Prośba o radę - poszukiwanie informacji na temat śmierci i pochówku w Warszawie
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
-
Konradd2006

- Podziękował: 16 times
Prośba o radę - poszukiwanie informacji na temat śmierci i pochówku w Warszawie
Dzień dobry. Poszukuję informacji o braciach mojej praprababci - Julianie i Marianie Tomaszewskich. Zależy mi, żeby zlokalizować miejsce ich pochówku i dowiedzieć się kiedy zmarli. Z rodzinnych przekazów domniemywam, że umarli w drugiej połowie lat 40-tych, lub na początku 50-tych. Najprawdopodbniej nie minęło jeszcze 80 lat od ich śmierci, a i ja nie jestem ich zstępnym, co już rodzi problemy w dowiedzeniu się czegoś na temat ich śmierci w warszawskim USC, tj. w uzyskaniu odpisu aktu zgonu. Podejrzewam, że obaj zostali pochowani na cmentarzu bródnowskim, tak jak reszta rodziny, ale ich nagrobki zostały zapewne zlikwidowane, bo nie widnieją w bazie cmentarnej. Pisałem już z miesiąc temu do kancelarii e-mailem, ale do teraz nie uzyskałem informacji zwrotnej. Właściwie nie wiem jak ruszyć z tym dalej, czy powinienem próbować dalej przez cmentarz i USC, czy może są jeszcze jakieś powojenne warszawskie źródła, które mogłyby okazać się pomocne.
Konrad
Konrad
-
Paweł_Zawadzki

- Otrzymał podziękowania: 11 times
Re: Prośba o radę - poszukiwanie informacji na temat śmierci i pochówku w Warszawie
Witaj,
jeśli wyszukiwarki cmentarne milczą sprawdź czy przy aktach urodzeń i ślubów są dopiski o zgonie.
jeśli wyszukiwarki cmentarne milczą sprawdź czy przy aktach urodzeń i ślubów są dopiski o zgonie.
Paweł
- Bozenna

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 25 times
Re: Prośba o radę - poszukiwanie informacji na temat śmierci i pochówku w Warszawie
Dobry wieczor,
Kancelaria cmentarza brodnowskiego posiada raptularz, w ktorym sa zanotowane wszystkie groby, te zlikwidowane tez. Trzeba znac date zgonu, mniej wiecej i liczyc na milego pracownika kancelarii. Mialam okazje to sprawdzic kilka lat temu.
Serdecznosci,
Bozenna
Kancelaria cmentarza brodnowskiego posiada raptularz, w ktorym sa zanotowane wszystkie groby, te zlikwidowane tez. Trzeba znac date zgonu, mniej wiecej i liczyc na milego pracownika kancelarii. Mialam okazje to sprawdzic kilka lat temu.
Serdecznosci,
Bozenna
-
Maślanek_Joanna

A może poszukaj w nekrologach? Np. w "Życiu Warszawy" - to była główna gazeta warszawska z nekrologami.
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna
-
Arek_Bereza

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 26 times
Podobnie jak Bożenna miałem okazję uzyskać informację o grobach na Bródnie ale najpierw kancelaria zarzekała się, że nie pochowano takich osób. Dopiero gdy pojechałem na miejsce sprawdzono i podano mi informację na temat pochówku - grób już nie istniał choć poinformowano mnie, że osób tam pochowanych nie ekshumowano, po prostu pochowano kolejne osoby. Nie podano mi dokładnej lokalizacji grobu a jedynie przybliżoną.Bozenna pisze: śr 08 kwie 2026, 22:44 Dobry wieczor,
Serdecznosci,
Bozenna
Arek_Bereza
-
Konradd2006

Arek_Bereza pisze: czw 09 kwie 2026, 11:10Podobnie jak Bożenna miałem okazję uzyskać informację o grobach na Bródnie ale najpierw kancelaria zarzekała się, że nie pochowano takich osób. Dopiero gdy pojechałem na miejsce sprawdzono i podano mi informację na temat pochówku - grób już nie istniał choć poinformowano mnie, że osób tam pochowanych nie ekshumowano, po prostu pochowano kolejne osoby. Nie podano mi dokładnej lokalizacji grobu a jedynie przybliżoną.Bozenna pisze: śr 08 kwie 2026, 22:44 Dobry wieczor,
Serdecznosci,
Bozenna
A czy tam w kancelarii cmentarnej mogą posiadać więcej informacji na temat danej osoby, której grób został zlikwidowany, tzn. takie, które w moim przypadku pomogłyby w identyfikacji? Choćby data urodzenia.
-
Slawinski_Jerzy

- Podziękował: 13 times
- Otrzymał podziękowania: 1 time
Dzień dobry
W przypadku pochowków dokonanych po ostatniej wojnie w dokumentach cmentarnych powinna być przynajmniej karta zgonu lub nawet odpis aktu zgonu. W przypadku pochowków sprzed 1945 podane będzie jedynie imię i nazwisko pochowanego, data pogrzebu, wiek, ewentualnie zawód oraz parafia (jak się domyślam na podstawie "moich" przypadków, jest to parafia zamieszkania zmarłego względnie parafia, z której zmarłego przywieziono na cmentarz w celu pochówku). Oczywiście takie dane można uzyskać jedynie wtedy, jeżeli zachowała się księga pochowków z danego roku (tzw. dzienniki zmarłych). Niestety nie zachowały się dzienniki zmarłych ze wszystkich lat.
serdecznie pozdrawiam
Jerzy
W przypadku pochowków dokonanych po ostatniej wojnie w dokumentach cmentarnych powinna być przynajmniej karta zgonu lub nawet odpis aktu zgonu. W przypadku pochowków sprzed 1945 podane będzie jedynie imię i nazwisko pochowanego, data pogrzebu, wiek, ewentualnie zawód oraz parafia (jak się domyślam na podstawie "moich" przypadków, jest to parafia zamieszkania zmarłego względnie parafia, z której zmarłego przywieziono na cmentarz w celu pochówku). Oczywiście takie dane można uzyskać jedynie wtedy, jeżeli zachowała się księga pochowków z danego roku (tzw. dzienniki zmarłych). Niestety nie zachowały się dzienniki zmarłych ze wszystkich lat.
serdecznie pozdrawiam
Jerzy
-
pstrzel

- Podziękował: 7 times
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Witam,
https://www.nekrologi-baza.pl/zlista/406
Brak tutaj nazwisk męskich (jak i na następnej stronie /407), ale właściciel bazy na pewno je posiada.
https://www.nekrologi-baza.pl/zlista/406
Brak tutaj nazwisk męskich (jak i na następnej stronie /407), ale właściciel bazy na pewno je posiada.
- Bialas_Malgorzata

- Podziękował: 11 times
- Otrzymał podziękowania: 14 times
czy to te osoby
1893 1506 Marian Tomaszewski Józef Zofia Pleban Warszawa-Wola św. Stanisław Czyste
1891 687 Julian Tomaszewski Józef Zofia Pleban Warszawa św. Barbara Warszawa
niestety żadnych adnotacji nie ma
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek
Moderator
1893 1506 Marian Tomaszewski Józef Zofia Pleban Warszawa-Wola św. Stanisław Czyste
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek
Moderator
-
Konradd2006

Tak, przy aktach ślubnych też żadnych dodatkowych informacji niestety nie zamieszczono.Bialas_Malgorzata pisze: czw 09 kwie 2026, 16:53 czy to te osoby
Pozdrawiam, Marek
Moderator