Zaginiony akt ślubu pradziadków?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

karolina_rzepecka

Sympatyk

Post autor: karolina_rzepecka »

Witam. Moi pradziadkowie - Józef Bankowski (Bańkowski) i Józefa Urbanek pobrali się podczas wojny (najprawdopodobniej lato 1940) we wsi Kiernozia. Niestety w kościele nie ma aktu ich ślubu. Ten dokument jest mi potrzebny do ustalenia miejsca i daty urodzenia pradziadka oraz do ustalenia jego losów po ślubie - został wywieziony na roboty do Niemiec. Gdzie mogę szukać? Czy istnieje prawdopodobieństwo, że taki dokument nie został sporządzony?

Pozdrawiam, Karolina.
Farmer1979

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Farmer1979 »

Witam,
w bazie danych na stronie www.straty.pl ,Józef Bańkowski występuje 9 razy.

Nazwisko Imię Data urodzenia Miejsce urodzenia Imię ojca Imię matki Data śmierci

Bankowski Józef 1913-12-21 Bielsk Podlaski
Bańkowski Józef 1905-11-16 Płaża Jan Katarzyna 1994-12-13
Bańkowski Józef 1909-05-22 Laski Jan Magdalena 1996-12-12
Bańkowski Józef 1916-11-07 Glinnik Bernard
Bańkowski Józef 1917-04-12 Pionki Władysł.[aw]
Bańkowski Józef 1917-04-12 Pionki Władysław Józefa 2002-08-26
Bańkowski Józef 1918-10-11 Pliskowola Andrzej
Bańkowski Józef 1936-11-19 Tykocin Stanisław Aniela
Bańkowski Józef
Pozdrawiam
Jarosław Wysocki
http://www.JaroslawWysocki.pl
Poszukuję
Wysocki,Korda,Rakowski,Sztuczka,Bieda....
Siecień, Fabianki,Chełmica Duża,Unieck,Szpetal Górny, Brzesko, Tymowa , Poręba Spytkowska, Okocim
karolina_rzepecka

Sympatyk

Post autor: karolina_rzepecka »

Witam, niestety na podstawie tych informacji nie mogę nic ustalić, gdyż, jak już wspominałam, nie znam ani daty ani miejsca urodzenia, nieznany jest także ojciec. Wiem jedynie, że jego matka - Maria Bańkowska uciekła w 1909 uciekła z rodzinnego Złoczowa (teraz Ukraina) do Duselldorfu, gdzie poznała ojca mojego pradziadka i jego brata. Chciał on zabrać Marię do swojej rodzinnej miejscowości (był z Azjatyckiej części Rosji), ale ona nie chciała. Potem poznała swojego męża, z którym miała jeszcze trójkę dzieci. Niestety żyjąca siostra mojego pradziadka nie wie prawie nic o nim. Próbowałam także szukać jakichkolwiek informacji na temat jego brata Stanisława, który brał udział w Powstaniu Warszawskim. Jednak po kontaktach w Muzeum Powstania Warszawskiego okazało się, że moja wiedza nie jest wystarczająca żebym mogła potwierdzić jakąkolwiek zgodność z danymi, które posiada ta instytucja. Na chwilę obecną mam wrażenie, że wyczerpałam wszystkie możliwości. Ksiądz z kościoła w Kiernozi doradził abym zasięgnęła informacji w Urzędzie Miasta Kiernozi, ale wątpię żeby czegokolwiek udało mi się tam dowiedzieć... Utkwiłam w miejscu.

Pozdrawiam, Karolina
poszukuję: Rzepecki, Solarek, Dzwonkowski, Bankowski, Urbanek, Witkowski, Rajchert, Zimniak, Szulc (Schultz)
zetka

Sympatyk
Adept

Post autor: zetka »

Ale może warto spróbować w USC dowiedzieć się czegokolwiek.
Pozdrawiam
Żaneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”