Witam,
Miałem od dłuższego czasu plik w programie Libre Office;dokumenty zdjęcia,tekst.
Wielokrotnie otwierany,zamykany,,,Ostatnio chcąc go otworzyć wyświetlił się komunikat,że "Plik nie istnieje".Pozostał do niego tylko skrót.
Obecnie jest jako plik BAK,ale nie mogę go otworzyć ?
Czy jest jakaś możliwość żeby to zmienić ?
Pozdrawiam,
Aleks.
Plik BAK
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- A.Michałowski

-
andrzej_baran

- Podziękował: 3 times
- Otrzymał podziękowania: 6 times
- Kontakt:
Re: Plik BAK
Czysto teoretycznie plik powinien być otwierany przez Libra. Jeśli nie dzieje się to automatycznie prawy przycisk, otwórz za pomocą, wybierz Libra (możesz odznaczyć zawsze otwieraj pliki tego typu, bo bak nie tylko Libra tworzy). Jeśli operacja się powiedzie - użyj zapisz jako.
Pozdrawiam
Andrzej Baran
Andrzej Baran
-
rafal_rr

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 1 time
Re: Plik BAK
BAK zwykle oznacza kopię zapasową (backup). Zrób kopię całego folderu na wszelki wypadek, a potem zmień rozszerzenie na .odt i spróbuj otworzyćA.Michałowski pisze: czw 23 kwie 2026, 07:08 Witam,
Miałem od dłuższego czasu plik w programie Libre Office;dokumenty zdjęcia,tekst.
Wielokrotnie otwierany,zamykany,,,Ostatnio chcąc go otworzyć wyświetlił się komunikat,że "Plik nie istnieje".Pozostał do niego tylko skrót.
Obecnie jest jako plik BAK,ale nie mogę go otworzyć ?
Czy jest jakaś możliwość żeby to zmienić ?
Pozdrawiam,
Aleks.
Pytanie: w jakich okolicznościach mógł zostać usunięty właściwy plik?
Osobną kwestią jest jak stary jest plik backupowy
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
----------------
Pozdrawiam,
Rafał
Pozdrawiam,
Rafał
- A.Michałowski