2%
Bałkanka 14,3%
Germanka 5,4%
Żydówka aszkenazyjska (Europa Wschodnia) 3,2%
Żydówka aszkenazyjska (Europa Środkowa) 2,3%
Pozdrawiam serdecznie,
Michał
-
michalbaranski

Dzień dobry,
zgodnie z sugestią wgrałem moje wyniki z MH do myFTDNA. Wyniki są rozbieżne względem tych z MH. Oto one:
Europe 100%
Eastern Europe:
- West Slavic 64%
- East Slavic <2%
Southern Europe:
- Greece & Balkans 16%
Western Europe:
- England, Wales, and Scotland 15%
European Jewish:
- Ashkenazi Jewish 3%
Co mogło spowodować aż tak duże rozbieżności w wynikach? Przypominając, w MH uzyskałem wynik badania: Europejczyk z Europy Wschodniej 70,4%, Bałkańczyk 12,4%, Bałt 8,5%, Germanin 7,5%, Żyd aszkenazyjski (Europa Środkowa) 1,2%.
Pozdrawiam serdecznie,
Michał
zgodnie z sugestią wgrałem moje wyniki z MH do myFTDNA. Wyniki są rozbieżne względem tych z MH. Oto one:
Europe 100%
Eastern Europe:
- West Slavic 64%
- East Slavic <2%
Southern Europe:
- Greece & Balkans 16%
Western Europe:
European Jewish:
- Ashkenazi Jewish 3%
Co mogło spowodować aż tak duże rozbieżności w wynikach? Przypominając, w MH uzyskałem wynik badania: Europejczyk z Europy Wschodniej 70,4%, Bałkańczyk 12,4%, Bałt 8,5%, Germanin 7,5%, Żyd aszkenazyjski (Europa Środkowa) 1,2%.
Pozdrawiam serdecznie,
Michał
-
sirdaniel

- Podziękował: 3 times
- Otrzymał podziękowania: 2 times
Dzień dobry,
te procenty nie mają znaczenia. Proszę sprawdzić haplogrupę. Kwadraty pod Badges o nazwie Y-DNA haplogroup.
te procenty nie mają znaczenia. Proszę sprawdzić haplogrupę. Kwadraty pod Badges o nazwie Y-DNA haplogroup.
- Łucja

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Celem wgrania do FTDNA było żeby określili Ci haplogrupę Y, wstępnie, bez robienia testu Y-DNA na razie. Jak test z października 2025 r. to masz szczęście, że Ci określili, bo przestali to robić już wkrótce. Teraz możesz zamówić tam test Y-DNA - BIG-Y najlepiej, do końca lipca są kody na obniżkę ceny na testy w FTDNA (w grupach na FB podajemy tabelę kodów).michalbaranski pisze: wt 21 lip 2026, 22:07 Dzień dobry,
Europe 100%
Eastern Europe:
- West Slavic 64%
- East Slavic <2%
Southern Europe:
- Greece & Balkans 16%
Western Europe:
European Jewish:
- Ashkenazi Jewish 3%
Pozdrawiam serdecznie,
Michał
Co Ci określili? Jaki Y?
% też masz ciekawe, ale to inna zabawa, masz tam chromosome painter, etniczności pokazane na chromosomach, które odcinki, możesz tą drogą analizować temat dalej. Tutaj nie używamy słowa "rozbieżności", jest bardzo wiele różnych analiz "etnicznych", co do zasady są różne, "etniczność" dla tych celów (genealogia genetyczna) nie jest zestandaryzowana. Na pewno wynik z FTDNA jest ciekawy i warto drążyć. Trzeba wyjść od swojej genealogii, wszystkich linii (miejsca i nazwiska) i szukać tam śladów płd. i zach. Europy oraz Żydów (chociaż tutaj % akurat bardzo mały). Niedawno w grupie na FB ktoś podał takie % z Anglia, Walia, Szkocja i okazało się, że ma genealogię z Górnego Śląska, i sprawa się wyjaśniła. Zacząć od własnej genealogii, nie analizować % etnicznych w próżni.
Ale przede wszystkim zająć się Y, tutaj wyniki są bardzo konkretne. Określili Y?
Łucja
-
michalbaranski

Bardzo dziękuję za obie odpowiedzi. Ogólnie od kilku miesięcy czekałem na przeniesienie wyników - pomimo, że badanie na MH wykonałem w październiku 2025, to jednak wynik pobrałem w listopadzie 2025 i FTDNA nie potrafiło tego rozpoznać. W końcu uzyskałem te procentowe wyniki, ale w kwadratach pod "Badges" widnieje informacja "Unknown Y-DNA Haplogroup". Aktywne mam tylko zakładki "myOrigins", "Chromosome Painter" i "ancientOrigins".
Drzewo mam bardzo dobrze przebadane w większości przypadków do połowy XVIII w. W linii ojca przodkowie przebywali w woj. podkarpackim (Lesko, Mrzygłód, Jarosław), woj. małopolskim (okolice Krakowa i Kraków), okolice Lwowa (Bezbrudy), woj. wielkopolskie (Jarocin, Krotoszyn, Rusko). Z kolei w linii matki przodkowie przebywali w okolicach Tarnopola (Czystyłów), Lwowa, Pilzna (Czechy).
Pozdrawiam serdecznie,
Michał
Drzewo mam bardzo dobrze przebadane w większości przypadków do połowy XVIII w. W linii ojca przodkowie przebywali w woj. podkarpackim (Lesko, Mrzygłód, Jarosław), woj. małopolskim (okolice Krakowa i Kraków), okolice Lwowa (Bezbrudy), woj. wielkopolskie (Jarocin, Krotoszyn, Rusko). Z kolei w linii matki przodkowie przebywali w okolicach Tarnopola (Czystyłów), Lwowa, Pilzna (Czechy).
Pozdrawiam serdecznie,
Michał
-
michalbaranski

Dzień dobry,
Na stronie predict.yseq.net/cllaude dookreśliłem moją haplogrupę Y do haplogrupy J-Z1865.
Po kilku reklamacjach uzyskałem dostęp w myFTDNA do danych po wgraniu wyników DNA autosomalnego z MyHeritage. Bardzo proszę o wskazówki, gdzie mogę poszukać podpowiedzi co do dookreślenia mojej haplogrupy Y. Nie wykonywałem póki co badania Big Y-700. W "Matchach" jest wiele osób z haplogrup J. Podaję te z największymi wskaźnikami:
J-Z1296 2nd Cousin - 4th Cousin Shared DNA 56 cM Longest Block 29 cM
J-FTB6380 Paternal: Samuel son of Efraim Weber, d.1849 Country of Origin: Hungary 3rd Cousin - 5th Cousin Shared DNA 15 cM Longest Block 15 cM
J-FGC9941 4th Cousin – Remote Shared DNA 19 cM Longest Block 10 cM
J-Z18290 4th Cousin - Remote Shared DNA 19 cM Longest Block 11 cM
J-FT270734 4th Cousin - Remote Shared DNA 18 cM Longest Block 11 cM
J-S12192 4th Cousin – Remote Shared DNA 19 cM Longest Block 12 cM
Bardzo proszę o jakiekolwiek dalsze wskazówki.
Pozdrawiam serdecznie,
Michał
Na stronie predict.yseq.net/cllaude dookreśliłem moją haplogrupę Y do haplogrupy J-Z1865.
Po kilku reklamacjach uzyskałem dostęp w myFTDNA do danych po wgraniu wyników DNA autosomalnego z MyHeritage. Bardzo proszę o wskazówki, gdzie mogę poszukać podpowiedzi co do dookreślenia mojej haplogrupy Y. Nie wykonywałem póki co badania Big Y-700. W "Matchach" jest wiele osób z haplogrup J. Podaję te z największymi wskaźnikami:
J-Z1296 2nd Cousin - 4th Cousin Shared DNA 56 cM Longest Block 29 cM
J-FTB6380 Paternal: Samuel son of Efraim Weber, d.1849 Country of Origin: Hungary 3rd Cousin - 5th Cousin Shared DNA 15 cM Longest Block 15 cM
J-FGC9941 4th Cousin – Remote Shared DNA 19 cM Longest Block 10 cM
J-Z18290 4th Cousin - Remote Shared DNA 19 cM Longest Block 11 cM
J-FT270734 4th Cousin - Remote Shared DNA 18 cM Longest Block 11 cM
J-S12192 4th Cousin – Remote Shared DNA 19 cM Longest Block 12 cM
Bardzo proszę o jakiekolwiek dalsze wskazówki.
Pozdrawiam serdecznie,
Michał
-
Zieliński_Jan

- Podziękował: 8 times
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Witam, jeżeli chodzi o haplogrupę J-Z1865 to FamilyTreeDNA podaje, że: "The man who is the most recent common ancestor of this line is estimated to have been born around 5900 BCE."
Oznacza to, że dopasowania autosomalne pokrywające się przynajmniej z tym poziomem mogą posiadać inną podgałąź od Pana, ze względu na kilka tysięcy lat dzielące tę haplogrupę od współczesności.
Na moim przykładzie jestem w stanie powiedzieć, że mając haplogrupę Z-92 z autosomalnego testu MyHeratige, miałem również dopasowanie autosomalne z kimś z innej głębokiej podgałęzi Z-92, posiadając z tą osobą ową haplogrupę jako ostatnią wspólną. "The man who is the most recent common ancestor of this line is estimated to have been born around 2200 BCE." Ale okazało się, że ja mam inną podgałąź, więc autosomalne dopasowania z punktem wspólnym w postaci odległej haplogrupy mogą być zmyłkowe.
Najlepiej jest wykonać test BIG-Y DNA, by otrzymać jak najdokładniejszą haplogrupę.
Pozdrawiam
Jan
Oznacza to, że dopasowania autosomalne pokrywające się przynajmniej z tym poziomem mogą posiadać inną podgałąź od Pana, ze względu na kilka tysięcy lat dzielące tę haplogrupę od współczesności.
Na moim przykładzie jestem w stanie powiedzieć, że mając haplogrupę Z-92 z autosomalnego testu MyHeratige, miałem również dopasowanie autosomalne z kimś z innej głębokiej podgałęzi Z-92, posiadając z tą osobą ową haplogrupę jako ostatnią wspólną. "The man who is the most recent common ancestor of this line is estimated to have been born around 2200 BCE." Ale okazało się, że ja mam inną podgałąź, więc autosomalne dopasowania z punktem wspólnym w postaci odległej haplogrupy mogą być zmyłkowe.
Najlepiej jest wykonać test BIG-Y DNA, by otrzymać jak najdokładniejszą haplogrupę.
Pozdrawiam
Jan
-
michalbaranski

Dzień dobry,
dzięki nowej funkcji w MyHeritage ustaliłem, że moja haplogrupa to: J-FGC9941.
To co jest dla mnie najbardziej zaskakujące to fakt, że niektóre osoby podane w MH na bazie badania DNA autosomalnego i wskazane tam jako potencjalni krewni (wspólny prax4 lub prax5dziadek), po analizie Y DNA okazują się być osobami, z którymi łączy mnie wspólny przodek, który urodził się około 550 p.n.e.
Pozdrawiam serdecznie,
Michał Barański
dzięki nowej funkcji w MyHeritage ustaliłem, że moja haplogrupa to: J-FGC9941.
To co jest dla mnie najbardziej zaskakujące to fakt, że niektóre osoby podane w MH na bazie badania DNA autosomalnego i wskazane tam jako potencjalni krewni (wspólny prax4 lub prax5dziadek), po analizie Y DNA okazują się być osobami, z którymi łączy mnie wspólny przodek, który urodził się około 550 p.n.e.
Pozdrawiam serdecznie,
Michał Barański