Gdzie szukać aktu małżeństwa z Moskwy 30.12.1916
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
-
Gosia253

- Podziękował: 1 time
Gdzie szukać aktu małżeństwa z Moskwy 30.12.1916
Dzień dobry,
Nie wiem gdzie szukać aktu małżeństwa Wacława Kisiel (Kisiel-Dorohinickiego) z Marią Jaroszewską w Moskwie 30.12.1916. Ona podobno była po rozwodzie. Czy mogę prosić o podpowiedź, czy znajdę w archiwach online taki akt?
Nie wiem gdzie szukać aktu małżeństwa Wacława Kisiel (Kisiel-Dorohinickiego) z Marią Jaroszewską w Moskwie 30.12.1916. Ona podobno była po rozwodzie. Czy mogę prosić o podpowiedź, czy znajdę w archiwach online taki akt?
Małgorzata Kisiel-Dorohinicka
-----------------------------------
Szukam informacji o rodzinach: Kisiel, Kisiel-Dorohinicki z Litwy, Chwała ze Szczurowej, Kot ze Skorczowa (parafia Kazimierza Wielka) i z Boronic (parafia Kościelec)
Szukam informacji o rodzinach: Kisiel, Kisiel-Dorohinicki z Litwy, Chwała ze Szczurowej, Kot ze Skorczowa (parafia Kazimierza Wielka) i z Boronic (parafia Kościelec)
Re: Gdzie szukać aktu małżeństwa z Moskwy 30.12.1916
Dzień Dobry,Gosia253 pisze: czw 16 kwie 2026, 21:37 Nie wiem gdzie szukać aktu małżeństwa Wacława Kisiel (Kisiel-Dorohinickiego)...
Będzie ciężko. W Moskwie funkcjonowały trzy parafie rzymskokatolickie: św. Ludwika, św. św. Piotra i Pawła i Niepokalanego Poczęcia NMP. Można próbować szukać na stronie Centralnego Archiwum Historycznego Moskwy. W ramach projektu "Моя семья" opublikowano tam skany ksiąg metrykalnych (dla św. św. Piotra i Pawła będzie to adres: https://cgamos.ru/inye-konfessii/catholicism/609/2/). Niestety ta stronka jest niedostępna dla obywateli naszego kraju, ale jeśli wykorzystasz rosyjską bramkę proxy - będzie to możliwe.
Ostatnio zmieniony sob 18 kwie 2026, 15:39 przez Talos, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam - Wiesław
Witam ponownie,
Trochę "pogrzebałem" po moskiewskich metrykach (do których dostęp udzielił niegdyś nasz nieoceniony kolega Andrzej Baran) i jedynym ślubem z 1916 r., który może Cię zainteresować jest ślub poszukiwanej Marii Jaroszewskiej z 14-go maja 1916 z Parafii Św. Piotra i Pawła w Moskwie (posiadam skan tego aktu, gdybyś potrzebowała...).
Lecz Pan Młody, to nie Wacław Kisiel, ale Wiktor Ranke. Jedynym wytłumaczeniem tych faktów może być przypuszczenie, że był to pierwszy mąż M.J., ale trudno sobie wyobrazić, że ktoś w czasie półrocznego zaledwie pożycia małżeńskiego bierze rozwód i ponownie wychodzi za następnego kandydata do ręki...
Można również wziąć pod uwagę, że ten Twój poszukiwany ślub odbył się w Parafii Niepokalanego Poczęcia NMP, gdzie akty ślubne są dostępne z przedziału od połowy listopada 1917 r. do końca roku 1923, albo że ta uroczystość odbyła się w którejś z parafii ewangelickich...
Skąd pochodzi informacja, że Wacław Kisiel rozstał się z wolnością, dokładnie w sobotę 30-go grudnia 1916 r.???
Trochę "pogrzebałem" po moskiewskich metrykach (do których dostęp udzielił niegdyś nasz nieoceniony kolega Andrzej Baran) i jedynym ślubem z 1916 r., który może Cię zainteresować jest ślub poszukiwanej Marii Jaroszewskiej z 14-go maja 1916 z Parafii Św. Piotra i Pawła w Moskwie (posiadam skan tego aktu, gdybyś potrzebowała...).
Lecz Pan Młody, to nie Wacław Kisiel, ale Wiktor Ranke. Jedynym wytłumaczeniem tych faktów może być przypuszczenie, że był to pierwszy mąż M.J., ale trudno sobie wyobrazić, że ktoś w czasie półrocznego zaledwie pożycia małżeńskiego bierze rozwód i ponownie wychodzi za następnego kandydata do ręki...
Można również wziąć pod uwagę, że ten Twój poszukiwany ślub odbył się w Parafii Niepokalanego Poczęcia NMP, gdzie akty ślubne są dostępne z przedziału od połowy listopada 1917 r. do końca roku 1923, albo że ta uroczystość odbyła się w którejś z parafii ewangelickich...
Skąd pochodzi informacja, że Wacław Kisiel rozstał się z wolnością, dokładnie w sobotę 30-go grudnia 1916 r.???
Pozdrawiam - Wiesław
- Krystyna.waw

- Podziękował: 99 times
- Otrzymał podziękowania: 52 times
Re: Gdzie szukać aktu z Moskwy?
Wiesławie, może i dla mnie coś znajdziesz w Moskwie?
Wg. życiorysu Bolesława Zakępskiego, który był wtedy dzieckiem, synem zesłańca z 1913 roku:
- po rewolucji 1917 roku wyjechaliśmy z Sybiru do Moskwy.
- po powrocie do Polski w 1923 roku...
Wrócił ze starszymi siostrami, o rodzicach nic nie wiadomo.
Marcin Zakępski i Filipina Eleonora Bobrowska, on działacz SKDPiL
Sądzę, że oboje zmarli w Moskwie przed 1923 rokiem.
Nazwisko jest dość rzadkie, więc może coś?...
Wg. życiorysu Bolesława Zakępskiego, który był wtedy dzieckiem, synem zesłańca z 1913 roku:
- po rewolucji 1917 roku wyjechaliśmy z Sybiru do Moskwy.
- po powrocie do Polski w 1923 roku...
Wrócił ze starszymi siostrami, o rodzicach nic nie wiadomo.
Marcin Zakępski i Filipina Eleonora Bobrowska, on działacz SKDPiL
Sądzę, że oboje zmarli w Moskwie przed 1923 rokiem.
Nazwisko jest dość rzadkie, więc może coś?...
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
-
Zbig_Kowalski

- Otrzymał podziękowania: 22 times
.
Ostatnio zmieniony wt 11 sie 2026, 22:48 przez Zbig_Kowalski, łącznie zmieniany 1 raz.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Pozdrawiam, Zbig
-
Marcin.Rybicki

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Dziwne....
Maria Kazimiera Jaroszewska bierze ślub w Moskwie z Wiktorem Ranke synem Józefa i Józefy Sąchockiej.
U Wiktora Kazimierza Ranke w jego akcie urodzenia z Warszawy jest wzmianka o zawarciu małżeństwa w 1924 roku Jadwigą Teofilą Mańko w Radoryżu.
Natomiast z życiorysu Wacława Kisiela-Dorohinickiego dowiadujemy się, że 30 grudnia 1916 roku w Moskwie zawarł małżeństwo z Marią Kazimierą z Jaroszewskich. Maria Kazimiera umiera w 1929 roku w Warszawie i jest to ta sama Maria Kazimiera, która była żoną Wiktora Ranke, a następnie Wacława Kisiel-Dorohinickiego.
Co do metryk z Moskwy.
Ostatni wpis za rok 1916 z parafii śwśw.Piotra i Pawła pochodzi z 27 grudnia. Pierwszy wpis z 1917 roku nosi datę 7 stycznia. Kolejna informacja. Oprócz parafii św.Piotra i Pawła, istniała parafia św. Ludwika. Kościół Niepokalanego Poczęcia NMP był filialnym. Był jeszcze kapelan wojenny. Księgi małżeństw za lata 1916/1917 nie zachowały się.
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Maria Kazimiera Jaroszewska bierze ślub w Moskwie z Wiktorem Ranke synem Józefa i Józefy Sąchockiej.
U Wiktora Kazimierza Ranke w jego akcie urodzenia z Warszawy jest wzmianka o zawarciu małżeństwa w 1924 roku Jadwigą Teofilą Mańko w Radoryżu.
Natomiast z życiorysu Wacława Kisiela-Dorohinickiego dowiadujemy się, że 30 grudnia 1916 roku w Moskwie zawarł małżeństwo z Marią Kazimierą z Jaroszewskich. Maria Kazimiera umiera w 1929 roku w Warszawie i jest to ta sama Maria Kazimiera, która była żoną Wiktora Ranke, a następnie Wacława Kisiel-Dorohinickiego.
Co do metryk z Moskwy.
Ostatni wpis za rok 1916 z parafii śwśw.Piotra i Pawła pochodzi z 27 grudnia. Pierwszy wpis z 1917 roku nosi datę 7 stycznia. Kolejna informacja. Oprócz parafii św.Piotra i Pawła, istniała parafia św. Ludwika. Kościół Niepokalanego Poczęcia NMP był filialnym. Był jeszcze kapelan wojenny. Księgi małżeństw za lata 1916/1917 nie zachowały się.
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Dobry Wieczór,Marcin.Rybicki pisze: pt 17 kwie 2026, 22:02 Ostatni wpis za rok 1916 z parafii śwśw.Piotra i Pawła pochodzi z 27 grudnia. Pierwszy wpis z 1917 roku nosi datę 7 stycznia. Kolejna informacja. Oprócz parafii św.Piotra i Pawła, istniała parafia św. Ludwika. Kościół Niepokalanego Poczęcia NMP był filialnym. Był jeszcze kapelan wojenny. Księgi małżeństw za lata 1916/1917 nie zachowały się.
W mojej kopii aktów ślubnych z Parafii Św. Piotra i Pawła z 27 grudnia są dwa wpisy (nr 459 i 460), a następnym jest wpis z 31 grudnia (nr 461), więc oczywistym jest, że w tej parafii nie było ślubu w dniu 30 grudnia. Sprawdziłem zapisy z Parafii Św. Ludwika - ostatni wpis z 1916, to nr 9 z 28 listopada, a następnym już jest z 6 kwietnia 1917. Obstaję przy ślubie ewangelickim.
Ostatnio zmieniony sob 18 kwie 2026, 15:38 przez Talos, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam - Wiesław
- Krystyna.waw

- Podziękował: 99 times
- Otrzymał podziękowania: 52 times
Re: Gdzie szukać aktu z Moskwy?
@Zbig_Kowalski 

Jesteś wielki! Dziękuję!
Do pana Walerego z bólem serca, ale nie napiszę.
Marcin Zakępski był na zesłaniu we wsi Witim (biegun zimna).
Znalazłam tam bibliotekę, chciałam napisać, bo a nuż, ale wtedy Rosja napadła na Ukrainę.
Nie napisałam, poczekam.
Jesteś wielki! Dziękuję!
Do pana Walerego z bólem serca, ale nie napiszę.
Marcin Zakępski był na zesłaniu we wsi Witim (biegun zimna).
Znalazłam tam bibliotekę, chciałam napisać, bo a nuż, ale wtedy Rosja napadła na Ukrainę.
Nie napisałam, poczekam.
Ostatnio zmieniony sob 18 kwie 2026, 10:13 przez Krystyna.waw, łącznie zmieniany 1 raz.
Krystyna
-
Gosia253

Dzień dobry,
chylę czoła przed wszystkimi, którzy poświęcili dla mnie swój czas...
Niesamowite jest to, że znalazł się akt ślubu Marii Jaroszewskiej z Wiktorem Ranke. Tak, rzeczywiście był jej pierwszym mężem - Talos - czy mogłabym otrzymać od Ciebie ten skan? - rzeczywiście tylko pół roku i podobno potem był rozwód. Zastanawiające jest to, że już po "rozwodzie" i w trakcie nowego małżeństwa z Wacławem 05.04.1917 r urodziła się Maria Teresa...podobno córka Ranke...Wszystko to jest zagmatwane..
Jeśli to nie był ślub katolicki to można gdzieś znaleźć skan on-line?
Czy byłaby też możliwość odszukania aktu urodzenia Marii Teresy - nie wiem czy Ranke czy Kisiel bądź Kisiel-Dorohinicka.
Według pogłosek rodzinnych po śmierci Marii Kisiel-Dorohinickiej dd. Jaroszewskiej w 1929 roku w Warszawie córkę Marysię zabrała rodzina Rankego...
Może uda się odtworzyć jej losy...
I jeszcze jedno... czy można odszukać akt ich rozwodu?
Polecam się...i dziękuję za wszystkie informacje...
Marcin. Rybicki skąd znasz treść życiorysu Wacława Kisiel-Dorohinickiego?
chylę czoła przed wszystkimi, którzy poświęcili dla mnie swój czas...
Niesamowite jest to, że znalazł się akt ślubu Marii Jaroszewskiej z Wiktorem Ranke. Tak, rzeczywiście był jej pierwszym mężem - Talos - czy mogłabym otrzymać od Ciebie ten skan? - rzeczywiście tylko pół roku i podobno potem był rozwód. Zastanawiające jest to, że już po "rozwodzie" i w trakcie nowego małżeństwa z Wacławem 05.04.1917 r urodziła się Maria Teresa...podobno córka Ranke...Wszystko to jest zagmatwane..
Jeśli to nie był ślub katolicki to można gdzieś znaleźć skan on-line?
Czy byłaby też możliwość odszukania aktu urodzenia Marii Teresy - nie wiem czy Ranke czy Kisiel bądź Kisiel-Dorohinicka.
Według pogłosek rodzinnych po śmierci Marii Kisiel-Dorohinickiej dd. Jaroszewskiej w 1929 roku w Warszawie córkę Marysię zabrała rodzina Rankego...
Może uda się odtworzyć jej losy...
I jeszcze jedno... czy można odszukać akt ich rozwodu?
Polecam się...i dziękuję za wszystkie informacje...
Marcin. Rybicki skąd znasz treść życiorysu Wacława Kisiel-Dorohinickiego?
-
Marcin.Rybicki

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Przyznaję rację z datą ostatniego ślubu z parafii śwśw.Piotra i Pawła. Jeśli Maria Ranke zd. Jaroszewska rozwiodła się, to "najszybciej" ślub można było zawrzeć u ewangelików-luteran albo reformowanych. Tutaj jest życiorys Wacława chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://wbh.wp.mil.pl/c/scans/zasoby/I_ ... _15942.pdf
Marcin
Marcin
-
Gosia253

Dzień dobry,
a gdzie znajdę akty online ślubów ewangelicznych z tego roku?
a gdzie znajdę akty online ślubów ewangelicznych z tego roku?
Witam,Gosia253 pisze: pn 27 kwie 2026, 10:17 a gdzie znajdę akty online ślubów ewangelicznych z tego roku?
Widzę, Gosiu, że nie odpuszczasz.
Jak już pisałem, cztery lata temu jeden z naszych forumowiczów (Andrzej Baran), co zresztą wiesz, bo już mu kiedyś dziękowałaś, udostępnił na swoim dysku googlowskim skany dokumentów z moskiewskich kościołów, zarówno katolickich, jak i ewangelickich. Więc interesujące Cię skany tych ostatnich uzyskasz z adresów:
- https://drive.google.com/drive/folders/ ... drive_link
Musisz jedynie ściągnąć sobie całość na swój dysk i przeglądnąć kartka po kartce... Daj znać, jeśli coś znajdziesz (i gdzie oczywiście, co może być wskazówką dla innych poszukujących).
Pozdrawiam - Wiesław
-
Gosia253

Dziękuję baaardzooo...
Wiesławie
Bedę drążyć dalej. Poinformuję o sukcesach....
Bedę drążyć dalej. Poinformuję o sukcesach....