Jasło, Księgi metrykalne
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
- Solecalupo

- Podziękował: 36 times
Jasło, Księgi metrykalne
T:"Księgi metrykalne Jasło"
Szanowni!
Czy posiada ktoś może skany ksiąg z Jasła? W szczególności być może indeksujący jerzy_nowosielski, Ochalek_Adrian.
Poszukuję skan aktu urodzenia Magdaleny Dubis z Jasła:
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
Będę wdzięczny za udostępnienie.
Szanowni!
Czy posiada ktoś może skany ksiąg z Jasła? W szczególności być może indeksujący jerzy_nowosielski, Ochalek_Adrian.
Poszukuję skan aktu urodzenia Magdaleny Dubis z Jasła:
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
Będę wdzięczny za udostępnienie.
Ostatnio zmieniony sob 25 kwie 2026, 23:33 przez Solecalupo, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomasz Habrat
- jan2024

- Podziękował: 15 times
- Otrzymał podziękowania: 58 times
Re: Księgi metrykalne Jasło
Tomku.
Jak czytam zapoznałeś się ze śmiercią Mieczysława Maziarskiego.
Tu chyba się urwały możliwości.
Ale ja też szukam zapisu z Jasła.
Mietek niestety chyba indeksował z natury czy oglądał księgi i pisał notatki bez fotografii.
Jak czytam zapoznałeś się ze śmiercią Mieczysława Maziarskiego.
Mietek niestety chyba indeksował z natury czy oglądał księgi i pisał notatki bez fotografii.
......................
Pozdrawiam.
Jan, יאן, יונש, Ян, Hans, Johann.John
Pozdrawiam.
- Solecalupo

Tak, wiem o śmierci Pana Maziarskiego. Jeszcze z grup fb. Niestety nie miałem okazji wymienić z nim już żadnej wiadomości (dopiero od kilku miesięcy zajmuje się szukaniem swoich przodków). Akurat gdy doszedłem do tego, że to właśnie On indeksował podkarpacie i szukałem kontaktu by do niego napisać, przyszła ta smutna wiadomość.jan2024 pisze: sob 25 kwie 2026, 21:20 Jak czytam zapoznałeś się ze śmiercią Mieczysława Maziarskiego.
Mam dzięki uprzejmości życzliwych osób jakieś robocze indeksy robione przez niego z Krosna (bardzo pomocne).
Natomiast widziałem w genetece, że Jasło indeksowały też inne osoby (nie wiem kto jaki zakres) więc liczę na to, że może ktoś ma ten akt.
Ostatnio zmieniony sob 25 kwie 2026, 23:33 przez Solecalupo, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomasz Habrat
- niepco

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 4 times
Indeksy robocze z Krosna? Możesz to rozwinąć? Chodzi o indeksy w excelu?Mam metryki z Krosna.
Tomasz Niepokój (Małopolskie Towarzystwo Genealogiczne)
- Solecalupo

Taki roboczy niekompletny exel z błędami, brakami itp.niepco pisze: sob 25 kwie 2026, 22:07 Indeksy robocze z Krosna? Możesz to rozwinąć? Mam metryki z Krosna.
Masz metryki z Krosna? Wow! Jest szansa z nich skorzystać?
Tomasz Habrat
- Solecalupo

W Krośnie całkiem sporo. Niby większość w moim przypadku jest z Krościenka Niżnego ale niestety część uciekła do samego Krosna. Głównie nazwiska, Matelowski, Kranz, Jaracz, ... i pewnie jeszcze kilka. Sporo tego niestety
Tomasz Habrat
- jan2024

- Podziękował: 15 times
- Otrzymał podziękowania: 58 times
Może podbiję temat. Czy ktoś posiada zdjęcia z Jasła. Chodzi o jeden zapis.
Dokładnie;
Franciszek Pawłowski
zgon 12.07.1859 Jasło
Dokładnie;
Franciszek Pawłowski
zgon 12.07.1859 Jasło
......................
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Gozdowska_Patrycja

Dzień dobry,
Mi również bardzo zależy na skanach z Jasła. Najpierw pisałam do Pana Maziarskiego, który powiedział, że nic nie ma i wszystko jest u proboszcza. Napisałam do parafii, bo potrzebowałam dwóch zdjęć. Po kilku miesiącach otrzymałam zdjęcia mailem, ale potrzebuję kolejnych. Pewnie więcej jest takich osób.
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Mi również bardzo zależy na skanach z Jasła. Najpierw pisałam do Pana Maziarskiego, który powiedział, że nic nie ma i wszystko jest u proboszcza. Napisałam do parafii, bo potrzebowałam dwóch zdjęć. Po kilku miesiącach otrzymałam zdjęcia mailem, ale potrzebuję kolejnych. Pewnie więcej jest takich osób.
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Moderator
- Solecalupo

Wg geneteki Jasło indeksowały też inne osoby ale nie wiem w jakim zakresie kto, więc mogą mieć skany i nie muszą. Wygląda na to, że trzeba będzie samodzielnie udać się do tej parafii ale czy proboszcz pozwoli zrobić zdjęcia całości to kolejna niewiadoma. Ja niestety mam o tyle ograniczone możliwości, że mieszkam na drugim końcu polski. Niemniej jak nikt się tutaj nie objawi, że je ma to pewnie nie będzie wyjścia jak przejechać się do JasłaGozdowska_Patrycja pisze: ndz 26 kwie 2026, 21:05 Mi również bardzo zależy na skanach z Jasła. Najpierw pisałam do Pana Maziarskiego, który powiedział, że nic nie ma i wszystko jest u proboszcza. Napisałam do parafii, bo potrzebowałam dwóch zdjęć. Po kilku miesiącach otrzymałam zdjęcia mailem, ale potrzebuję kolejnych. Pewnie więcej jest takich osób.
Tomasz Habrat
-
sbasiacz

- Podziękował: 14 times
- Otrzymał podziękowania: 21 times
Genealogia na Podkarpaciu w dziale Inicjatywy genealogiczne - koniecznie przeczytać wszystko
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
- Ochalek_Adrian

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 6 times
- Kontakt:
prośba o PW, dysponuję skanami od 1828.
Moderator
Moderator
Z pozdrowieniami, Adrian
- Solecalupo

Taką znalazłem informację w innym wątku tutaj:jan2024 pisze: sob 25 kwie 2026, 21:20 Mietek niestety chyba indeksował z natury czy oglądał księgi i pisał notatki bez fotografii.
Zatem zostaje pisać do proboszczammaziarski pisze: Zrobiłem indeksy do wszystkich ksiąg tej parafii od roku 1784 do chwili
obecnej. Odszukanie osób jest bardzo szybkie. Ksiąg jest ponad 150.Najstarsze
3 księgi są sfilmowane aparatem cyfrowym.
M Maziarski
Już wiem czyje te skany są
Gdyby więc ktoś czegoś szukał to tak jak dla Jasła, warto pisać do proboszczammaziarski pisze: pn 07 sie 2017, 19:25 Krosno Fara od dzisiaj ma w swej dyspozycji zdjęcia i indeksy ksiąg metrykalnych od 1784 -roku, a zmarłych od 1784-1950.
Tomasz Habrat
- Ochalek_Adrian

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 6 times
- Kontakt:
Cześć, po 3 miesiącach zakończyłem indeksowanie urodzeń z lat 1826-1889 (braki w rocznikach: 1830, 1834, 1863, 1867).
Objęte miejscowości:
Bryły, Brzyście, Czeluśnica, Gorajowice, Brzyszczki, Hankówka, Jareniówka, Jasło, Kaczorowy, Łęgorz, Gądki, Niegłowice, Bajdy, Roztoki, Sobniów, Łaski, Ulaszowice, Kowalowy, Wolica, Walowice, Żółków i Lichtarz
Przybyło 17251 pełnych indeksów.
Lata 1784-1825 oraz pojedyncze braki z późniejszych lat w formacie pełnym planuję zrobić po wrześniu.
Objęte miejscowości:
Bryły, Brzyście, Czeluśnica, Gorajowice, Brzyszczki, Hankówka, Jareniówka, Jasło, Kaczorowy, Łęgorz, Gądki, Niegłowice, Bajdy, Roztoki, Sobniów, Łaski, Ulaszowice, Kowalowy, Wolica, Walowice, Żółków i Lichtarz
Przybyło 17251 pełnych indeksów.
Lata 1784-1825 oraz pojedyncze braki z późniejszych lat w formacie pełnym planuję zrobić po wrześniu.
Z pozdrowieniami, Adrian