Kraków - metryki rodzin wojskowych
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
- niepco

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 4 times
Kraków - metryki rodzin wojskowych
W spisach krakowskiego Urzędu Zdrowia odnalazłem wpisy dotyczące urodzin i śmierci osób z rodzin wojskowych (córka wojskowego i żona w drugim przypadku). W uwagach jest adnotacja że urodziny/zgon miał miejsce w szpitalu wojskowym D.O.K. V na ul. Wrocławskiej. Metryk w parafii nie ma. Gdzie zatem zostały odnotowane?
Tomasz Niepokój (Małopolskie Towarzystwo Genealogiczne)
-
antoni_dz

- Otrzymał podziękowania: 3 times
Re: Kraków - metryki rodzin wojskowych
Jakiego okresu dotyczą te wpisy ?
Mogą być w Parafii Garnizonowej św. Agnieszki w Krakowie, np: https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/14667032
Księga zmarłych żołnierzy garnizonu Kraków, ich rodzin, pracowników cywilnych i jeńców wojennych 1921-1939
Pozdrawiam Antoni
Mogą być w Parafii Garnizonowej św. Agnieszki w Krakowie, np: https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/14667032
Księga zmarłych żołnierzy garnizonu Kraków, ich rodzin, pracowników cywilnych i jeńców wojennych 1921-1939
Pozdrawiam Antoni
Pozdrawiam
Antoni
Antoni
- niepco

- Otrzymał podziękowania: 4 times
No tak, zapomniałem napisać: chodzi o lata 1920-1939. U Agnieszki ich nie ma.
Tomasz Niepokój (Małopolskie Towarzystwo Genealogiczne)
- jan2024

- Podziękował: 15 times
- Otrzymał podziękowania: 58 times
Niby św Agnieszki ale tam był np w 1904 roku magazyn.
Zapisy były w Parafii św. Piotra i Pawła.
I odpisy w Archiwum w Wiedniu. To na podstawie historií Karola Wojtyły - seniora.
Ale i osobistych losów mojego dziadka w liście do narzeczonej = mojej Babci pisze, że zapowiedzi spadły u św. Piotra i Pawła w Krakowie.
Trochę z tym zamieszania ale jak kto niewtajemniczony = okupant ,szpiedzy mieli problem
Choć akta wojskowych = dywizji z Krakowa wywieziono w 1939 roku na front pod Ćwiklice, potem jak uciekali utknęli na przeprawie przez Dunajec koło Radłowa i podpalili od kuzynki mojej mamy wiem, że płonęły ponoć 3 dni.
Zapisy były w Parafii św. Piotra i Pawła.
I odpisy w Archiwum w Wiedniu. To na podstawie historií Karola Wojtyły - seniora.
Ale i osobistych losów mojego dziadka w liście do narzeczonej = mojej Babci pisze, że zapowiedzi spadły u św. Piotra i Pawła w Krakowie.
Trochę z tym zamieszania ale jak kto niewtajemniczony = okupant ,szpiedzy mieli problem
Choć akta wojskowych = dywizji z Krakowa wywieziono w 1939 roku na front pod Ćwiklice, potem jak uciekali utknęli na przeprawie przez Dunajec koło Radłowa i podpalili od kuzynki mojej mamy wiem, że płonęły ponoć 3 dni.
......................
Pozdrawiam.
Jan, יאן, יונש, Ян, Hans, Johann.John
Pozdrawiam.
Jan, יאן, יונש, Ян, Hans, Johann.John