Supłatowicz Stanisław vel Sat Okh
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
-
orzech_101

- Podziękował: 3 times
Supłatowicz Stanisław vel Sat Okh
Dzień dobry,
Niedawno minęła kolejna rocznica urodzin Stanisława Supłatowicza (1924?-2003), pisarza, marynarza, rzekomego "polskiego Indianina" o imieniu "Długie Pióro" i partyzanta, propagatora kultury narodów Ameryki Północnej, znanego w okresie PRL i później. Postaci znanej i kontrowersyjnej.
Historia opowiadana przez Supłatowicza, który według podawanej przez siebie wersji miał się urodzić w Kanadzie jako syn Polki i wodza Szaunisów, doczekała się szeregu prób weryfikacji, w ogromnej większości z wynikiem negatywnym. Jedną z głównych prac była wydana w 2017 r. książka D. Rosiaka "Biało-czerwony. Tajemnica Sat-Okha".
Mnie natomiast nurtuje jedna kwestia: czy historia Stanisława Supłatowicza i jego rodziny doczekała się kiedykolwiek rzetelnych badań w oparciu o materiały metrykalne z Polski, Rosji i innych miejsc? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam,
Maciej Orzeszko
Niedawno minęła kolejna rocznica urodzin Stanisława Supłatowicza (1924?-2003), pisarza, marynarza, rzekomego "polskiego Indianina" o imieniu "Długie Pióro" i partyzanta, propagatora kultury narodów Ameryki Północnej, znanego w okresie PRL i później. Postaci znanej i kontrowersyjnej.
Historia opowiadana przez Supłatowicza, który według podawanej przez siebie wersji miał się urodzić w Kanadzie jako syn Polki i wodza Szaunisów, doczekała się szeregu prób weryfikacji, w ogromnej większości z wynikiem negatywnym. Jedną z głównych prac była wydana w 2017 r. książka D. Rosiaka "Biało-czerwony. Tajemnica Sat-Okha".
Mnie natomiast nurtuje jedna kwestia: czy historia Stanisława Supłatowicza i jego rodziny doczekała się kiedykolwiek rzetelnych badań w oparciu o materiały metrykalne z Polski, Rosji i innych miejsc? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam,
Maciej Orzeszko
-
Officinalis_Paeonia

- Otrzymał podziękowania: 48 times
Re: Stanisław Supłatowicz vel Sat Okh
Skomplikowana postać
Ale... Dariusz Rosiak wykorzystał dokumenty w swojej książce z różnych archiwów i USC...
O jakiej, konkretnie, wskazówce piszesz?
Pozdrawiam.
Ale... Dariusz Rosiak wykorzystał dokumenty w swojej książce z różnych archiwów i USC...
O jakiej, konkretnie, wskazówce piszesz?
Pozdrawiam.
Elża
-
orzech_101

Dziękuję za odpowiedź,
Np. dotyczących przyjazdu Stanisławy Supłatowicz z synem do Polski. Musiała gdzieś się zarejestrować, w przypadku repatriantów z Rosji/ZSRS było kilka ośrodków, m.in. Baranowicze, musiała mieć też jakieś dokumenty wjazdowe i meldować się w urzędach. Sytuacje znam z autopsji, bo moje obie prababcie wraz z córkami (babciami) spędziły rewolucję w Moskwie, a rodzina mojego dziadka przyjechała w 1922 r. z Kijowa.
Pozdrawiam,
Maciej
Np. dotyczących przyjazdu Stanisławy Supłatowicz z synem do Polski. Musiała gdzieś się zarejestrować, w przypadku repatriantów z Rosji/ZSRS było kilka ośrodków, m.in. Baranowicze, musiała mieć też jakieś dokumenty wjazdowe i meldować się w urzędach. Sytuacje znam z autopsji, bo moje obie prababcie wraz z córkami (babciami) spędziły rewolucję w Moskwie, a rodzina mojego dziadka przyjechała w 1922 r. z Kijowa.
Pozdrawiam,
Maciej
-
Officinalis_Paeonia

- Otrzymał podziękowania: 48 times
Wspomnę, że ww. Autor nie wie, co działo się przez 6 lat: od 22 VII 1922 ("Leon Supłatowicz zwraca się do władz z wnioskiem o repatriację do Polski wraz z żoną Stanisławą", o której wiadomo że "od roku 1916 przebywa z mężem w Aleksiejewsku") do 22 III 1928 (Stanisława "zgłasza się do Starostwa Radomskiego z wnioskiem o wydanie dowodu osobistego). Wiadomo, że w tych latach zm. Leon i ur. Stanisław.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Elża
Rodziny Leona Supłatowicza i Stanisławy Okulskiej pochodziły z Radomia. Jeżeli kogoś to interesuje to stosowne informacje znajdzie pod adresami:
https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... &zoom=3.87
Kazik
Kazik
-
Robert_Kostecki

- Podziękował: 4 times
- Otrzymał podziękowania: 26 times
Na bazie Geneteki można prześledzić genealogię Supłatowiczów z miejscowości Zamłynie, aż do roku 1794, czyli ślubu Wincentego z Marianną Łukasiewicz.
Robert
Robert
-
orzech_101

Re: Supłatowicz Stanisław vel Sat Okh
Dziękuję za odpowiedzi.
D. Rosiak pisał o akcie chrztu Stanisława Supłatowicza z 1928 r. Z tego, co widzę, ten zasób (chrzty) na Skanotece i w szukajwarchiwach.pl jest niedostępny. Chyba, że coś przeoczyłem...
W każdym razie dziękuję i pozdrawiam,
Maciej
D. Rosiak pisał o akcie chrztu Stanisława Supłatowicza z 1928 r. Z tego, co widzę, ten zasób (chrzty) na Skanotece i w szukajwarchiwach.pl jest niedostępny. Chyba, że coś przeoczyłem...
W każdym razie dziękuję i pozdrawiam,
Maciej
Może dlatego, że od roku 1928 nie minęło jeszcze 100 lat.
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Nie pisałem o dacie urodzenia, a o akcie chrztu. Ten miał zostać sporządzony w 1928 r., dlatego zgodnie z ustawą nie może być jeszcze ujawniony osobom trzecim. Zapraszam do Archiwum Państwowego w Radomiu celem poczynienia stosownych ustaleń.
Darek
Darek
-
orzech_101

Dzień dobry,
Dziękuję serdecznie za informacje. Jak widać sprawa - w świetle dokumentów - jest wyjaśniona w sposób jednoznaczny.
Pozdrawiam,
Maciej
Dziękuję serdecznie za informacje. Jak widać sprawa - w świetle dokumentów - jest wyjaśniona w sposób jednoznaczny.
Pozdrawiam,
Maciej