Co dalej? Ogólne pytanie o zgonach

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Zadumka

Sympatyk
Podziękował: 14 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Co dalej? Ogólne pytanie o zgonach

Post autor: Zadumka »

Witam,

Zanim zacznę prosić o pomoc w sprawie zgonów konkretnych przodków, mam ogólne pytanie o to, jak szukać takich danych. Grobonet i podobne bazy niewiele pomagają, jeśli nie znam dokładnego miejsca zamieszkania, zwłaszcza w przypadku małych miejscowości.

Ale i tak nie udaje mi się tego znaleźć, nawet gdy mam miejscowość i rok — zwykle z okresu II wojny światowej.

Czy ktoś mógłby doradzić, jakie bazy danych warto jeszcze przeszukać, jeśli brakuje informacji w metrykach lub skanotece?

Pozdrawiam,
Weronika
pmplatek
Podziękował: 2 times

Re: Co dalej? Ogólne pytanie o zgonach

Post autor: pmplatek »

Dzień dobry,
mi pomogła strona mogiły.pl, ale ja wywnioskowałam po aktach chrztu potomstwa, na terenie jakiej parafii moi przodkowie prawdopodobnie mieszkali.

W wyszukiwarkę google podałam nazwę serwisu i parafii - serwis tworzy mini stronę, o konkretnym z cmentarzy i po nazwisku przodka można wyszukać mogiły (co interesujące są też tam zdjęcia).

Ja miałam szczęście (był cmentarz, którym mnie interesował) i wczoraj znalazłam grób przodków (małżeństwa), a nie miałam, żadnych danych, ze źródeł online dot. zgonu. Były to osoby, które zmarły przed i po II wojnie.

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Pozdr. Patrycja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”